MY KTEO

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Αστρονομικά ποσά για μοναδικά ρολόγια


Τι ρολόι φοράει μια ιδιοφυΐα; Πως μπορεί να μοιάζει το ρολόι που φορά ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ; Και τι σχέση μπορεί να έχουν οι περιβόητοι ανά τον κόσμο Yankees με τα ρολόγια τσέπης; Υπάρχουν ρολόγια, που δε λειτουργούν απλώς ως εργαλεία καταμέτρησης χρόνου, αλλά είναι κάτι παραπάνω. Είναι μέρος της ιστορίας κρατώντας ζωντανή εις το διηνεκές τη μνήμη των ανθρώπων, που τα φόρεσαν, καθιστώντας κι εκείνους και τα ίδια τα ρολόγια αναλλοίωτους στο πέρασμα του χρόνου.

Κάναμε μια σύντομη αναδρομή σε δημοπρασίες του διάσημου οίκου Julien’s και συγκεντρώσαμε μερικά από τα πιο διάσημα μεταχειρισμένα ρολόγια, για την απόκτηση των οποίων οι νέοι ιδιοκτήτες πλήρωσαν πραγματικά μεγάλα ποσά επιθυμώντας να κρατήσουν σε κάποια βιτρίνα του σπιτιού τους ή -γιατί όχι- και στο χέρι τους, ένα κομμάτι της ιστορίας. Εκτός από τον αρχικό ιδιοκτήτη ενός ρολογιού υπάρχουν κάποια πράγματα, που μπορούν να εκτοξεύσουν την τιμή του σε μια δημοπρασία: Μια ιστορική στιγμή, ίσως ένα αθλητικό επίτευγμα μια εμβληματική προσωπικότητα;

Ένα λεπτό, κομψό, Προεδρικό ρολόι

Ξεκινάμε... Προεδρικά. Ο λόγος γίνεται για το Omega Ultrathin του John Fitzgerald Kennedy δώρο του καλού φίλου του Προέδρου, Grant Stockdale. To 1960, που δέχθηκε το δώρο ο J.F.K. δεν είχε γίνει ακόμη Πρόεδρος των ΗΠΑ, όδευε προς αυτή την κατεύθυνση. Λέγεται, ότι η σύζυγός του τότε Γερουσιαστή, Jackie Kennedy, ευχαρίστησε τον Grant Stockdale και είπε χαρακτηριστικά, ότι ήταν το πιο λεπτό και πιο κομψό ρολόι χειρός, καθώς και ότι ο σύζυγός της έσπευσε το μικρό, χοντροκομμένο, που η ίδια του είχε δωρίσει. Το συγκεκριμένο φορούσε και κατά την ορκωμοσία του ο John Kennedy και στη φωτογράφιση για το εξώφυλλο του περιοδικού LIFE. Επομένως αυτό δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ως απλώς ένα μεταχειρισμένο ρολόι, αλλά είναι ένας πραγματικό ιστορικό κειμήλιο, το οποίο μάλιστα δημοπρατήθηκε για 350.000$.

Το ρολόι μιας ιδιοφυΐας

Κι αν διερωτάται κανείς πως μπορεί να είναι το ρολόι μιας ιδιοφυΐας, τότε θα πρέπει να αναζητήσει το 1929 Longines. Και όχι δε θα το βρει κάποιος στο ενεχυροδανειστήριο, αλλά στη δημοπρασία του Julien’s, όπου μάλιστα πωλήθηκε σχεδόν με τη διπλάσια αξία του προεδρικού προαναφερθέντος ρολογιού, δηλαδή στα 596.000$. Δε θα παρατείνουμε άλλο την αγωνία του αναγνώστη και θα πούμε, ότι ο λόγος γίνεται για το ρολόι του... Αϊνστάιν. Δεν υπάρχουν πολλές πληροφορίες γι’ αυτό το ρολόι πέραν του ότι το δώρισαν στον σπουδαίο μαθηματικό το 1931 στο Λος Άντζελες, όπως μαρτυρά και η εγχάραξη. Η τιμή του είναι λογική, αν αναλογιστεί κανείς, ότι ανήκε στον άνθρωπο που έφερε την επανάσταση στην αντίληψή μας για τον χρόνο, ενώ υπήρξε ένας από τους πιο επιδραστικούς, ευφυείς και αναγνωρίσιμους ανθρώπους στον κόσμο.

Το ρολόι του Σαρλό

Όπως έχουμε δει ως τώρα τα ρολόγια που ανήκαν σε διαπρεπείς άνδρες κοστίζουν ακριβά όποιας εταιρείας κι αν είναι, οπότε υψηλές τιμές είναι αναμενόμενες και για τα προϊδιόκτητα ρολόγια Rolex. Έτσι δεν αποτελεί έκπληξη που το ρολόι του μεγάλου αστέρα του βωβού κινηματογράφου, του Τσάρλι Τσάπλιν δημοπρατήθηκε έναντι του ποσού των 46.518€. Τα λόγια είναι λίγα να περιγράψουν το εύρος του καλλιτεχνικού και ευρηματικού διαμετρήματος του σπουδαίου ηθοποιού. Όχι άδικα λοιπόν η τιμή για την απόκτηση του Rolex Oyster έφτασε το τετραπλάσιο της αρχικής τιμής του. Στη διαμόρφωση της τιμής έπαιξε ρόλο και η σπανιότητα του ρολογιού, καθώς έχει δημιουργηθεί από το 1945 και είναι μια από τις σπάνιες εκδόσεις για αριστερόχειρες, που κυκλοφόρησε.

Ρολόι υψηλης απόδοσης για τους λάτρεις της ταχύτητας

Ο Στηβ ΜακΚουίν έχει χαρακτηριστεί ως ο αντιήρωας του σινεμά, καθώς απεχθάνονταν τα φώτα της δημοσιότητας, ό,τι διαδίδονταν για εκείνον ήταν κατά βάση φήμες, καθώς κρατούσε την ιδιωτική ζωή του επτασφράγιστο μυστικό. Αυτό το μυστήριο, εμβληματικοί ρόλοι όπως στο Papillon ή την ιστορική κινηματογραφική καταδίωξη στο Bullitt τον κατέταξαν στο πάνθεον των ηθοποιών. Δεν είναι απορίας άξιο λοιπόν, που το Rolex Submariner 5512 που φορούσε πωλήθηκε κατά 2223% πάνω από την αρχική του τιμή σε δημοπρασία του 2009. Αν αναζητήσει κανείς το συγκεκριμένο Rolex καινούριο ή ακόμη κι αν αναζητήσει «Rolex μεταχειρισμένα» θα το βρει στην τιμή των 12.500$. Πόσο πουλήθηκε; 234.000$! Και μάλιστα να σημειωθεί, ότι αυτή ήταν μια προνομιακή τιμή. Ο γνωστός ηθοποιός ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το “McQueen Monaco” από την εταιρεία Tag Heuer, το οποίο το 2012 πουλήθηκε σε δημοπρασία στην αστρονομική τιμή των 799.500$, ενώ το 1970 πωλούνταν στην τιμή των 220$.

Ο μύθος που συνοδεύει ορισμένα αντικείμενα είναι αυτός που διαμορφώνει την τελική τιμή τους και τα καθιστά πολυπόθητα για όσους θα πλήρωναν όσο όσο προκειμένου να τα αποκτήσουν.