MY KTEO

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Συμεών Κεδίκογλου: Η εικόνα που αντικρίσαμε στη Βόρεια Εύβοια είναι απογοητευτική


 «Έστω για τα μάτια του κόσμου θα έπρεπε να υπάρξει μια επιτροπή που να αναζητήσει ευθύνες για την τεράστια καταστροφή που έγινε στη Βόρεια Εύβοια»

«Δυστυχώς στην περιοχή της Βόρειας Εύβοιας που επισκεφθήκαμε εχθές μαζί με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, διαπιστώσαμε ότι ένα χρόνο μετά την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή από συστάσεως του ελληνικού κράτους, δεν υπήρξε κανένα αποτελεσματικό σχέδιο για τους πληττόμενους κατοίκους, με αποτέλεσμα η περιοχή να κινδυνεύει με ερήμωση», είπε Στο Κόκκινο,  ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ, Συμεών Κεδίκογλου.

«Κατάγομαι από το Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού και γι’ αυτό συνόδεψα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα στην Βόρεια Εύβοια κατά την τρίτη κατά σειρά επισκέψη του. Ο πρόεδρος, με μία φράση του τα είπε όλα: Η καταστροφική φωτιά έκαιγε για 10 μέρες, χωρίς ανέμους και κάηκαν 600.000 περίπου στρέμματα. Δέκα μήνες μετά ουσιαστικά δεν έχει γίνει τίποτα και αυτό που έχουν να περιμένουν οι κάτοικοι είναι οράματα για δέκα χρόνια μετά. 

Όταν καίγεται ένα πανέμορφο δάσος πέρα από τις συνέπειες στο οικολογικό αποτύπωμα, επηρεάζονται ακόμα μία σειρά από παράγοντες όπως είναι η αγροτική παραγωγή, η ρητινοπαραγωγή, η μελισσοκομία η οινοπαραγωγή, ο τουρισμός κ.α. Επομένως εκεί χρειαζόταν ένα σχέδιο με προτεραιότητες τέτοιες που σχεδόν ένα χρόνο μετά, να μπορούσαμε να βλέπαμε τα αποτελέσματά τους. Δυστυχώς χωρίς κανένα ίχνος λαϊκισμού ή πολιτικής αντιπαράθεσης, η εικόνα που αντικρίσαμε ήταν απογοητευτική.

Όπως μας είπαν οι ίδιοι οι θιγόμενοι οι οποίοι θα αντιμετωπίσουν ζήτημα επιβίωσης, αν το επόμενο διάστημα δεν μπορέσουν να βρουν τρόπους να εξασφαλίσουν ένα εισόδημα που θα τους επιτρέψει να έχουν τα αναγκαία, θα αναγκαστούν να φύγουν και ουσιαστικά θα ερημώσει η ύπαιθρος. Άρα υπάρχει άναγκη άμεσων αποζημιώσουν καθώς υπάρχουν πολλοί μελισσοκόμοι, αγρότες που δεν είναι η κύρια απασχόλησή τους και άλλοι που δεν έχουν λάβει ακόμα αποζημιώσεις, προκαλώντας την απορία και δυσαρέσκεια για την κυβερνητική αμεριμνησία του προέδρου που επισκεύτηκε την καμμένη Έυβοια και άκουσε τους κατοίκους. 

Διαπίστωσε ότι δεν έχει γίνει τίποτα για τον σταθμό του ΕΚΑΒ όπως και για τα αντιπλημμυρικά έργα και όπως ειπώθηκε από τον γαλάζιο δήμαρχο Ιστιαίας Αιδηψού, «είμαστε στο σημείο μηδέν». Ο δήμαρχος  αναγκάστηκε να πει ότι δεν έχει πέσει ούτε μισό κυβικό μπετόν και ότι τα έργα αυτά, έπρεπε να είχαν ξεκινήσει από τον Οκτώβριο. 

Στη Βόρεια Εύβοια αυτή τη στιγμή γίνεται ένα πείραμα απο την επιτροπή που ο κ Μπένος είναι επικεφαλής. Εμείς από την πρώτη στιγμή καταγγείλαμε το θεσμικό του πράγματος, γιατί ο κ Μπένος δεν είναι καν αιρετός και δηλώνει ο ίδιος εθελοντής, κάτι που σημαίνει ότι αν αύριο αποχωρήσει, κανένας δεν θα μπορεί να του ζητήσει ευθύνη. Αν δηλαδή πάει καλά η επιτροπή το καρπώνεται η κυβέρνηση, αν όμως δεν πάει καλά κατά πάγια τακτική θα τα ρίξουμε στο κ Μπένο.

Επιπλέον η επιτροπή του κ Μπένου εμφανίζεται ως ένα πρότυπο ανάπτυξης. Το μοντέλο αυτό δεν έχει δουλέψει μέχρι στιγμής. Μακάρι να τρέξουν από δω και πέρα οι διαδικασίες αλλά μέχρι τώρα ακούμε για εκατομμύρια που αν είχαν πάει στη Βόρεια Εύβοια θα ήταν μία άλλη περιοχή που δεν την βλέπουμε.

Ακόμα υπάρχει το θέμα της δασοπροστασίας και της μέριμνας που έπρεπε να είχε ληφθεί, όπως επίσης θα έπρεπε να είχαν διερευνηθεί και να είχαμε αποτελέσματα για τα αίτια της τεράστιας καταστροφής. Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ίδιος ο περιφερειάρχης είχε πει ότι δόθηκε εντολή απο την Πυροσβεστική μη κατάσβεσης, η οποία λειτουργησε μόνο ως τροχονόμος και αφού τα χωριά σώθηκαν από τους κατοίκους, δεν θα έπρεπε, έστω για τα μάτια του κόσμου να αναζητηθούν και να αποδοθούν ευθύνες για την καταστροφή»;