MY KTEO

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Φαγητό: “Τέλος”το μαγείρεμα στο σπίτι – Αυτή είναι η νέα τάση


Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Open η ακρίβεια στα τρόφιμα αλλά και στο ηλεκτρικό ρεύμα οδηγεί όλο και περισσότερους πολίτες στο να παραγγέλνουν έτοιμο φαγητό από τα μαγειρία και τα εστιατόρια.  Για το θέμα αυτό μίλησε ιδιοκτήτρια εστιατορίου, Μαρία Πιστέντη στο Open. Όπως είπε έτοιμο φαγητό παραγγέλνουν κυρίως νεαρά ζευγάρια και ηλικιωμένοι.

Ενδεικτικά ανέφερε ένα σχετικό παράδειγμα.  Μια μερίδα γεμιστά κοστίζει 5,50 ευρώ, για να φτιαχτεί όμως το κόστος είναι περίπου 6 ευρώ (είναι τα  υλικά, το ρεύμα και ο κόπος ) αλλά το ίδιο ισχύει και για μια μερίδα μπάμιες που το κόστος της είναι 5, 50 ευρώ, σημείωσε χαρακτηριστικά.

“Εμείς μαγειρεύουμε ποσότητες μεγάλες και χρησιμοποιούμε ελληνικά υλικά, οπότε ο κόσμος  μπορεί να πάρει το φαγητό σε μια προσιτή τιμή. Συνεπώς μπορεί να το πληρώσει  ένας ηλικιωμένος που ζει μόνος του, ένα ζευγάρι νεαρών” σημείωσε μεταξύ άλλων.

Σούπερ μάρκετ: Η έρευνα του 2021 για τις τιμές των προϊόντων
Σε 1,9% ανήλθε η μέση αύξηση στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ το 2021 σε σχέση με το 2020, όπως επεσήμανε πρόσφατα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ  η Διευθύντρια Πωλήσεων της  IRI, Δήμητρα Κατσίπη  επικαλούμενη σχετικά στοιχεία της εταιρείας ερευνών .

Οι  αυξήσεις τιμών ξεκίνησαν δειλά – δειλά τέλος Αυγούστου και καταγράφονταν κυρίως σε τρόφιμα και  πλέον έχουν ενταθεί και καλύπτουν όλες τις κατηγορίες προϊόντων, σημείωσε χαρακτηριστικά. Oι μεγαλύτερες αυξήσεις καταγράφηκαν στα προϊόντα ατομικής περιποίησης με 5% (σ.σ. στη συγκεκριμένη κατηγορία είχαν γίνει αλλαγές ΦΠΑ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού). Επίσης στα είδη περιποίησης σπιτιού (αύξηση περίπου 1%) και στα τρόφιμα (αύξηση περίπου 2,1%), σύμφωνα με την ίδια.

 Αυξήσεις στα βασικά αγαθά: Οι προβλέψεις  για το επόμενο διάστημα
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπάρξουν σημαντικές αυξήσεις σε πολλά προϊόντα των σούπερ μάρκετ  όπως  στο κρέας, τα όσπρια, στα έλαια, στα είδη παιδικής φροντίδας, στη ζάχαρη, στα βρεφικά γάλατα, στα εισαγόμενα τυριά και στα αρωματικά χώρου κλπ  ενώ  αυξήσεις καταγράφονται και στο αλουμίνιο, στο σίδερο, πάνω από 30%, αλλά και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές που φτάνουν έως και το 40%.



enikos.gr