MY KTEO

Δευτέρα 20 Ιουνίου 2022

Συνέντευξη του Σπύρου Πνευματικού στην εφημερίδα «Παρασκήνιο»: Με ενδιαφέρει πάντα, σε ό,τι κάνω, να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα


Από πού ξεκινάει η προσωπική σας διαδρομή; Πού γεννηθήκατε και μεγαλώσατε;

Γεννήθηκα στην Αθήνα, όπου υπηρετούσε ο πατέρας μου ως αξιωματικός της Αεροπορίας, αλλά η

καταγωγή μου είναι από την Εύβοια και, συγκεκριμένα, από τους Στρόπωνες, περίπου 50 χιλιόμετρα από τη Χαλκίδα. Είναι ένα πανέμορφο χωριό περιτριγυρισμένο από έλατα, πολύ κοντά στην παραλία της Χιλιαδούς. Είναι πραγματικά ένας ευλογημένος τόπος η Εύβοια και τυχερός όποιος κατάγεται από αυτήν.

Κατάγεστε από πολιτικοποιημένη οικογένεια;

Η οικογένειά μου είναι από τις ελάχιστες οικογένειες που ανήκαν στον συντηρητικό χώρο και διώχθηκαν κατά τη δικτατορία. Ο πατέρας μου ως αξιωματικός της Αεροπορίας εκδιώχθηκε από το στράτευμα, τα αδέλφια του φυλακίστηκαν. Ο αδερφός του πατέρα μου και αγαπημένος μου θείος, Άγγελος Πνευματικός, μετέπειτα εξελέγη βουλευτής Εύβοιας και θεωρείται από τους πιο αξιόλογους εκπροσώπους του νομού μας.

Τι αρχές λάβατε από την οικογένειά σας;

Οι γονείς μου μού έδωσαν ηθικές και δημοκρατικές αρχές και αξίες και, κυρίως, μου έμαθαν ότι το σωστό είναι ένα, αδιαπραγμάτευτο, και δεν έχει ούτε χρώμα ούτε κόμμα. Αυτές τις αρχές προσπαθώ κι εγώ και πιστεύω έχω μεταδώσει στα δύο μου παιδιά, την Αγγελική και τον Γιώργο, φοιτητές πια στο Πολυτεχνείο.

Πώς πήρατε την απόφαση να εμπλακείτε με την πολιτική;

Λόγω του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον οποίο μας συνδέει στενή φιλία και εκτίμηση από τα παιδικά μας χρόνια. Αυτό που με ώθησε και με ωθεί μέχρι και σήμερα είναι να είμαι χρήσιμος, να προσφέρω στη χώρα μου, αλλά και στον τόπο καταγωγής μου, την Εύβοια, με όποιον τρόπο μπορώ. Είναι εύκολο να ασκείς κριτική από τον καναπέ αλλά, ως ενεργός πολίτης, θεωρώ πως είναι το επόμενο βήμα, να εκτεθείς στην κρίση του κόσμου και να προσπαθήσεις να βρεις λύσεις για τα προβλήματά του. Με ενδιαφέρει πάντα, σε ό,τι κάνω, να έχω το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Είστε καθηγητής Ορθοπεδικής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Από μικρός θέλατε να γίνετε ιατρός;

Όπως σας είπα, ο πατέρας μου ήταν ένας εξαίρετος αξιωματικός της Αεροπορίας, όμως από παιδί ήθελε να σπουδάσει Ιατρική. Την επιθυμία αυτή τη μετέδωσε και σε μένα και, όταν ήρθε η ώρα να επιλέξω, η Ιατρική ήταν μονόδρομος. Την αγάπησα από την πρώτη στιγμή, δεν μπορώ να με φανταστώ να κάνω κάτι άλλο.

Πώς αποφασίσατε να φύγετε στην Αμερική; Τι είναι αυτό που θυμάστε έντονα από τα χρόνια που ζήσατε εκεί;

Πήγαμε αρχικά για ειδικότητα μαζί με τη σύζυγό μου –που είναι κι εκείνη γιατρός, καθηγήτρια Πυρηνικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ– και ακολουθήσαμε ακαδημαϊκή καριέρα σε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ιατρικής παγκοσμίως, στο Houston Medical Center. Η Αμερική αποτέλεσε για εμάς μια πρόκληση που εν τέλει μας κράτησε για πολλά χρόνια, προσφέροντάς μας την καλύτερη δυνατή γνώση που θα μπορούσαμε να έχουμε στα αντικείμενά μας.

Τι θυμάστε πιο έντονα από εκείνα τα χρόνια;

Τη σκληρή δουλειά αλλά και την αναγνώρισή της! Στο Houston Medical Center, έγινα διευθυντής σε ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Τραύματος στον κόσμο. Ο ανταγωνισμός ήταν τεράστιος. Ο μόνος τρόπος για να επιτύχεις είναι να εργαστείς σκληρά και με επιμονή. Δεν μετράνε ούτε οι γνωριμίες, ούτε τα «ονόματα». Και πρέπει συνέχεια να φροντίζεις να βελτιώνεις τον εαυτό σου και τις γνώσεις σου, και να το αποδεικνύεις. Πρόσφατα, για παράδειγμα, έδωσα ξανά εξετάσεις για να πιστοποιηθώ εκ νέου στην ειδικότητά μου.

Και πώς αποφασίσατε να αφήσετε τη ζωή σας εκεί και να επιστρέψετε στην Ελλάδα;

Ήταν οικογενειακή απόφαση. Δεν το μετανιώνω, όμως, καθόλου γιατί έχω την ευκαιρία, δουλεύοντας σε ένα δημόσιο νοσοκομείο, να μεταφέρω όλη τη γνώση και την εμπειρία, που μου προσέφερε η Αμερική, στη χώρα μου. Η Ελλάδα πρέπει ενεργά να προσπαθεί να προσελκύσει τους νέους επιστήμονες από το εξωτερικό για να ενισχύσει το σύστημα υγείας. Είναι κρίμα οι Έλληνες γιατροί να διαπρέπουν έξω, γιατί απλώς το σύστημα υγείας των περισσότερων χωρών είναι οργανωμένο και δομημένο.

Γνωρίζω πως στον ελεύθερο χρόνο σας ασχολείστε με την ποδηλασία. Γιατί επιλέξατε αυτό το άθλημα;

Αρχικά, γιατί είναι μια εξαιρετική άσκηση που συμβάλλει στην καλή φυσική και πνευματική κατάσταση. Για μένα, είναι και ένας τρόπος να περνάω ακόμα περισσότερο χρόνο με τον γιο μου, ο οποίος είναι φανατικός ποδηλάτης και, μάλιστα, αγωνιστικού επιπέδου, έχει πετύχει δύο νίκες σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Επίσης είναι το πιο περιβαλλοντικά φιλικό μέσο μεταφοράς. Εξασφαλίζει υγεία, ηρεμία και ευεξία και ελπίζω να μπορώ να απολαμβάνω την ποδηλασία για πολλά χρόνια ακόμα.

Αληθεύει ότι συχνά-πυκνά κάνατε ποδηλατικές διαδρομές με τον πρώην Αμερικανό πρέσβη κ. Πάιατ;

Πράγματι, με τον κ. Πάιατ έχουμε κάνει πολλές φορές ποδηλατικές βόλτες σε διάφορα μέρη σε όλη την Ελλάδα. Χαίρομαι ειλικρινά για τις όμορφες στιγμές που έχουμε περάσει μαζί και γιατί, μέσα από την κοινή αγάπη για το ποδήλατο, μου δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσω έναν πραγματικά αξιόλογο άνθρωπο και διπλωμάτη. Έναν διπλωμάτη που όχι μόνο είχε όραμα για τις σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ, αλλά που και πραγματικά αγάπησε τη χώρα μας.

Ποιο είναι το προσωπικό σας στοίχημα για την Εύβοια;

Ξέρετε, υπάρχει το εξής παράδοξο με την Εύβοια: Είναι τόσο κοντά στην Αθήνα και ταυτόχρονα τόσο απομακρυσμένη. Βασικός μου στόχος είναι να έρθει η Εύβοια στη θέση που πραγματικά της αξίζει. Να χαίρει τα πλεονεκτήματα της Περιφέρειας και να απολαμβάνει τα δικαιώματα που της δίνει, όπως στον τομέα της υγείας, η τόσο κοντινή απόσταση που την χωρίζει από την Αθήνα.

 Τι εκτιμήσεις έχετε για τη φετινή τουριστική περίοδο στον νομό σας; Και ειδικά για τη Βόρεια Εύβοια;

Όσον αφορά τη Βόρεια Εύβοια, σίγουρα η ζημιά που προκάλεσαν οι περσινές πυρκαγιές έχει αλλοιώσει το τοπίο, κάτι που μπορεί να επηρεάσει και τη φετινή κίνηση. Οφείλω, όμως, να πω ότι οι επαγγελματίες της περιοχής, παρά τις δύσκολες συνθήκες, πραγματικά έχουν λάβει κάθε μέτρο για να προσφέρουν την καλύτερη δυνατή υπηρεσία στους επισκέπτες.

Τα προγράμματα στήριξης της περιοχής αρκούν για να ανακάμψει ο τόπος;

Πιστεύω ότι, παράλληλα με τα προγράμματα οικονομικής στήριξης της περιοχής και τις δράσεις για την ενίσχυση του εγχώριου τουρισμού, όπως το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους», θα πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερες ενέργειες προβολής της Εύβοιας ως ιδανικού προορισμού για το φετινό καλοκαίρι και στο διεθνές κοινό. Για παράδειγμα, είχα προτείνει να περάσει ο Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας από την Εύβοια, μια κίνηση που πιστεύω θα βοηθούσε την αναγνωρισιμότητα της περιοχής. Δυστυχώς, δεν βρήκα ευήκοα ώτα και αμέσως παραιτήθηκα από τη συγκεκριμένη Οργανωτική Επιτροπή.

Όσον αφορά τη Νότια Εύβοια, πιστεύω ότι θα έχει την ίδια κίνηση, αλλά μου είναι ακατανόητο πώς ένας τόσο όμορφος προορισμός τόσο κοντά στην Αθήνα δεν «πνίγεται» από κόσμο κάθε καλοκαίρι.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το αύριο στην Ελλάδα;

Μία καλύτερη, αξιοκρατική Ελλάδα, όπου τα παιδιά μου, τα παιδιά μας, θα έχουν ευκαιρίες, θα μπορούν να προκόψουν, να ευημερήσουν, να φτιάξουν τη δική τους οικογένεια, χωρίς να αντιμετωπίζουν όλες αυτές τις παθογένειες με τις οποίες μεγαλώσαμε και παλεύουμε έως τώρα εμείς.

Να περάσουμε και στο σήμερα… Η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο. Θεωρείτε πιθανό να υπάρξει θερμό επεισόδιο το επόμενο διάστημα;

Θεωρώ πως το κλίμα, που επιχειρείται να δημιουργηθεί, εξυπηρετεί κυρίως εσωτερικές σκοπιμότητες και δεν θα οδηγηθούμε τελικά σε κλιμάκωση. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι δεν μπορεί να έχουμε κάποιο ατύχημα. Πρέπει να είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε κάθε απειλή, με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός έχει καταφέρει, με διαρκείς και στοχευμένες παρεμβάσεις, αφενός να πιέσει την Ευρώπη να πάρει επιτέλους ξεκάθαρη θέση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα και, αφετέρου, να διεθνοποιήσει το πρόβλημα, κυρίως με το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ.

Θεωρείτε πως η καλή τουριστική περίοδος μπορεί να ανακόψει την ακρίβεια που πλήττει τα ελληνικά νοικοκυριά;

Τα μηνύματα από την αγορά για τις κρατήσεις είναι ιδιαίτερα θετικά και, σίγουρα, θα έχουμε μία σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος μετά από δύο πολύ δύσκολα χρόνια λόγω της πανδημίας. Ίσως, όμως, να περάσει καιρός μέχρι να φτάσει στην «τσέπη» των πολιτών το όφελος. Η κυβέρνηση, σε κάθε περίπτωση, στήριξε και θα στηρίξει με κάθε τρόπο τον Έλληνα πολίτη.


Συνέντευξη στη δημοσιογράφο Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο το Σάββατο 18 Ιουνίου 2022 και στο διαδίκτυο στο σύνδεσμο https://www.paraskhnio.gr/2022/06/20/spyros-pnevmatikos-sto-p-dynati-i-filia-mou-me-ton-prothypourgo/