MY KTEO

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

"Πρωταθλητές" οι Έλληνες στις δαπάνες στέγασης - Ενοίκια, λογαριασμοί "κουρεύουν" το εισόδημα


Η Ελλάδα εμφανίζει το υψηλότερο ποσοστό νοικοκυριών στην Ε.Ε. που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματός τους σε δαπάνες που σχετίζονται με τη στέγαση, όπως λογαριασμοί ΔΕΚΟ, ενοίκιο ή δόση στεγαστικού δανείου, σύμφωνα με τη Eurostat.

Στην Ελλάδα ιδιαίτερα επιβαρυμένο εμφανίζεται το 33,3%, όταν στην Ε.Ε. ο μέσος όρος φθάνει το 7,8%. Μάλιστα, μεταξύ ενοικιαστών αυτοί που δαπανούν άνω του 40% του εισοδήματος για στέγαση φθάνουν το 79,2% και στην Ε.Ε. το 21,1%.

Να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν το 2020, πριν από την εκτόξευση του ενεργειακού κόστους.

Στο, δε, το κόστος της στέγασης περιλαμβάνεται το ενοίκιο ή η δόση του στεγαστικού δανείου, καθώς και τα κοινόχρηστα και οι δαπάνες θέρμανσης, ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας, τηλεφωνίας και κοινοχρήστων.

Η κατάταξη των χωρών
Αναλυτικά κατά μέσο όρο, το 7,8% των κατοίκων της Ε.Ε. έδινε τουλάχιστον το 40% του διαθέσιμου εισοδήματός του για το κόστος στέγασης. Ωστόσο, σημειώθηκαν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, σε 13 κράτη μέλη το ποσοστό αυτό ανερχόταν κάτω από 5%. Χαμηλότερο ήταν το ποσοστό στην Κύπρο (1,9%), στη Λιθουανία (2,7%), τη Μάλτα (2,8%) και τη Σλοβακία (3,2%). Αντιθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στη Δανία (14,1%), τη Βουλγαρία (14,4%) και πρώτη με διαφορά ήταν η Ελλάδα (33,3%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η Eurostat, το 17,5% του ευρωπαϊκού πληθυσμού ζει σε σπίτια με υπερβολικά πολλά άτομα, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά δωμάτια για όσους μένουν στο σπίτι, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και τις ηλικίες.

Ειδικότερα, στη Ρουμανία το 45,1% ζει σε σπίτια με υπερβολικά πολλά άτομα. Το ίδιο ισχύει και για το 42,5% στη Λετονία, το 39,5% στη Βουλγαρία, το 36,9% στην Πολωνία και το 36,2% στην Κροατία. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 2,5% στην Κύπρο, το 3,2% στην Ιρλανδία, το 4,2% στη Μάλτα και το 4,8% στην Ολλανδία. Στη χώρα μας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 29%.



News247.gr