MY KTEO

Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Εκδίδονται και οι τελευταίες ληξιπρόθεσμες συντάξεις εντός καλοκαιριού -Έρχεται το «Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας»


Ένα από τα μεγαλύτερα «άλυτα» προβλήματα της Δημόσιας Διοίκησης φαίνεται πως οδεύει προς επίλυση εντός του καλοκαιριού, καθώς αναμένεται να έχει εκκαθαριστεί από τον ΕΦΚΑ το σύνολο των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων που απομένουν.

Μάλιστα, τον Μάιο ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης κατέγραψε νέο ρεκόρ έκδοσης συντάξεων ξεπερνώντας τις 30.000. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα στο πρώτο 5μηνο του έτους έχουν εκδοθεί πάνω από 113.000 συντάξεις, όσες περίπου εκδόθηκαν ολόκληρο το 2019. Έτσι, για το 2022 οι εκδόσεις νέων συντάξεων αναμένεται να ξεπεράσουν τις 300.000 καταγράφοντας νέο ρεκόρ.

Όπως τόνισε σε ανάρτηση του ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης η σημαντική αυτή πρόοδος «Δεν έτυχε, πέτυχε! Είναι μια σειρά από δράσεις και πολιτικές που εφαρμόσαμε στον ΕΦΚΑ και που αποδίδουν καρπούς, όπως η δημιουργία ειδικής ομάδας έργου για τις συντάξεις, ο ηλεκτρονικός Πύργος Ελέγχου για την παρακολούθηση των εκκρεμοτήτων, η προμήθεια 3.000 καινούργιων υπολογιστών, νομοθετικές πρωτοβουλίες απλοποίησης της διαδικασίας απονομής και η εισαγωγή σύγχρονων μεθόδων management στον Οργανισμό. Αποτέλεσμα είναι με 900 λιγότερους υπαλλήλους ο ΕΦΚΑ να εκδίδει διπλάσιες συντάξεις σε σχέση με 2 χρόνια πριν».

Μάλιστα, πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε και η 1η τελετή βράβευσης των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ που εξέδωσαν τις περισσότερες συντάξεις. Ορισμένοι υπάλληλοι κατέγραψαν αύξηση στη παραγωγικότητα τους κατά 500% ενώ Ταμεία όπως το ΝΑΤ και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) έχουν μηδενίσει πλήρως τις εκκρεμότητες τους. Επιπλέον, στα πλέον προβληματικά τ. Ταμεία του ΤΑΝ, ΤΣΑΥ και ΤΣΜΕΔΕ η εκκαθάριση εκκρεμοτήτων έχει ξεπεράσει το 85%.

Μηδενίστηκαν οι εκκρεμότητες παλαιών ετών
Οι υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχώρησαν στην έκδοση των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων ξεκινώντας από εκείνες που καθυστερούσαν επι χρόνια. Σήμερα έχουν μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016, 2017 και 2018, ενώ για το 2019 εκκρεμεί να εκκαθαριστεί μόλις το 1,5%, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο επόμενο 10ήμερο, σύμφωνα με επίσημες πηγές από τον ΕΦΚΑ.

Για το 2020, οι εκκρεμότητες περιορίζονται στο 9% του συνόλου των αιτήσεων που υποβλήθηκαν εκείνη τη χρονιά ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται στο 22%.

Οι συνολικά 67.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις που απομένουν πρόκειται να απονεμηθούν εντός του καλοκαιριού αξιοποιώντας και τα νέο εργαλείο που διαθέτει ο ΕΦΚΑ και αφορά τις «συντάξεις εμπιστοσύνης».

Πρόκειται για μια νέα διαδικασία απονομής που δίνει την δυνατότητα στον ασφαλισμένο να λάβει την σύνταξη του άμεσα προσκομίζοντας ο ίδιος τα απαιτούμενα δικαιολογητικά και λαμβάνοντας υπόψη τον ασφαλιστικό βίο που είναι ψηφιοποιημένος στον ΕΦΚΑ.

Η σύνταξη που εκδίδεται θεωρείται οριστική σύνταξη και εκδίδεται χωρίς λάθη ή παραλείψεις. Μάλιστα προβλέπονται επιπλέον συμπληρωματικοί έλεγχοι στο μέλλον που μηδενίζουν τις περιπτώσεις λαθών. Με αυτόν τον τρόπο ο ασφαλισμένος λαμβάνει έγκαιρα τη σύνταξη του χωρίς ταλαιπωρία και ο Φορέας έχει το περιθώριο για επιπλέον ελέγχους σε δεύτερο χρόνο.

Με τον ίδιο τρόπο λειτουργεί και η δεύτερη διαδικασία που θεσπίστηκε και αφορά τις συντάξεις fast track. Αφορούν νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης (μετά τον Απρίλιο του 2022) όπου σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται ένα χρονικό περιθώριο 3 μηνών στον υπάλληλο του ΕΦΚΑ να εκδώσει τη σύνταξη. Εάν δεν το καταφέρει τότε ενεργοποιείται η διαδικασία fast track και η σύνταξη εκδίδεται αμέσως λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τα στοιχεία που διαθέτει ο ΕΦΚΑ όσο και εκείνα που προσκομίζει ο ασφαλισμένος. Και στις συντάξεις fast track προβλέπονται αυστηροί έλεγχοι τόσο πριν όσο και μετά την έκδοση της σύνταξης.

Προ των πυλών το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας
Θέμα λίγων ημερών είναι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Δωμάτιο Επικοινωνίας. Πρόκειται για μια νέα ηλεκτρονική υπηρεσία όπου ο εν αναμονή συνταξιούχος θα έχει άμεση επικοινωνία με τον εισηγητή που έχει αναλάβει την έκδοση της σύνταξης του.

Σε περίπτωση που ζητηθούν επιπλέον έγγραφα ή δικαιολογητικά, ο εισηγητής θα μπορεί να στέλνει το σχετικό αίτημα ηλεκτρονικά στον πολίτη και εντός συγκεκριμένων προθεσμιών να τα προσκομίζει επίσης ηλεκτρονικά. Με αυτόν τον τρόπο καταργείται η αέναη αλληλογραφία και οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην επικοινωνία των δυο μερών. Πρόκειται για μια νέα αντίληψη στον τρόπο επικοινωνίας μεταξύ πολίτη και Δημόσιας Διοίκησης που θα αποτελέσει «πιλότο» και για άλλες αντίστοιχες διαδικασίας άλλων Φορέων του Δημοσίου.



iefimerida.gr  του Νάσου Κάππου