MY KTEO

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Σήμερα στον Άρειο Πάγο η δίκη-πιλότος για τη ρήτρα αναπροσαρμογής


Σήμερα αναμένεται να συζητηθεί στον Άρειο Πάγο το αίτημα της ΔΕΗ για τη διεξαγωγή πιλοτικής-πρότυπης δίκης αναφορικά με το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Ήδη το Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει εκδώσει προσωρινή διαταγή, ικανοποιώντας εν μέρει σχετικό αίτημα καταναλωτικών οργανώσεων, με την οποία απαγορεύει προσωρινά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος σε περίπτωση μη καταβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής, στα οιικιακά τιμολόγια Γ1 και Γ1Ν των ευάλωτων πελατών βάσει του άρθρου 52 ν. 4001/2011.

Ποιοι εντάσσονται στον νόμο
Στον νόμο αυτό εντάσσονται οι οικονομικά ασθενείς οικιακοί καταναλωτές, οι ηλικιωμένοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος ηλικίας υπό την προϋπόθεση ότι δεν διαμένουν με άλλο πρόσωπο που δεν έχει συμπληρώσει το ίδιο όριο ηλικίας, πελάτες με σοβαρά προβλήματα υγείας ή σε απομακρυσμένες περιοχές. Η απόφαση ισχύει μέχρι τη συζήτηση της αγωγής των καταναλωτικών οργανώσεων, στις 6 Ιουλίου, υπό τον όρο να μη ζητηθεί άλλη αναβολή.

Αίτημα της ΔΕΗ για πιλοτική δίκη
Η ΔΕΗ ωστόσο είχε ήδη υποβάλει αίτημα στον Άρειο Πάγο να διεξαχθεί πιλοτική δίκη, ώστε να λυθεί «μια κι έξω» και γρηγορότερα το ζήτημα της ρήτρας αναπροσαρμογής σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο, με στόχο να αποφευχθούν καθυστερήσεις στην έκδοση μεμονωμένων και αντικρουόμενων αποφάσεων από κατώτερα δικαστήρια.

Στον Άρειο Πάγο αναμένεται να γίνει σήμερα η ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων (ΔΕΗ και προσφεύγοντες), με τους ανώτατους δικαστές να αναμένεται σύντομα να καταλήξουν εάν θα κάνουν δεκτό ή όχι το αίτημα για διεξαγωγή πιλοτικής δίκης.


iefimerida.gr