MY KTEO

Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Ξυπνήστε τις αισθήσεις με ένα ταξίδι


Ο άνθρωπος που αγαπά να κατακτά νέες εμπειρίες τάσσεται υπέρ των συνδυασμών. Το ταξίδι, κάθε ταξίδι, από εκείνο που κάνουμε καθημερινά, το ταξίδι ρουτίνας, ως κι εκείνο σε έναν άγνωστο τόπο έχει αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό. Ίσως εκεί οφείλεται και η αγωνία, η προσμονή να επισκεφθεί κανείς έναν νέο τόπο. Η γνωριμία με το άγνωστο. Όταν κάτι δεν είναι οικείο, σαν αντίδραση των αρχέγονων ενστίκτων επιβίωσης, και οι πέντε αισθήσεις βρίσκονται σε εγρήγορση .

Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να συγκινήσει όλες τις αισθήσεις του, αλλά αγαπά και την ποικιλία, τότε δεν έχει παρά να συνδυάσει τις συγκινήσεις σε νυχτερινή ζωή και τη γαστρονομία, που προσφέρει η Μύκονος με τα απείρου κάλλους τοπία και τη μετουσίωση του Αιγαιοπελαγίτικου στοιχείου, που προσφέρει η Σαντορίνη. Άλλωστε ιδιαιτέρως το καλοκαίρι η γραμμή μύκονος σαντορίνη έχει τακτικά δρομολόγια και προσφέρεται για τους ακούραστους λάτρεις των συνδυασμών. Στη Σαντορίνη θα μαγευτεί από τις αποχρώσεις του ηλιοβασιλέματος, όπως αντανακλώνται στον λευκό καμβά των κυβικών οικημάτων, ενώ θα η δροσιά του Αιγαιοπελαγίτικου αέρα θα τον γαληνέψει ύστερα από έναν μακροσκελή περίπατο στα γραφικά σοκάκια.

Στα ίχνη της ιστορίας

Η Πάρος δεν έχει να ζηλέψει κάτι από τις υπόλοιπες Κυκλάδες: Είναι γραφική και συνάμα σύγχρονη. Βρίσκει κανείς γεύσεις της παραδοσιακής και της νεότερης ελληνικής κουζίνας. Έχει έντονη νυχτερινή ζωή, αλλά έχει και τα ορεινά χωριά- ησυχαστήρια. Αυτή η συνύπαρξη των αντιθέσεων μπορεί να ιντριγκάρει κάποιον, ενώ άλλος μπορεί να συγκινείται από τις όμορφες και συνάμα ιδιαίτερες παραλίες, όπως αυτή του Καλόγερου κοντά στη Μάρπησσα, όπου ξύνοντας τα βράχια οι λουόμενοι βγάζουν άργιλο κάνοντας φυσικό spa, δίπλα στη θάλασσα, κάτω από τον Αιγαιοπελαγίτικο ήλιο.

Ένας ιστοριοδίφης πάλι θα πάρει το δρομολόγιο ραφήνα πάρος για να γνωρίσει από κοντά την ιστορία του νησιού με τα διάσπαρτα σε όλο το νησί Ασκληπιεία και τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα προεξάρχοντος του Πάριου Χρονικού. Πρόκειται για μια μεγάλη ενεπίγραφη στήλη μαρμάρου, που σε 134 στίχους της αττικής διαλέκτου περιγράφει την ιστορία από 264 π.Χ. καλύπτοντας χρονική περίοδο 1318 ετών, και αναφέρεται σε πρόσωπα, ιστορικά γεγονότα και φυσικά φαινόμενα, που συνέβησαν σε αυτό το διάστημα. Στο μουσείο της Πάρου σώζεται το ένα μέρος της στήλης και στο Μουσείο Ashmolean της Οξφόρδης βρίσκονται τα άλλα δύο.

Γαστρονομικά μονοπάτια

Κάθε ένα βίωμα που έχουμε, χρωματίζεται στη μνήμη μας από τις αισθήσεις τις οποίες εγείρει. Τα οπτικά ερεθίσματα των ιδιαίτερων ιστορικών μνημείων της Πάρου, μπορεί να είναι για κάποιους το κίνητρο να την επισκεφθούν, και κατ’ επέκταση φυσικά οι ιστορικές γνώσεις που θα λάβει κανείς από την επίσκεψή του. Αντίστοιχα για άλλους οι γευστικοί κάλυκες και για την ακρίβεια η συγκίνηση αυτών, είναι το όχημα για τον επόμενο προορισμό των διακοπών. Αυτό μπορεί να οδηγήσει έναν ταξιδιώτη στο δρομολόγιο ραφήνα τήνος και συνακόλουθα στα γαστρονομικά μονοπάτια της Τήνου.

Η γνωριμία με έναν τόπο μέσω των ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών του, που διαμορφώθηκαν από τις μοναδικές καιρικές συνθήκες και το γεωλογικό τοπίο κάθε γωνιάς της χώρας μας προκαλεί το ενδιαφέρον ξένων και ντόπιων. Άλλωστε το ότι μπορούμε να έχουμε εύκολη πρόσβαση σε τοπικά προϊόντα διαφόρων περιοχών της Ελλάδας, δεν αναιρεί την ιδιαίτερη χάρη του να δοκιμάζει κανείς ξεχωριστές γεύσεις στον τόπο της παραγωγής τους. Η ομάδα Tinos Food Paths έχει δουλέψει προς αυτή την κατεύθυνση κάνοντας το νησί διεθνώς γνωστό για τους πολύτιμους γευστικούς του θησαυρούς, που θα δώσουν στον επισκέπτη την ολοκληρωμένη εμπειρία και γνωριμία με τον τόπο, τα ήθη και έθιμά του, όπως λέει και η ομάδα.

Γαστρονομία διεθνούς επιπέδου

Παραμένοντας στον γαστρονομικό τουρισμό η έκπληξη έρχεται από ένα ακόμη νησί των Κυκλάδων, του οποίου το σήμα κατατεθέν είναι η ξέφρενη νυχτερινή ζωή. Για όποιον το μάντεψε, ο λόγος γίνεται για τη Μύκονο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι πολλά εστιατόρια ανοίγουν πρώτα εδώ και μετά από επιτυχή πορεία, ανοίγουν και στην Αθήνα ή άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Δυστυχώς λίγοι γνωρίζουν αυτόν τον γαστρονομικό θησαυρό και ακολουθούν το δρομολόγιο ραφήνα μύκονος για να γευτούν τις τοπικές λιχουδιές, όπως τα Μυκονιάτικα ραφιόλια και τα αμυγδαλωτά, αλλά και ξεχωριστούς μεζέδες, όπως η λούζα, η κοπανιστή, η μόστρα, τα ντόπια μανιτάρια στο τηγάνι και οι χουχουλιοί, η κρεμμυδόπιτα και πολλές ακόμη νοστιμιές.

Η φύση σε άνθιση

Για όποιον αποζητά να συγκινήσει και τις πέντε αισθήσεις η Άνδρος είναι η κατάλληλη επιλογή. Οι καταρράκτες της Πιθάρας, με την πλούσια βλάστηση, τα τρεχούμενα νερά και την πληθώρα πανίδας και μερικών σπάνιων ειδών, παραπέμπει σε παραμυθένιο τοπίο, χάρμα οφθαλμών. Αρκεί δε απλώς να σταθεί κανείς κάτω από ένα δένδρο και να αφουγκραστεί τη ροή των νερών για να νιώσει γαλήνη εσωτερική και ηρεμία. Κάθε νησί των Κυκλάδων παρουσιάζει ομοιότητες με τα όμορά του, ταυτόχρονα όμως διατηρεί τη μοναδικότητά του. Στην περίπτωση της Άνδρου, ένα από όσα την κάνουν να ξεχωρίζει, είναι οι καταπράσινες πλαγιές με τις πολλές πηγές. Ιστορικά μνημεία αφημένα στα χέρια της φύσης διαμορφώνουν ένα μυθικό σκηνικό, όπως στο Κάστρο της Χώρας, που βρίσκεται στη χερσόνησο δίπλα στο έτερο ιστορικό μνημείο του νησιού, τον φάρο Τουρλίτη.

Πολλή η οπτική- γνωστική συγκίνηση. Αναπάντεχη ίσως; Όχι για τον ταξιδιώτη που θα ακολουθήσει τον πλου ραφήνα άνδρος για να βιώσει έντονες συγκινήσεις. Μπορεί ως τώρα να δόθηκε έμφαση στα ιδιαίτερα τοπία του νησιού, παρόλα αυτά δεν υστερεί και σε γεύσεις, αφού όπως άλλωστε κάθε γωνιά της Ελλάδας, έχει τα ιδιαίτερα δικά της φρούτα, που ευδοκιμούν εδώ, αλλά και τοπικά γλυκίσματα, που ηδονίζουν τον ουρανίσκο.