MY KTEO

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

Ο μυστικός πόλεμος ανάμεσα στους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ – Κάλπες ακόμα και τα …Χριστούγεννα


Η πρώτη κάλπη όπου οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν με το σύστημα της απλής αναλογικής θεωρείται από όλους τους αναλυτές ως μία χαλαρή διαδικασία στην οποία οι ψηφοφόροι θα επιλέξουν το κόμμα στο οποίο πιστεύουν και βρίσκονται πιο κοντά ιδεολογικά.

 Αντίθετα, στις δεύτερες εκλογές που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική παράγοντες όλων των κομμάτων θεωρούν ότι η πόλωση θα είναι τόσο μεγάλη που τα μικρότερα κόμματα θα συνθλιβούν.

 

Αυτές οι παραδοχές ωστόσο δεν ισχύουν και για τους υποψήφιους βουλευτές, καθώς στην πρώτη κάλπη θα διεκδικήσουν την ψήφο των πολιτών, ενώ στη δεύτερη θα μπουν σε λίστα. 

 

Με δεδομένο ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός για να φτιάξει την λίστα της δεύτερης εκλογικής μάχης θα κινηθεί με βάση τα αποτελέσματα της πρώτης κάλπης, στο παρασκήνιο έχει ξεκινήσει ένας σκληρός και δύσκολος πόλεμος ανάμεσα στους υποψηφίους.

 

Η σειρά στην οποία θα πλασαριστούν οι υποψήφιοι βουλευτές – στην πρώτη κάλπη – έχει μεγάλη σημασία όπως έχει και το γεγονός κάποιος να μην βρεθεί στις τελευταίες εκλόγιμες θέσεις γιατί τότε το πολιτικό του μέλλον είναι αμφίβολο.

 

Με αυτές τις σκέψεις κατά νου στο κυβερνών κόμμα έχει ξεκινήσει για τα καλά η προεκλογική περίοδος, καθώς όλοι αντιλαμβάνονται και τις δυσκολίες που θα έχει αυτή η εκλογική μάχη.

 

Παρά το γεγονός ότι σχετικά νωρίς ξεκίνησε η συζήτηση για το πότε θα στηθούν οι κάλπες οι γαλάζιοι υποψήφιοι βουλευτές των μεγάλων αστικών κέντρων θεωρούν ότι η περίοδος είναι σχετικά άχαρη αφού ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων θα πάει στα πάτρια εδάφη για διακοπές. Ακόμα η περίοδος του καλοκαιριού δεν ενδείκνυται για πολιτικές συζητήσεις αφού η πλειοψηφία των πολιτών επιθυμεί να αποδράσει από τα προβλήματα της καθημερινότητας.

 

Πάντως χθες αίσθηση δημιούργησε η αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηθούν και τρίτες κάλπες αν η ΝΔ δεν καταφέρει να έχει αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές: «Υπάρχουν οι εκλογές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Όπως φαίνεται, δεν θα διαμορφώσουν συνθήκες διακυβέρνησης, με δεδομένο ότι η αυτοδυναμία είναι πάρα πολύ δύσκολη, με την απλή αναλογική, έως αδύνατη.

Υπάρχει η δεύτερη εκλογική αναμέτρηση στην οποία η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών για να συγκροτήσει μια Κυβέρνηση, όπως αυτή που έφτιαξε το 2019. Από εκεί και πέρα, τα αποτελέσματα που θα διαμορφωθούν και η άποψη των πολιτών, θα διαμορφώσουν και τις εξελίξεις τότε», είπε ο Γιάννης Οικονόμου.

Δηλαδή καλά Χριστούγεννα…