MY KTEO

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ασφαλιστικό: Συντάξεις Α’ και Β’ κατηγορίας - Οι κατηγορίες για τις συντάξεις και πώς «κουκουλώνουν» το ετήσιο έλλειμμα.


Σε δύο κατηγορίες έχει μοιράσει τις συντάξεις η κυβέρνηση, ανάλογα για ποια κατηγορία πιέζουν οι… Βρυξέλλες: Αφενός τις κύριες, τις οποίες ο ΕΦΚΑ εκδίδει άρον-άρον και αφετέρου τις επικουρικές και τις δεύτερες-διπλές οι οποίες έμειναν στα αζήτητα…

Μπορεί η… fast track έκδοση των κύριων συντάξεων να βρίθει λαθών, αλλά η όλη διαδικασία προχωράει και πιστεύεται ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου θα εκκαθαριστούν οι περίπου 75.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν μέχρι το α’ τρίμηνο του έτους και εκκρεμή η έκδοσή τους.

Αυτή η επιτάχυνση είναι αποτέλεσμα των πιέσεων των δανειστών για την αποπληρωμή των… πιστωτών του δημοσίου. Αλλά οφείλεται και στις κομματικές ανάγκες, για την διαμόρφωση δηλαδή του κατάλληλου προεκλογικού κλίματος…

Από την διαδικασία θα προκύψει μεγάλο ταμειακό έλλειμμα του ΕΦΚΑ, αφενός λόγω υποχώρησης των εσόδων (μερική απασχόληση, μη καταβολή εισπραχθεισών εισφορών-πτωχεύσεις) και αφετέρου λόγω υποεκτίμησης του ποσού των αναδρομικών πληρωμών (από τον επόμενο της αίτησης συνταξιοδότησης μήνα). Ο ΕΦΚΑ έχει προϋπολογίσει κατά μέσο όρο 3.000 ευρώ αναδρομικά σε κάθε συνταξιούχο με την εκκαθάριση της αίτησης συνταξιοδότησης, αλλά με τις ανά μήνα νέες πληρωμές των εκκρεμουσών συντάξεων προκύπτει μέσο ποσό καταβολής σχεδόν 7.000 ευρώ αναδρομικών.

Κατά συνέπεια, μέχρι τον Αύγουστο θα εκταμιευτούν έως 500 εκατ. ευρώ για αναδρομικά.

Ωστόσο, η εν λόγω δαπάνη μπορεί να καλυφθεί από τα δημόσια έσοδα καθώς και φέτος, για δεύτερη συνεχή χρονιά και λόγω της πανδημίας, δεν ισχύουν οι δημοσιονομικοί κανόνες (για δημιουργία πλεονασμάτων εξυπηρέτησης του χρέους).

Αντιθέτως, ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ. Έτσι η κυβέρνηση δεν… κινεί καθόλου το χαρτομάνι των 125.000 αιτήσεων συνταξιοδότησης. (όπως εξάλλου και τις περίπου 60.000 αιτήσεις για δεύτερη σύνταξη).

Και με αυτόν τον τρόπο επιχειρείται να «κουκουλωθεί» το ετήσιο έλλειμμα που θα ξεπερνούσε κατά πολύ τα 600 εκ. ευρώ που επισήμως αναμένεται να καταγραφεί φέτος. Το οποίο (έλλειμμα) και φέτος θα καλυφθεί από την ρευστοποίηση των (τελευταίων) ομολόγων που διαθέτει ως ελάχιστη εναπομένουσα περιουσία της τάξης των 2,5 δις ευρώ…

Αν εκκαθαριστούν οι αιτήσεις χορήγησης επικουρικών συντάξεων τότε η ισχνή περιουσία θα ρευστοποιηθεί και κατά τα επόμενα χρόνια θα απαιτηθεί η εισαγωγή της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Δηλαδή θα πυροδοτηθεί η μείωση των συντάξεων.

Και αυτό γιατί είναι αδύνατον να αυξηθούν τα έσοδα-εισφορές: α/οι νεοεισερχόμενοι από 1/1/2022 στην αγορά εργασίας δεν σφαλίζονται πλέον στο ΕΤΕΑΕΠ, παρά το κεφαλαιοποιητικό ΤΕΚΑ. Κατά συνέπεια μειώνονται σταθερά τα έσοδα. Και β/ από 1/6/2022 μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές των ήδη εργαζομένων κατά μισή ποσοστιαία μονάδα. Και αυτό αναμένεται να προκαλέσει μείωση των συνολικών εισπράξεων κατά περίπου 7,7% σε ετήσια βάση.


ieidiseis.gr του Χρήστου Μέγα