MY KTEO

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Ποιες εκκρεμείς συντάξεις θα πληρωθούν έως τον Αύγουστο


Στην τελική ευθεία εκκαθάρισης και πληρωμής μπαίνουν οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις κύριας σύνταξης.

Σύμφωνα με την τελευταία (14η) έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Κομισιόν, η προθεσμία εκκαθάρισης των εκκρεμών κύριων συντάξεων μετακινείται δύο μήνες μετά.

Δηλαδή αντί για τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπει να έχουν εκκαθαρισθεί έως τον Αύγουστο.

Πηγές του Capital.gr από αρμόδια στελέχη των ταμείων αναφέρουν κατά το διάστημα Ιουνίου – Ιουλίου 2022 θα εκκαθαρισθούν οι αιτήσεις του 2019 -2020, ενώ τον Αύγουστο του 2022 θα εκκαθαρισθούν οι αιτήσεις του 2021.

Σημειώνεται πως το πλάνο αυτό ισχύει για τις αιτήσεις που αφορά ένα ταμείο ασφάλισης (δηλαδή μόνο ΙΚΑ, μόνο ΟΑΕΕ κλπ) και διαδοχικής ασφάλισης (πχ πρώτα ΙΚΑ και μετά ΟΑΕΕ ή πρώτα ΙΚΑ και μετά Δημόσιο κλπ.).

Δηλαδή δεν αφορά τις αιτήσεις για συντάξεις παράλληλης ασφάλισης (πχ ΙΚΑ και ταυτόχρονα ΟΑΕΕ κλπ.), αλλά ούτε τις διεθνείς συντάξεις.

Σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν το κόστος εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών συντάξεων από ένα ταμείο ή από διαδοχική ασφάλισης ανήλθε το Μάρτιο του 2022 σε 200 εκατ. ευρώ. 

Ωστόσο, σύμφωνα με την έκθεση του συστήματος "Άτλας” για τον ίδιο μήνα (Μάρτιο 2022) εκτιμά το κόστος εξόφλησης των εκκρεμών συντάξεων σε 179 εκατ. ευρώ. Ο λόγος για 78.173 αιτήσεις.

Στελέχη των ταμείων αναφέρουν πως ένα ποσοστό από τις εκκρεμείς αιτήσεις δεν θα προχωρήσει. Ήδη όπως προκύπτει από τα στοιχεία του "Άτλαντα” για το α΄ τρίμηνο του 2022, το 27% των αιτήσεων είτε απορρίφτηκε, είτε έκλεισε η υπόθεση στην οποία αφορούσαν χωρίς να εκδοθεί απόφαση.

Πρόκειται για ποσοστό – ρεκόρ για την τελευταία τετραετία. Αν συνεχιστεί η τάση αυτή και τους επόμενους μήνα, από τις 78.173 αιτήσεις, θα προχωρήσουν κανονικά, δηλαδή θα οδηγήσουν σε έκδοση οριστικής σύνταξης κοντά στις 57.000.


capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη