MY KTEO

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Σπύρος Πνευματικός : «Πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για ένα σταθερό εργασιακό περιβάλλον στην Εύβοια»


«Όταν απευθύνεσαι στους πολίτες με ειλικρίνεια και εξηγείς τι μπορεί να γίνει πράξη και τι όχι, αναγνωρίζουν με τη σειρά τους, ότι υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν και κατανοούν, ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται όλοι να δείξουν υπομονή μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα». Αυτό τόνισε ο βουλευτής Εύβοιας της ΝΔ Σπύρος Πνευματικός, αναφερόμενος στο γεγονός, ότι κατά την πρόσφατη περιοδεία του στη Βόρεια Εύβοια απέσπασε θετικά σχόλια από τους πολίτες με τους οποίους συνομίλησε, οι οποίοι δήλωσαν χαρακτηριστικά, ότι τον εμπιστεύονται, αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες που συνεχώς καταβάλλει για να «ζωντανέψει» ο τόπος τους.

Ο βουλευτής σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, που παραχώρησε  σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό μίλησε για την πρόσφατη περιοδεία που πραγματοποίησε σε χωριά του Δήμου Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, για τις επαφές που είχε το τελευταίο διάστημα σε Υπουργεία, προκειμένου να ξεκινήσει η κατασκευή σημαντικών αναπτυξιακών έργων, ενώ απάντησε και στο ερώτημα για τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών.

Σε ό, τι αφορά τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας ο κ. Πνευματικός τόνισε, ότι το βασικό αίτημα που κατέγραψε αφορά στην αγωνία κυρίως των νέων ανθρώπων να μπορέσουν να παραμείνουν στον τόπο τους, κάτι που θα γίνει μόνο αν δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για ένα σταθερό και μόνιμο εργασιακό περιβάλλον. Το ζητούμενο, όπως είπε, για αυτούς τους ανθρώπους σε καμία περίπτωση δεν είναι να συνεχίσουν να ζουν με επιδόματα. «Ο κόσμος – τόνισε - έχει απαιτήσεις, θέλει να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής του και εκτός από τα σημαντικά έργα υποδομών, για τα οποία πιέζουμε να επισπευσθούν, είναι αναγκαίο να καταφέρουμε να εξασφαλίσουμε τις προϋποθέσεις για ένα εργασιακό περιβάλλον, που θα εμποδίσει τη διαφυγή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα και θα αποτρέψει την ερήμωση αυτών των μικρών χωριών».

Ενδεικτικά, ανέφερε ότι στις συζητήσεις του με τον κ. Μπένο σχετικά με την πορεία του σχεδίου ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, τού επεσήμανε την ειδοποιό διαφορά της Εύβοιας με την Καλαμάτα, όπου σε αυτή την περίπτωση οι κάτοικοι έχασαν τις περιουσίες, τα σπίτια τους, ωστόσο, είχαν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται και να προσφέρουν στις οικογένειές τους, ενώ στην περίπτωση της καταστροφικής πυρκαγιάς στην Εύβοια οι κάτοικοι έχασαν περιουσίες και ταυτόχρονα έχασαν την εργασία τους. Συνεπώς, αυτό που είναι πρωτεύον για την Εύβοια είναι να επικεντρωθούν στο πως θα βρεθούν τρόποι απασχόλησης και τρόποι ν’ αλλάξει ο εργασιακός «χάρτης» της ευρύτερης περιοχής για να μπορέσει να ανακάμψει η τοπική οικονομία το διάστημα της δεκαετίας, που θα μεσολαβήσει μέχρι να ολοκληρωθεί το σχέδιο ανασυγκρότησης.

Επαφές στα Υπουργεία για την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων

Ερωτηθείς ο Σπύρος Πνευματικός σχετικά με την προσπάθειά του ν’ αντιμετωπιστούν προβλήματα και να μπορέσουν να υλοποιηθούν έργα, που θα βάλουν την Εύβοια σε τροχιά ανάπτυξης και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, καθώς και στην επίλυση σειράς αιτημάτων επαγγελματικών κλάδων, αναφέρθηκε στις επαφές, που είχε με τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, όπως και με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, αλλά και την Υφυπουργό Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη.

Η προσπάθεια, άλλωστε, όπως επεσήμανε, για να υπάρξουν θετικά αποτελέσματα είναι συνολική. Σε αυτό το πλαίσιο μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση έργων ζωτικής σημασίας και συγκεκριμένα για την κατασκευή έργων αναπλάσεων στο Πάρκο Ελευθερίας Χαλκίδας, στην παραλία Μαρμαρίου και στο κέντρο της Ιστιαίας, όπως και για το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή του Δήμου Ιστιαίας –Αιδηψού, για την αντιμετώπιση του προβλήματος υδροδότησης του Αγίου Γεωργίου Λιχάδας. Χαρακτηριστικά, ο βουλευτής τόνισε τη σημασία να παλέψουν για να δημιουργηθεί το κατάλληλο περιβάλλον για τη βιώσιμη ανάπτυξη περιοχών της Βόρειας Εύβοιας για να παραμείνουν «ζωντανές» οι τοπικές κοινωνίες, αντισταθμίζοντας έτσι τις καταστροφές που έχουν γίνει.

Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στην πολύ σημαντική διοργάνωση του ιστιοπλοϊκού αγώνα « Evia Island Regatta 2022» για την οποία έλαβαν τη δέσμευση από την Υφυπουργό Τουρισμού ότι θα έχουν τη συμπαράστασή της στην προσπάθεια προβολής αυτού του αθλητικού γεγονότος, που πλέον αποτελεί θεσμό, έτσι ώστε να γίνουν γνωστές οι περιοχές της Εύβοιας, τις οποίες θα έχουν τη δυνατότητα τα πληρώματα να επισκεφθούν, ως ιδανικός τουριστικός προορισμός. Κάτι, που δυστυχώς, όπως υπενθύμισε, δεν έγινε στην περίπτωση του Ποδηλατικού Γύρου της Ελλάδας, που η Εύβοια εξαιρέθηκε από τις διαδρομές γεγονός που είχε γίνει αιτία να υποβάλλει την παραίτησή του από την οργανωτική επιτροπή στην οποία συμμετείχε, ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

Για τα σενάρια πρόωρων εκλογών

Όσον αφορά στο ερώτημα, εάν η κυβέρνηση της ΝΔ θα εξαντλήσει την τετραετία ή αν θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, ο Σπύρος Πνευματικός εξέφρασε την προσωπική του γνώμη, επισημαίνοντας την αντίθεσή του με όλη αυτή την παραφιλολογία που συνεχώς διογκώνεται από τα Μέσα Ενημέρωσης και τονίζοντας ότι θα έπρεπε οι εκάστοτε Κυβερνήσεις να εξαντλούν το χρονικό περιθώριο της τετραετίας για να έχουν και τη δυνατότητα να ολοκληρώσουν το σχεδιασμό τους. Πρόσθεσε, ότι δυστυχώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη όπου οι εκλογές διεξάγονται νωρίτερα από τον προκαθορισμένο χρόνο και ίσως θα ήταν χρήσιμο να αναλογιστούμε εάν αυτές οι πράξεις οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια.

Βέβαια, κατέστησε σαφές πως, οποτεδήποτε κρίνει ο Πρωθυπουργός ότι πρέπει να προκηρυχθούν εθνικές εκλογές, ο ίδιος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Τέλος, αναφέρθηκε σε ένα ακόμα σημαντικό ζήτημα για το οποίο συνεχίζει να ασκεί πιέσεις προκειμένου να υλοποιηθεί, που είναι ο Σταθμός του ΕΚΑΒ που θα καλύπτει την περιοχή του Μαντουδίου, υπενθυμίζοντας ότι η εξαγγελία του αποτελεί προσωπική δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη και είναι κάτι που πρέπει να γίνει πράξη, ευελπιστώντας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις.