MY KTEO

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Στα «μανταλάκια» τα ονόματα και στο «σφυρί» τα ακίνητα οφειλετών του Δημοσίου

 


Στη… σέντρα βγαίνουν οι οφειλέτες με χρέη άνω των 150.000 ευρώ ο καθένας προς την Εφορία την ώρα που έχει πάρει φωτιά το πρόγραμμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών με «σκοτωμένες» τιμές που ξεκινούν από 22.000 ευρώ!

 

Μέχρι το το τέλος του μήνα θα δημοσιοποιηθεί ο νέος κατάλογος με τα ονόματα και τα στοιχεία των μεγάλο-οφειλετών της εφορίας ενώ στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (auctions.aade.gr) αναρτήθηκε λίστα ακινήτων που βγαίνουν στο σφυρί λόγω ληξιπρόθεσμων χρεών.

 

Στη λίστα των ακινήτων που βγαίνουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό «φιγουράρουν» ένα κτιριακό συγκρότημα σε οικόπεδο 4.550 τ.μ. στην Αλεξανδρούπολη με τιμή πρώτης προσφοράς 471.000 ευρώ, ένα κτίριο στην περιοχή Κοκκιναρά στην Κηφισιά με τιμή πρώτης προσφοράς 469.000 ευρώ και μια μεζονέτα σε οικόπεδο 800 τ.μ. στην Κηφισιά.

 

Με τους e – πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ επιχειρεί να πιέσει τους οφειλέτες και κυρίως όσους έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους με την πάγια ρύθμιση των 24 ή των 48 δόσεων. Οι φορολογούμενοι με… ανοιχτές υποθέσεις θα πρέπει να προσέξουν τα εξής:

 

1) Η Εφορία δικαιούται να κατάσχει ακίνητο για ληξιπρόθεσμο χρέος άνω των 500 ευρώ!

 

Αν οφείλετε στο Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό πάνω από 500 ευρώ (π.χ. ένα ποσό της τάξεως των 550 ή των 600 ή των 1.000 ευρώ) και δεν έχετε καταθέσεις στις τράπεζες ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή το γράμμα του νόμου προβλέπει ότι για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ δύνανται να επιβληθούν όλα τα εναλλακτικά αναγκαστικά μέτρα είσπραξης, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχέσεων ακινήτων. Δηλαδή για ένα χρέος 600 ευρώ μπορεί η Εφορία να ζητήσει κατάσχεση ακινήτου!

 

2) Η Εφορία μπορεί να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου κατέχετε, εφόσον χρωστάτε πάνω από 500 ευρώ.

 

Το όριο ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι το οποίο δεν επιτρέπονται κατασχέσεις ακινήτων ισχύει και για κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων. Συνεπώς, για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο άνω των 500 ευρώ επιτρέπεται στις φορολογικές Αρχές να κατάσχουν οποιαδήποτε κινητά περιουσιακά στοιχεία των οφειλετών. Επιτρέπεται δηλαδή η κατάσχεση ενός Ι.Χ. αυτοκινήτου ή μιας βάρκας ή ενός σκάφους αναψυχής για χρέος 550 ή 600 ή 1.000 ευρώ ή οποιουδήποτε άλλου ποσού άνω των 500 ευρώ.

 

Μισθοί, εφάπαξ, ενοίκια, έσοδα από πώληση περιουσιακών στοιχείων

3) Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει πλέον το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης:

 

α) Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και έως τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού.

 

β) Το ¼ οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ.

 

γ) Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων.

 

δ) Το ½ του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο, λόγω εξόδου από την υπηρεσία ή το επάγγελμα.

 

ε) Εως το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη, εφόσον ο οφειλέτης δικαιούται να λαμβάνει τέτοια εισοδήματα.

 

στ) Εως το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση του οφειλέτη από την εργασία ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.).

 

ζ) Εως το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή οποιονδήποτε άλλων πραγμάτων (π.χ. ακίνητα, Ι.Χ. αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ.).

 

Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν από την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν (στα χέρια τρίτων, δηλαδή στα χέρια των εργοδοτών, αν πρόκειται για μισθούς, ή των ασφαλιστικών ταμείων, αν πρόκειται για συντάξεις ή άλλες παροχές, ή στα χέρια των ενοικιαστών, αν πρόκειται για ενοίκια, ή στα χέρια των αγοραστών, αν πρόκειται για ποσά από πωλήσεις κ.λπ.).

 

Από τις κατασχέσεις εξαιρούνται οι παρακάτω περιπτώσεις:

 

α) Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν συγκεκριμένο λογαριασμό μισθοδοσίας, ο οποίος έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη Στην περίπτωση αυτή ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ.

 

β) Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, όπως το επίδομα ανεργίας που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ, τα επιδόματα τέκνων και τα ειδικά επιδόματα τριτέκνων και πολυτέκνων, που καταβάλλονται από τον ΟΓΑ. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ηλεκτρονικά από τον οφειλέτη

 

γ) Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο έως 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ.