MY KTEO

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Αλλαγή μοντέλου στην αγορά: Προμηθευτές παρακάμπτουν τους χονδρέμπορους


Από τις αρχές του 2021 η Παπουτσάνης αποφάσισε να διακόψει τη συνεργασία της με την ΕΛΓΕΚΑ και να ξεκινήσει την απευθείας διάθεση των προϊόντων της στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Τούτο είχε ως συνέπεια όχι μόνο την αλλαγή της τιμολόγησης των προϊόντων της, αλλά και την αύξηση του κύκλου εργασιών της. Το 2021 ο κύκλος εργασιών της Παπουτσάνης διαμορφώθηκε σε 54,8 εκατ. ευρώ, ενώ εάν δεν είχε γίνει αυτή η αλλαγή θα ήταν 52,6 εκατ. ευρώ και τα έξοδα διάθεσης 5,2 εκατ. ευρώ.

Μπορεί μετά την έκδοση διαιτητικής απόφασης, ύστερα από σχετική προσφυγή που έκανε η ΕΛΓΕΚΑ, η Παπουτσάνης να υποχρεώθηκε να πληρώσει κάποια χρήματα (στο α’ τρίμηνο του 2022 επιβαρύνθηκε με ποσό 384.000 ευρώ χωρίς να αναμένονται άλλες επιβαρύνσεις σύμφωνα με την εταιρεία), όμως ήταν μία από τις εταιρείες που ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα αποφασίζουν να προχωρήσουν μόνες τους, απευθείας στη διάθεση των προϊόντων τους στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Χθες η Danone ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου αλλάζει τον τρόπο διάθεσης των προϊόντων της σε Ελλάδα και Κύπρο, αφού ουσιαστικά η Danone Nutricia (Numil Hellas) ενισχύεται με επιπλέον προσωπικό και αναλαμβάνει τη διάθεση των γαλακτοκομικών και φυτικών προϊόντων της Danone. Αυτό μέχρι τον Νοέμβριο του 2019 το έκανε η Danone Γαλακτοκομικά, εταιρεία του ομίλου Danone στην Ελλάδα, την οποία αποφάσισε να κλείσει ο όμιλος αναθέτοντας τη διανομή των γαλακτοκομικών στην Leader ΑΕ η οποία είχε ήδη και τη διάθεση των φυτικών προϊόντων της Danone, υπό το σήμα ALPRO.

Στο πλαίσιο μίας συνολικότερης αναδιάρθρωσης που πραγματοποιεί η Danone σε παγκόσμια επίπεδο αποφάσισε να ενισχύσει την εμπορική της εταιρεία στην Ελλάδα, προσλαμβάνοντας και 20 άτομα, και αναλαμβάνει πλέον η ίδια τη διάθεση όλων των προϊόντων της στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Η εταιρεία θα διατηρήσει τη συνεργασία της με την Leader, αλλά αυτή θα πλέον πολύ περιορισμένη.

Πολύ μεγάλη κινητικότητα σε ό,τι αφορά την απευθείας διάθεση προϊόντων υπάρχει στον τομέα των σνακς και ζαχαρωδών, καθώς τα προϊόντα αυτά διανέμονται όχι μόνο στις αλυσίδες λιανικής αλλά και σε έναν τεράστιο αριθμό μικρών σημείων (μίνι μάρκετ, καταστήματα ψιλικών, περίπτερα). Το μοντέλο της απευθείας διάθεσης ακολούθησε από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 η Chipita, ενώ πλέον οι πληροφορίες θέλουν να κάνει το ίδιο και η Mondelez, αξιοποιώντας το δίκτυο της Chipita, την οποία εξαγόρασε.


moneyrewie.gr