MY KTEO

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Ανησυχίες για νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά ρεύματος


Στη σκιά των ανησυχιών για ένα ενδεχόμενο νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών, λειτουργεί το τελευταίο διάστημα η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Αιτία τα κύματα αγωγών, συλλογικών και ατομικών που έχουν κατατεθεί αμφισβητώντας τη νομιμότητά της περίφημης ρήτρας αναπροσαρμογής.

Την περασμένη εβδομάδα μάλιστα είχαμε την έκδοση προσωρινής διαταγής από το Πρωτοδικείο Αθήνα, το οποίο αφενός μεν εξαίρεσε από την υποχρέωση καταβολής της ρήτρας μόνο τις ευάλωτες ομάδες, αφετέρου δε απέφυγε να καλλιεργήσει προσδοκίες μη εξόφλησης των λογαριασμών για το σύνολο των καταναλωτών.

Πρέπει να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού όπως άτομα με σοβαρές παθήσεις, νοικοκυριά σε καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και ηλικιωμένοι κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζουν θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησής τους.

Το αντίθετο, εάν δηλαδή η προσωρινή διαταγή του δικαστηρίου αφορούσε τη μη πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής για το σύνολο των καταναλωτών και όχι μόνο τους ευάλωτους, τότε επί της ουσίας θα άνοιγαν οι ασκοί του Αιόλου για ένα νέο ντόμινο ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά.

Σημειώνεται ότι στο θέμα αναφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα και κορυφαίος εκπρόσωπος της αγοράς ηλεκτρισμού, ο οποίος επισήμανε ότι η απόφαση της ΔΕΗ να κάνει αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης λειτουργεί στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο τα κύματα των προσωρινών διαταγών που ζητούνται από καταναλωτές σε όλη τη χώρα, μπορεί να δημιουργήσουν ένα νέο κύμα ανεξόφλητων οφειλών στην αγορά.

Ο ίδιος εμφανίστηκε προβληματισμένος και ανήσυχος για τις προεκτάσεις του φαινομένου σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία για την αγορά.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι με το αίτημα της ΔΕΗ για την διεξαγωγή πιλοτικής δίκης στον Άρειο Πάγο αναμένεται να ξεκαθαρίσει μια και καλή το θέμα προλαμβάνοντας ενδεχομένως νέες ατομικές ή ομαδικές αγωγές που προετοιμάζονται αλλά και ενδεχόμενες αντιφατικές αποφάσεις των πρωτοβάθμιων δικαστηρίων ανά την χώρα.

Και σε περίπτωση που η ρήτρα κριθεί νόμιμη, τότε όσοι καταναλωτές έχουν σταματήσει να την καταβάλουν θα κληθούν να την πληρώσουν με αθροιστικά και με τόκο, όπως άλλωστε είχε συμβεί και με το κίνημα "δεν πληρώνω" των διοδίων.

Σημειώνεται τέλος ότι μέχρις ότου αποφανθεί ο Άρειος Πάγος για την υπόθεση, δεν μπορεί να συζητηθεί καμία άλλη αγωγή. Μάλιστα η απόφαση του Αρείου Πάγου θα κρίνει μία φορά και για όλους τη νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία σημειωτέον δεν καταργείται αλλά αναστέλλεται η εφαρμογή της στο πλαίσιο του νέου μοντέλου λειτουργίας της αγοράς και του πλαφόν που θα δημιουργηθεί στη χονδρική ρεύματος.



capital.gr του Χάρη Φλουδόπουλου