Σάββατο 25 Ιουνίου 2022

Οι εκλογές έκαναν δυνατό το… αδύνατο: Κατάργησαν τη ρήτρα αναπροσαρμογής


Το οριστικό τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής, φέρνουν τελικά οι εκλογές του φθινοπώρου.

Μπροστά στα τεράστια αδιέξοδα που βρίσκεται η κυβέρνηση, με τα νοικοκυριά να αιμορραγούν κάθε μήνα και τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς να τινάζονται στον αέρα το «άδοξο» τέλος της ρήτρας αναπροσαρμογής ανάβει το πράσινο φως για πρόωρες εκλογές.

Την ώρα, λοιπόν, που από την 1η Αυγούστου και για έναν χρόνο μπαίνει οριστική ταφόπλακα στην ρήτρα αναπροσαρμογής και αλλάζουν όλα στους λογαριασμούς ρεύματος, η κυβέρνηση όχι μόνο κλείνει το μάτι στις πρόωρες εκλογές αλλά στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα στην κοινωνία ότι η προσφυγή στην κάλπη «κλείδωσε».

Αδυναμία για λύσεις ουσίας
Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση ομολογεί την αδυναμία της να δώσει λύσεις στα μείζονα προβλήματα της κοινωνίας και από το διάγγελμα του Μαΐου και τα θολά μηνύματα για την ρήτρα αναπροσαρμογής περνάμε στην οριστική κατάργησή της.

Η ομολογία αποτυχίας προκύπτει, άλλωστε, από όσα ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε τον περασμένο Μάιο, ενώ έως σήμερα δεν κατάφερε να δώσει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών.

Υπενθυμίζεται ότι στο διάγγελμα του Μαϊου ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «… Με απλά λόγια, και με μία διπλή κρατική παρέμβαση τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας, θέτουμε ένα έμμεσο πλαφόν. Και, ταυτόχρονα, σταθεροποιούμε τις τιμές που φτάνουν στον καταναλωτή. Αναστέλλεται έτσι ουσιαστικά η ρήτρα αναπροσαρμογής. Και «κόβονται μαχαίρι» τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας.

Η πρωτοβουλία είναι δίκαιη, τεκμηριωμένη και κοστολογημένη. Και, το κυριότερο, δεν δημιουργεί προβλήματα ανταγωνισμού που θα μπορούσαν να αμφισβητήσουν νομικά τα θετικά αποτελέσματά της για τους καταναλωτές».

Και έτσι φτάσαμε σήμερα στην στροφή των 180 μοιρών ως αποτέλεσμα και της απραξίας της ΕΕ να δώσει συνολικές και οριστικές απαντήσεις, οι οποίες θα αναζητηθούν σε μια νέα Σύνοδο Κορυφής με πιθανότερη αυτή του Οκτωβρίου. Και εκεί θα τεθούν τα θέματα ακρίβειας και ενέργειας, όπως είπε ο Μάριο Ντράγκι.

Οι πιθανές ημερομηνίες
Η ημερομηνία που δείχνει φαβορί για πρόωρες κάλπες είναι η Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου, καθώς είναι μέσα στο συνταγματικό όριο. Αουτσάιντερ η Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, όπως έγραψε ο Βασίλςη Σκουρής στα «Παιχνίδια Εξουσίας».

Άλλωστε, στόχος της κυβέρνησης είναι, εφόσον προκηρυχθούν πρόωρες κάλπες, να υπάρξουν οι πιο γρήγορες διαδικασίες που επιτρέπει το Σύνταγμα, σε συνδυασμό βεβαίως με τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να τις πραγματοποιήσει, για δυο λόγους. Πρώτον, γιατί το Μαξίμου θα επιδιώξει οι αντίπαλοί του να έχουν στη διάθεσή τους το λιγότερο δυνατό χρόνο. Και δεύτερον, ο χρόνος που θα απαιτηθεί για σχηματισμό κυβέρνησης εφόσον δεν γίνει με την απλή αναλογική, την πρώτη Κυριακή, θα ξεπερνά τους δυο μήνες.


ieidiseis.gr