MY KTEO

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Ακίνητα: Κληρονομιές “εξπρές” από το γραφείο του συμβολαιογράφου – Τι αλλάζει


"Τέλος" στις επισκέψεις των φορολογουμένων για το θέμα των κληρονομιών ακινήτων στην εφορία αναμένεται να  βάλει εντός του καλοκαιριού η ΑΑΔΕ καθώς αυτές θα διεκπεραιώνονται μέσω της  ψηφιακής  πλατφόρμας της Αρχής "MyProperty" από το γραφείο του συμβολαιογράφου.

Παράλληλα επισημαίνεται ότι οι πιστοποιημένοι στο myAADE  συμβολαιογράφοι θα δημιουργούν μέσω της πλατφόρμας  δηλώσεις φόρου μεταβίβασης ακινήτων, δωρεών ή γονικών παροχών και θα εκτυπώνουν αντίγραφα των δηλώσεων αυτών.

Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα
Την πλατφόρμα θα μπορούν να την επισκεφτούν τα φυσικά πρόσωπα είτε ως αγοραστές, είτε ως πωλητές, είτε ως δωρητές/γονείς, είτε ως δωρεοδόχοι/τέκνα, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποί τους (Φυσικών και Νομικών Προσώπων) για να ανακτήσουν τη Δήλωση Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων, Δωρεάς ή Γονικής που έχει κοινοποιήσει προς αυτούς ένας συμβολαιογράφος προκειμένου να την υποβάλουν ή να απορρίψουν .

Επιπλέον, ως αγοραστές, ως δωρεοδόχοι/τέκνα στις δηλώσεις δωρεάς και γονικής παροχής, είτε ως νόμιμοι εκπρόσωποι μπορούν να εκτυπώσουν αντίγραφο της υποβληθείσας δήλωσης, την πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου μεταβίβασης ακινήτου, την Ταυτότητα Οφειλής του φόρου αλλά και να εκδώσουν το Αποδεικτικό Καταβολής του φόρου αυτού.

Κάτι αντίστοιχο αναμένεται να  εφαρμοστεί σύντομα και για τις κληρονομιές.

Κληρονομιές: Τι ισχύει για το αφορολόγητο
Υπενθυμίζεται ότι για τις δωρεές και γονικές παροχές έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν  ισχύει για τις κληρονομιές οι οποίες για τους συγγενείς πρώτου βαθμού έχουν αφορολόγητο 150.000 ευρώ. Αναλυτικά η κλίμακα φορολόγησής είναι η εξής:
  • Από τις 150.000 ευρώ και  άνω εφαρμόζεται η κλίμακα φορολόγησης  με συντελεστή για τα επόμενα 150.000 ευρώ ( από 150.001 έως 300.000 ευρώ) ,
  • Από 300.001 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 5%
  • Για τα ποσά  άνω των  600.000 ευρώ επιβάλλεται φόρος 10%.
Σύμφωνα με την  ισχύουσα νομοθεσία,  εφαρμόζεται αφορολόγητο 400.000 ευρώ για τον επιζώντα σύζυγο ( ύστερα από 5 έτη γάμου) και τα ανήλικα τέκνα του, ενώ για την πρώτη κατοικία η κληρονομιά είναι αφορολόγητη μέχρι 200.000 ευρώ αν αποκτάται από άγαμο και 250.000 ευρώ για το ζευγάρι  με προσαύξηση ανάλογα με τα ανήλικα τέκνα.


enikonomia.gr