MY KTEO

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό: Πότε ξεκινά η νέα εφαρμογή και τι είναι ο ενιαίος αριθμός


Σε ένα ψηφιακό πορτοφόλι (wallet) που θα είναι διαθέσιμο ως εφαρμογή (app) για «κατέβασμα» από το Google Play και το App Store, θα μπορούν οι Έλληνες πολίτες να έχουν - σε ψηφιακή μορφή - μέσα στις επόμενες εβδομάδες τόσο την ταυτότητά τους όσο και το δίπλωμα οδήγησής τους.

Ταυτόχρονα, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δρομολογεί τη διαδικασία για τη δημιουργία του ενιαίου αριθμού, τον οποίο θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε για τις συναλλαγές μας με το Δημόσιο, καταργώντας ουσιαστικά τον ΑΜΚΑ αλλά και τον αριθμό της αστυνομικής ταυτότητας.

Ψηφιακή ταυτότητα
Το πλάνο του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι το νέο wallet να είναι έτοιμο μέσα στον Ιούλιο. Ο πολίτης θα μπορεί μέσα από την εφαρμογή αυτή και χρησιμοποιώντας τους κωδικούς που χρησιμοποιεί για την ταυτοποίηση του στο gov.gr να «κατεβάσει» στο app τόσο την ψηφιακή μορφή της αστυνομικής ταυτότητας όσο και του διπλώματος οδήγησης του.

Πρακτικά, πρόκειται για την ίδια διαδικασία που είχε χρησιμοποιηθεί στο τέλος του 2021 για να «κατεβάσουμε» σε ψηφιακή μορφή την ταυτότητα μας προκειμένου να τη δείχνουμε στους ελέγχους ταυτοπροσωπίας για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τον COVID-19. Η διαφορά είναι εκείνη η εκδοχή της ψηφιακής ταυτότητας δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για συναλλαγές με το Δημόσιο.

Αυτό θα αλλάξει και ο πολίτης θα μπορεί να δείχνει την ψηφιακή ταυτότητα του και αυτή να γίνεται αποδεκτή από τους οργανισμούς και τους φορείς του Δημοσίου. Η ψηφιακή ταυτότητα και το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα έχουν ένα QR, το οποίο θα μπορεί να «σκανάρει» ο υπάλληλος του φορέα ή του οργανισμού προκειμένου να πιστοποιήσει την ταυτότητα του πολίτη.

Οι ψηφιακές εκδοχές της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης θα είναι αποδεκτές μόνο εντός των ελληνικών συνόρων. Επίσης, δεν θα μπορεί να την «στείλει» κάποιος πολίτης με email ή μέσω κάποιας εφαρμογής επικοινωνίας, καθώς πρόκειται για ένα προσωπικό έγγραφο.

Επίσης, δεν έχει σημασία αν ο πολίτης έχει παλιάς ή νέας μορφής δίπλωμα οδήγησης καθώς όλα τα στοιχεία υπάρχουν σε ψηφιακή μορφή στο υπουργείο Μεταφορών.

Σημειωτέον πως η υλοποίηση της ψηφιακής ταυτότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσει η διαδικασία για τις νέες (φυσικές) αστυνομικές ταυτότητες, οι οποίες θα έχουν μέγεθος πιστωτικής κάρτας. Ο σχετικός διαγωνισμός έχει καθυστερήσει καθώς λόγω των ενστάσεων των υποψηφίων, η διαδικασία έχει «παγώσει» και περιμένει τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ενιαίος αριθμός
Μία ακόμη σημαντική καινοτομία που έρχεται σύντομα είναι ο ενιαίος αριθμός. Μέσα στον Σεπτέμβριο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία προκειμένου ο κάθε πολίτης να αποκτήσει τον δικό του ενιαίο αριθμό, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για όλες τις συναλλαγές με το Δημόσιο με τον ΑΜΚΑ ουσιαστικά να καταργείται.

Το ΑΦΜ δεν θα καταργηθεί, καθώς πρόκειται για έναν αριθμό που χρησιμοποιείται από εταιρείες. Πρακτικά, ο ενιαίος αριθμός θα είναι το ΑΦΜ ενός φυσικού προσώπου με τρία ακόμη ψηφία μπροστά από αυτό. Σημειωτέον πως ο ενιαίος αριθμός θα είναι αυτός που θα αναγράφεται στις νέες αστυνομικές ταυτότητες, όταν αυτές, φυσικά, γίνουν διαθέσιμες.


cnn.gr