MY KTEO

Παρασκευή 17 Ιουνίου 2022

Πώς «κουρεύει» η εφορία τον ΕΝΦΙΑ μέσα από τις τροποποιητικές δηλώσεις


Οι δυο εκκαθαρίσεις που μειώνουν τον φόρο ακινήτων - Περιθώριο έως 29 Ιουλίου τις διορθώσεις στο Ε9 - Τι ορίζει η απόφαση Πιτσιλή.

Ανοιχτή μέχρι τις 29 Απρίλιου θα είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή τροποποιητικών – διορθωτικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022.

Μέσω των τροποποιητικών δηλώσεων οι ιδιοκτήτες ακίνητων μπορούν να διορθώσουν λάθη ή παραλήψεις στο Ε9 που οδήγησαν σε λανθασμένο του ΕΝΦΙΑ αφού δεν αποτυπωνόταν σωστά η εικόνα της περιουσιακής κατάστασης την 1η Ιανουαρίου 2022.

Χθες η ΑΑΔΕ άνοιξε την ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή αρχικών ή τροποποιητικών δηλώσεων Ε9 έτους 2022. Η υποβολή όλων αυτών των διορθωτικών δηλώσεων δεν συνεπάγεται την επιβάρυνση των φορολογουμένων με το αυτοτελές πρόστιμο εκπρόθεσμης υποβολής των 100 ευρώ, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί η ένταξη των περιοχών των ακινήτων τους στο Κτηματολόγιο.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την ηλεκτρονική υποβολή διορθωτικής δήλωσης Ε9 με σκοπό τη μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ, για ένα ή περισσότερα από τα έτη 2014-2022, θα εκδοθεί νέο εκκαθαριστικό σημείωμα ΕΝΦΙΑ μόνο για κάθε έτος για το οποίο προκύπτει μείωση του φόρου μέχρι 300 ευρώ.

Εάν από την υποβολή της διορθωτικής δήλωσης προκύψει μείωση του αρχικώς βεβαιωθέντος ΕΝΦΙΑ πάνω από 300 ευρώ, τότε ο φορολογούμενος θα κληθεί με ηλεκτρονικό μήνυμα να προσέλθει στην αρμόδια ΔΟΥ προσκομίζοντας όλα τα δικαιολογητικά που επιβεβαιώνουν τον λόγο υποβολής της διορθωτικής δήλωσης, προκειμένου να γίνει έλεγχος και να οριστικοποιηθεί το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Για τους φορολογούμενους που δικαιούνται έκπτωση 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ και τροποποιούν τα στοιχεία των ακινήτων τους, η ΑΑΔΕ θα «τρέξει» νέα εκκαθάριση με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων όπως αυτή θα έχει αποτυπωθεί στις τροποποιητικές δηλώσεις Ε9. Νέος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ θα εκδοθεί εφόσον από τις δηλώσεις που θα υποβληθούν προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

Όπως διευκρινίζεται σε νέα απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή για τις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων, αρχικές ή τροποποιητικές, που υποβάλλονται για το έτος 2022 έως τις 29 Ιουλίου εκδίδεται κεντρικά από τη Γενική Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΓΔΗΛΕΔ) της ΑΑΔΕ νέο εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ και ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

Με την απόφαση ξεκαθαρίζονται ακόμη τα εξής:

-Στους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτη εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, δηλαδή με το πρώτο εκκαθαριστικό του φόρου ακινήτων.

-Το ποσό έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με την πρώτο εκκαθαριστικό.

-Μετά τις 29 Ιουλίου 2022 γίνεται κεντρική επανεκκαθάριση από τη ΓΔΗΛΕΔ με βάση την περιουσιακή κατάσταση των φορολογουμένων, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την ημερομηνία της λήξης της προθεσμίας υποβολή των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ.

-Εκκαθαριστικό ΕΝΦΙΑ (πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου) εκδίδεται μόνον εφόσον από τις υποβληθείσες δηλώσεις προκύπτουν νέοι δικαιούχοι ή εφόσον προκύπτει μεγαλύτερο ποσό ή ποσοστό έκπτωσης.

-Το ποσό της έκπτωσης χορηγείται με βάση την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου.

-Ο φόρος υπολογίζεται σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις μέχρι και την 28η Φεβρουαρίου 2023.

– Κατά την υποβολή εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων για το έτος 2022 από τους φορολογουμένους στους οποίους έχει ήδη χορηγηθεί ποσοστό έκπτωσης 50% ή 100% στον ΕΝΦΙΑ εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου στην οποία λαμβάνεται υπόψη το ποσοστό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το την τελευταία εκδοθείσα πράξη διοικητικού προσδιορισμού. Το ποσό της έκπτωσης που προκύπτει δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό της έκπτωσης που έχει χορηγηθεί με το τελευταίο εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.

Υπενθυμίζεται πως έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.


newmoney.gr