Κυριακή 26 Ιουνίου 2022

Aναγνωστάκης: 18 μήνες χαμένοι...


Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, οφείλουμε να επαναφέρουμε στη συλλογική μνήμη την επίκαιρη ερώτηση, που κατατέθηκε στη συνεδρίαση του περιφερειακού μας συμβουλίου, στις 28 Απριλίου 2022, με θέμα: “Πολιτική Περιφέρειας για τα... σκουπίδια”. https://stereayperoxis.blogspot.com/.../04/blog-post_26.html

            Πιστεύουμε ακράδαντα, πως αν δεν διεκδικηθεί σθεναρά η αίτηση χρηματοδότησης, για την ένταξη της Πράξης με τίτλο «Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (MEA) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) Χαλκίδας», συνολικού προϋπολογισμού 49.252.173,00 ευρώ, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» του ΕΣΠΑ 2014-2020., όπως υποβλήθηκε με σχετική  πρόταση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ), στις 30 Δεκεμβρίου 2020, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο και θα οξύνεται καθημερινά. Οι δε οικονομικές επιπτώσεις από την μη ένταξη καθώς και από την καθυστέρηση στην αναζήτηση και υλοποίηση της όποιας μεταβατικής λύσης, θα είναι σημαντικότατες για τους πολίτες!

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί την οριστική λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων των εξυπηρετούμενων Δήμων της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας, συμβάλλει δε και στην επίτευξη των ποιοτικών και ποσοτικών στόχων, που θέτει το ευρωπαϊκό και εθνικό θεσμικό πλαίσιο, για τη διαχείριση των αποβλήτων.

Τεράστιο το πρόβλημα που δημιουργήθηκε. Τεράστιες και οι πολιτικές ευθύνες τους.

Υ.Γ. Τα προβλήματα δεν λύνονται με αποκλεισμούς αλλά με συστράτευση και διεκδίκηση από την κεντρική εξουσία.