MY KTEO

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022

«Αλλάζω Συσκευή»: Ποια κλιματιστικά και ψυγεία μπορούν τελικά να αποσυρθούν -Δεκτές και νέες συσκευές


Την πόρτα της… εξόδου φαίνεται ότι θα δουν φέτος χιλιάδες παλιές ηλεκτρικές συσκευές, λόγω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή» που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει.

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος θα επιδοτείται έως και κατά 50% -και με ανώτατο ποσό τα 710 ευρώ για πολύ μεγάλα κλιματιστικά- η αγορά μιας πιο «πράσινης» συσκευής. Τα ποσοστά και τα ποσά επιδοτήσεων διαμορφώνονται ανάλογα με το εισόδημα και τον τύπο της συσκευής:

Η αγορά της νέας συσκευής είναι το ένα σκέλος του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», καθώς απαραίτητη προϋπόθεση είναι η απόσυρση μιας παλαιάς συσκευής, κλιματιστικού, ψυγείου ή καταψύκτη. Τι όμως θεωρείται «παλαιά συσκευή» σύμφωνα με το πρόγραμμα; Πώς μπορεί να γνωρίζει ένας πολίτης αν το ψυγείο του ή το κλιματιστικό του προκρίνεται για απόσυρση;

Το iefimerida.gr ζήτησε για το θέμα τα «φώτα» του κ. Αχιλλέα Γεωργαντζά, προέδρου του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (ΣΕΨΚΕΕ).

«Αλλάζω Συσκευή»: Ποια κλιματιστικά μπορούν να αποσυρθούν
«Το πρώτο που πρέπει να υπενθυμίσουμε είναι ότι οι προς αντικατάσταση συσκευές πρέπει να είναι λειτουργικές και μάλιστα τοποθετημένες στο σπίτι προ της απόσυρσης. Για τα κλιματιστικά αυτά που θα γίνονται δεκτά για απόσυρση πρέπει να χρησιμοποιούν ψυκτικό υγρό R22, R407C ή R410A» λέει ο κ. Γεωργαντζάς.

Όπως εξηγεί, «τα πιο παλαιού τύπου είναι αυτά που χρησιμοποιούν υγρό R22. Μετά είναι τα R407 και η προτελευταία γενιά είναι τα R410. Η τελευταία γενιά είναι το R32 και αυτός είναι ο τύπος του ψυκτικού υγρού που πρέπει να χρησιμοποιούν οι νέες συσκευές που θα αγοραστούν με το πρόγραμμα “Αλλάζω Συσκευή”».

Στην περίπτωση των κλιματιστικών, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (ΣΕΨΚΕΕ), θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από τον εγκαταστάτη τεχνικό ότι η συσκευή λειτουργούσε και ήταν τοποθετημένη, καθώς και ότι ήταν τύπου -βάσει ψυκτικού υγρού- επιλέξιμου προς ανακύκλωση.

Τι ισχύει για τα ψυγεία
Για τα ψυγεία είναι κάπως πιο περίπλοκη η διαλογή, καθώς το κριτήριο είναι η ενεργειακή οδηγία – σήμανση που φέρουν. «Τα ψυγεία που αποσύρονται πρέπει να έχουν ενεργειακές οδηγίες είτε α) του 1993 (92/75/22.09.92), είτε β) του 1995 (94/2/21.01.94), είτε γ) του 2011 (1060/2010/28.09.10). Μια πρώτη εύκολη κατηγοριοποίηση είναι ότι μπορούν να αποσυρθούν όλα τα ψυγεία που αγοράστηκαν προ του 2011. Ωστόσο, θα γίνονται δεκτά για απόσυρση και ψυγεία επόμενων ετών, αρκεί να φέρουν μια από τις τρεις παραπάνω ενεργειακές σημάνσεις» επισημαίνει ο Αχιλλέας Γεωργαντζάς.

Στο παρακάτω δείγμα από την οδηγία 1060/2010 μπορείτε να δείτε τη σήμανση μιας σχετικά σύγχρονης προς απόσυρση συσκευής (ψυγείου). Το σημείο - «κλειδί» είναι ο αριθμός 2010/1060 στο κάτω αριστερά μέρος:

«Αυτές οι σημάνσεις μπορούν να βρεθούν σε διάφορα μέρη του ψυγείου. Στο πίσω μέρος, μέσα, ή και στο πλάι, ενώ κάποιες φορές είναι στο εγχειρίδιο του ψυγείου» λέει ο κ. Γεωργαντζάς.

«Ναι, μπορούν να αποσυρθούν και σχετικά νέες συσκευές»
Από την ανάλυση του προγράμματος «Αλλάζω Συσκευή» προκύπτει ότι δεν είναι ανάγκη να είναι τόσο παλαιά μια συσκευή, ώστε να γίνει δεκτή για απόσυρση.

«Στην περίπτωση του κλιματιστικού, για παράδειγμα, δεν έχει σημασία το πόσο παλιό είναι αλλά το υγρό. Μπορεί να το πήρατε πριν 3 ή 4 χρόνια, ακόμα και πέρυσι, και να έχει παλιού τύπου υγρό, όπως τα παραπάνω που αναφέραμε, και να μπορεί να γίνει απόσυρση κανονικά» σημειώνει ο Αχιλλέας Γεωργαντζάς.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα ψυγεία, ωστόσο, θα πρέπει να είναι τουλάχιστον παλαιότητας 6 και άνω ετών -και, φυσικά, θα πρέπει να βεβαιωθεί από τεχνικό ότι είναι επιλέξιμα για απόσυρση.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Ψυκτικών και Κλιματιστικών Εγκαταστάσεων Ελλάδος (ΣΕΨΚΕΕ) λέει στο iefimerida.gr ότι το πρόγραμμα ξεκινά σε μια περίοδο αιχμής για όλους τους τεχνικούς και πως θα ήταν προτιμότερο η διαδικασία να ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο και να ολοκληρωνόταν τον Δεκέμβριο. «Υπάρχουν πολλοί τεχνικοί που δεν θα μπορέσουν να κάνουν αυτοψίες. Και φυσικά θα προτιμήσουν να φροντίσουν μια βλάβη ή μια εγκατάσταση» τονίζει.

«Πιστεύω, επιπλέον, ότι θα έπρεπε να “ξηλώνεται” το κλιματιστικό ταυτόχρονα με την παράδοση του νέου, καθώς υπάρχει κίνδυνος να μείνουν πολίτες χωρίς κλιματισμό για ένα διάστημα, κάτι που το καλοκαίρι κυριολεκτικά απαγορεύεται» προσθέτει.

Οι προδιαγραφές των νέων συσκευών
Για τις νέες συσκευές, κλιματιστικά και ψυγεία, που μπορούν να αγοραστούν με την επιδότηση του «Αλλάζω Συσκευή» στον οδηγό αναφέρονται οι εξής προδιαγραφές:

Για τα κλιματιστικά:
• Ενεργειακή Κλάση Ψύξης Α++
•  Ενεργειακή Κλάση Θέρμανσης (Θερμή Ζώνη) Α++ / Α+++ 
• Ψυκτικά Ρευστά Τύπου R32  

Για τα ψυγεία:
•  Διαστάσεις (ύψος) ≥ 1 μέτρο
• Ενεργειακή Κλάση Ε και Καλύτερη (D,C,B,A) 
• Ενεργειακές Οδηγίες 2019/2016/11.03.19<p>Πηγή: <a target="_blank" 


iefimerida.gr