MY KTEO

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Ξορκίζει τις εκλογές αλλά στήνει εκλογικά διλήμματα ο Μητσοτάκης


Ένα ακόμα κομμάτι στο παζλ των σεναρίων για τον χρόνο των εκλογών θεώρησαν πολλοί ότι κρύβεται πίσω από το νέο, χθεσινό νέο μήνυμα του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για την ανάγκη να υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση, λόγω του ρευστού σκηνικού που δημιουργείται από την κλιμακούμενη επιθετικότητα της Τουρκίας.

«H σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση είναι προϋπόθεση εθνικών επιτυχιών. Αυτή είχαμε και είμαι σίγουρη αυτή θα έχουμε και μετά τις επόμενες εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, από τη Θέρμη της Θεσσαλονίκης.

Αρκετοί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, διείδαν πίσω από το μήνυμα του πρωθυπουργού, τον λόγο που πιθανότατα θα επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης, στην ορατή περίπτωση που αποφασίσει να στήσει κάλπες αμέσως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. «Οι εθνικοί λόγοι αποτελούν ιστορικά τον καλύτερο λόγο για προσφυγή στις κάλπες, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες, καθώς θα έχουν συμπληρωθεί τρία χρόνια γαλάζιας διακυβέρνησης, εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές, προσθέτοντας ότι ένας τέτοιος χειρισμός, πέραν της νομιμοποιητικής βάσης για κάλπες το φθινόπωρο, θα λειτουργήσει και συσπειρωτικά για την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, πάντως, είναι ότι εκτός από τον χρόνο των εκλογών, η συζήτηση που κυριαρχεί μεταξύ των γαλάζιων αφορά την επόμενη μέρα. Αν δηλαδή, θα απαιτηθούν και δεύτερες κάλπες, που είναι και το επικρατέστερο σενάριο λόγω της απλής αναλογικής και τί θα συμβεί στην περίπτωση που η ΝΔ δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση όλες τις δημοσκοπήσεις της τελευταίας περιόδου, οι ασκήσεις επί χάρτου που γίνονται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, εκκινούν από την αφετηρία της πρωτιάς για τη ΝΔ.

Λίγο μετά την εκλογή του κ. Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Μητσοτάκης είχε αφήσει να εννοηθεί ότι κυβέρνηση θα υπάρξει ακόμα κι αν έχει αυτοδυναμία η ΝΔ. Πολύ γρήγορα, ωστόσο, η ρητορική αυτή αποσύρθηκε από τον δημόσιο διάλογο, καθώς κρίθηκε ότι λειτουργεί αποσυσπειρωτικά, ενώ δίνει το περιθώριο στον αρχηγό του ΚΙΝΑΛ να ασκεί τη δική του πολιτική, σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο.

Τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη αποκλείουν την πιθανότητα συμμαχίας ΝΔ-ΚΙΝΑΛ για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική, καθώς οι όροι που έχει θέσει ο κ. Ανδρουλάκης για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, κρίνονται απαγορευτικοί από τους γαλάζιους.

Για τα κυβερνητικά στελέχη είναι πιο ρεαλιστικός ο στόχος της αυτοδυναμίας στις δεύτερες εκλογές, καθώς το διακύβευμα θα είναι η σταθερότητα και η ασφάλεια σε μία πολυεπίπεδα ταραγμένη εποχή.

Αν παρά ταύτα, ο στόχος δεν επιτευχθεί, τότε αποτελεί «μονόδρομο» για τη ΝΔ, η συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ, αφού ούτε το σενάριο μιας συγκυβέρνησης ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ είναι ρεαλιστικό, ούτε ο κ. Μητσοτάκης συζητεί το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση του κ. Κ. Βελόπουλου. Οι γαλάζιοι επιτελείς ευελπιστούν ότι αν χρειαστεί – που φυσικά το απεύχονται – θα αναπτυχθούν και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ δυνάμεις υπέρ της συγκυβέρνησης με τη ΝΔ.

Όλα αυτά, όμως, παραμένουν σενάρια επί χάρτου, τουλάχιστον μέχρι τα μέσα Αυγούστου, οπότε ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.



ieidiseis.gr