MY KTEO

Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Έρχεται νέα μείωση εργοδοτικών εισφορών


Nέα, την τέταρτη κατά σειρά, μείωση των εισφορών προγραμματίζει η κυβέρνηση. Ασφαλείς πληροφορίες από αρμόδια στελέχη των Ταμείων με γνώση των διεργασιών στο οικονομικό επιτελείο αναφέρουν πως αυτή θα ανέλθει στο 0,6% και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2023. Και αυτό στο πλαίσιο της κυβερνητικής δέσμευσης για μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 5 μονάδες το 2019-2023.

Μετά τη μείωση των εισφορών της επικουρικής ασφάλισης κατά 0,5% από την 1η Ιουνίου 2022, το μη μισθολογικό κόστος έχει μειωθεί κατά 4,4 μονάδες στο διάστημα 2020-2022, λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση 0,9% τον Ιούνιο του 2020, αλλά και τη μεγάλη έκτακτη μείωση 3% τον Ιανουάριο του 2021, η οποία ισχύει και φέτος. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, τα στοιχεία της Eurostat, ειδικά για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους, δείχνουν πως, ενώ το 2019, με βάση το μέγεθος της "φορολογικής σφήνας", η Ελλάδα βρισκόταν στη 14η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ε.Ε., το 2021 ανέβηκε στην 5η καλύτερη θέση και με τη σημερινή μείωση αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κατάταξής της. 

Έτσι, το ασφαλιστικό βάρος των επιχειρήσεων έχει πέσει από το 40,5%, που ήταν τον Μάιο του 2020, στο 36,1%.

Όπως δήλωσε, όμως, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πάνος Τσακλόγλου, επ’ αφορμή της τελευταίας (από την 1η Ιουνίου 2022) μείωσης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης κατά μισή μονάδα, "η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιδιώκει τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους εργασίας, που οδηγεί σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, αύξηση της απασχόλησης, αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων και, τελικά, βελτίωση της ευημερίας των πολιτών".

Οδεύει στο 35,5% το ασφαλιστικό βάρος
Εφόσον επαληθευτεί το σενάριο της περαιτέρω μείωσης των εισφορών (κατά 0,6%) τον Ιανουάριο του 2023, τότε αυτό θα πέσει στο 35,5%. Δηλαδή θα έχει μειωθεί κατά σχεδόν 1/6 σε σχέση με το 2020.

Η συνέχιση της μείωσης των εισφορών αποτελεί μείζον θέμα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους εργαζομένους, ειδικά καθώς έχει ξεκινήσει ένα μπαράζ αυξήσεων στον κατώτατο μισθό. Όσον αφορά τους μισθωτούς, σε περίπτωση που η μείωση των εισφορών αφορά και τις δικές τους εισφορές (ασφαλισμένων), όπως έχει συμβεί και κατά τις έως τώρα μειώσεις, τότε θα δουν νέα (δηλαδή πέρα από εκείνη που προέκυψε από τις αυξήσεις στον κατώτατο και τις μειώσεις εισφορών των ασφαλισμένων) αύξηση στις καθαρές αποδοχές τους.

Όσον αφορά τους εργοδότες, σε περίπτωση που η μείωση αφορά και τις εργοδοτικές εισφορές (όπως επίσης έχει συμβεί με τις προηγούμενες μειώσεις), τότε αυτή θα φέρει αύξηση της ρευστότητάς τους. Η αύξηση της ρευστότητας των επιχειρήσεων θα τους επιτρέψει να αντεπεξέλθουν όχι μόνο στις τρέχουσες αυξημένες ανάγκες τους λόγω της πρόσφατης αύξησης του κατώτατου μισθού (7,5% από την 1η Μαΐου 2022) και της ενεργειακής κρίσης, αλλά και σε αυτές που θα προκύψουν από την επικείμενη αύξηση του κατώτατου μισθού στα μέσα του 2023, σημειώνουν αναλυτές στο "Κ".

Από πού θα μειωθούν οι εισφορές
Όσον αφορά το πεδίο των εισφορών επί του οποίου θα γίνει η μείωση του 0,5%, οι ίδιες πηγές αποκλείουν να αφορά την κύρια ασφάλιση, την επικουρική και την υγεία. Και αυτό γιατί και οι τρεις αυτοί κλάδοι δεν "σηκώνουν" μείωση πόρων.

Πρώτα-πρώτα, δεν "αντέχει" η κύρια ασφάλιση, η οποία αφορά τις κύριες συντάξεις, οι χρηματοδοτικές ανάγκες των οποίων αυξάνονται λόγω της κυβερνητικής δέσμευσης για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων αιτήσεων έως τον Αύγουστο, αλλά και την οριστική αντιμετώπιση των μεγάλων "στοκ" αιτήσεων μέσω μιας σειράς μέτρων επιτάχυνσης των διαδικασιών απονομής.

Εξάλλου, η επικείμενη −σημαντική− κατά 5%-6% σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται στο υπ. Εργασίας (ιδίως λόγω του υψηλού πληθωρισμού) αύξηση των κύριων συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου θα αυξήσει και τη συνταξιοδοτική δαπάνη και, άρα, τις χρηματοδοτικές ανάγκες του e-EΦΚΑ.

Ούτε, όμως, η επικουρική αντέχει περαιτέρω μείωση εσόδων, ειδικά καθώς η υποχρεωτική ένταξη των νεοασφαλισμένων στο νέο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) από την 1η Ιανουαρίου 2022 έχει στερήσει πόρους από τον επικουρικό κλάδο του e-ΕΦΚΑ, αν και οι σχετικές "τρύπες" καλύπτονται από τον κρατικό Προϋπολογισμό.

Τέλος, σχετικά με τον κλάδο υγείας (ΕΟΠΥΥ), είναι προφανές, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, πως το μεγάλο βάρος το οποίο έχει σηκώσει τελευταία λόγω της πανδημίας δεν επιτρέπει καμία μείωση εσόδων.

Έτσι, μένει ο κλάδος της ανεργίας (ΔΥΠΑ - τέως ΟΑΕΔ ). Αν και είναι αυτός ο κλάδος ο οποίος έχει υποστεί όλες τις έως τώρα μειώσεις εισφορών −πλην εκείνων που αφορούν το επικουρικό (από 1ης Ιουνίου 2022)−, φαίνεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πως ολοένα και περισσότερο θα χρειάζεται λιγότερους πόρους. Και αυτό λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της ανεργίας και, έτσι, των απαιτούμενων κονδυλίων για σχετικά τακτικά επιδόματα. Εξάλλου, η ΔΥΠΑ θα υποδεχθεί και νέους πόρους από το νέο ΕΣΠΑ αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για λογαριασμό προγραμμάτων κατάρτισης, γεγονός που αντικειμενικά υποσκελίζει την ανάγκη για αυξημένους πόρους από τον κρατικό Προϋπολογισμό.



Capital.gr