MY KTEO

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τι φέρνει για συντάξεις και εισφορές ο υψηλός πληθωρισμός


Αντίθετα αποτελέσματα στην αναπροσαρμογή από το 2023 στις εισφορές των μη μισθωτών, αλλά και στις κύριες συντάξεις, αναμένεται να φέρει ο συνεχώς αυξανόμενος πληθωρισμός.

Συγκεκριμένα, ο υψηλός πληθωρισμός θα φέρει υψηλές αυξήσεις στις κύριες συντάξεις οδηγώντας σε υψηλότερες αποδοχές για τους δικαιούχους, ενώ θα φέρει υψηλή αύξηση στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Και αυτό γιατί, καταρχάς σε σχέση με τους συνταξιούχους, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει πως "ξεπαγώνουν” οι ονομαστικές αυξήσεις στις συντάξεις.

Δηλαδή θα οδηγηθούν σε αύξηση. Η αύξηση θα καθορισθεί κατά 50% από το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ και κατά το 50% το ρυθμό αύξησης του δείκτη τιμών του καταναλωτή του περασμένου έτους.

Αν επαληθευθούν οι τελευταίες προβλέψεις του ΟΟΣΑ, οι οποίες έχουν έλθει μετά από εκείνες του ΔΝΤ και πιο πρόσφατα της Κομισιόν (Ιούνιος 2023) για την Ελλάδα, οι οποίες προβλέπουν αύξηση ΑΕΠ κατά 2,8% και του πληθωρισμού κατά 8,8%, τότε προκύπτει μία αύξηση 5,8% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Πρακτικά, θα δουν την αύξηση αυτή οι συνταξιούχοι πριν τα φετινά Χριστούγεννα, καθώς παραδοσιακά οι συντάξεις του Ιανουαρίου πληρώνονται πριν τις γιορτές.

Η αύξηση αυτή θα είναι πραγματική (δηλαδή θα είναι αισθητή στις "τσέπες” τους) για τους "νέους” συνταξιούχους, δηλαδή για εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη μετά τις 13 Μαΐου 2016.

Λογιστική, όμως, θα είναι για τους "παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή για εκείνους που βγήκαν στη σύνταξη πριν τις 13 Μαΐου 2016, καθώς θα μειωθεί η αρνητική προσωπική διαφορά κατά το ποσοστό της αύξησης.

Αφού αποσβεστεί η διαφορά αυτή τα επόμενα χρόνια (σ.σ. ο χρόνος πλήρους απόσβεσης ποικίλει ανάλογα με κάθε συνταξιούχο), θα δουν και οι "παλιοί” συνταξιούχοι πραγματική αύξηση στις αποδοχές τους.

Όσον αφορά τις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, των αυταπασχολουμένων και των αγροτών, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο προβλέπει την αύξηση τους κατά το ίδιο ποσοστό της αύξησης του πληθωρισμού του προηγούμενου έτους.

Έτσι αν επαληθευτούν οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για πληθωρισμό 8,8% φέτος, αυτό οδηγεί σε αύξηση των εισφορών των επαγγελματιών κατά 8,8%.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο τραπέζι της κυβέρνησης έχουν πέσει εισηγήσεις είτε για "πάγωμα” της αύξησης αυτής (ή όποιας άλλης) για το 2023, είτε μία αύξηση στο ήμισυ του πληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και εισηγήσεις για αύξηση στο επίπεδο αύξησης του κατώτατου μισθού το 2022 (9,5%) ή αύξηση στο επίπεδου του δείκτη μισθών, αφού βέβαια, αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο. 



capital.gr του Δημήτρη Κατσαγάνη