MY KTEO

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

Πώς να αποτρέψετε τους εφιάλτες καθώς μεγαλώνετε


Αν και συχνότερα εμφανίζονται σε παιδιά κάτω των 10 ετών, σύμφωνα με τη Mayo Clinic, οι εφιάλτες μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία για οποιονδήποτε σε οποιαδήποτε ηλικία. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Behavioral Sleep Medicine περιγράφει τους εφιάλτες ως έντονα τρομακτικά όνειρα που μπορούν να βγάλουν κάποιον από τον ύπνο.

 

Είναι ενδιαφέρον ότι η επιστήμη μας δείχνει, επίσης, ότι οι εφιάλτες μπορούν να συνεχίσουν να μας ταλαιπωρούν, ίσως και πιο συχνά, καθώς μεγαλώνουμε, εξηγεί το Mindbodygreen.

 

Τι δείχνουν οι έρευνες για τους εφιάλτες και την ηλικία

Εκδίδοντας αυτοαναφερόμενες έρευνες σε σχεδόν 3.000 ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, οι ερευνητές που διεξήγαγαν μια μελέτη του 2021 διαπίστωσαν ότι το 2,7% των ενηλίκων άνω των 50 ετών επηρεάζεται από εφιάλτες. Για όσους ήταν άνω των 70 ετών, το ποσοστό αυτό σκαρφάλωσε στο 6,3%.

 

Αυτό που μπορεί να φαίνεται ήδη ως υψηλός αριθμός φαίνεται να γίνεται ακόμη υψηλότερος σε ηλικιωμένους ενήλικες με ψυχικές διαταραχές, σύμφωνα με την προαναφερθείσα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Behavioral Sleep Medicine. Σύμφωνα με τους ερευνητές, το 11,4% των ηλικιωμένων ενηλίκων που παρουσίαζαν συμπτώματα κατάθλιψης και λίγο πάνω από το 17% των ηλικιωμένων ενηλίκων που είχαν συμπτώματα άγχους, έβλεπαν επίσης εφιάλτες.

 

Οι ειδικοί, όμως, υποστηρίζουν ότι υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να προλάβουμε τους εφιάλτες τα επόμενα χρόνια.

 

Δοκιμάστε αυτές τις πρακτικές πριν από τον ύπνο

Το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Αμερικανικής Ακαδημίας Ιατρικής του Ύπνου, Jennifer Martin, λέει στο CNN: «Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την αντιμετώπιση των προβλημάτων εφιάλτη στους ενήλικες είναι στην πραγματικότητα να τους κάνουμε να κοιμούνται πιο ήσυχα (ώστε) να ξυπνούν λιγότερο συχνά».

 

Αυτό σημαίνει τη δημιουργία μιας σταθερής ρουτίνας ύπνου που προωθεί ενεργά τη χαλάρωση. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι πρέπει να τηρείτε μια καθορισμένη ώρα ύπνου, αλλά σημαίνει, επίσης, ότι πρέπει να φροντίζετε το περιβάλλον σας για τον βέλτιστο ύπνο, όπως μέσω των ρυθμίσεων της θερμοκρασίας. Η ειδικός σε θέματα ύπνου Dr. Ellen Vora εξηγεί στο Mindbodygreen ότι «Η βέλτιστη θερμοκρασία για τον ύπνο θεωρείται οι 18 βαθμοί Κελσίου».

 

Εκτός από την εξάσκηση καλής συνολικής υγιεινής του ύπνου, οι ενήλικες μπορούν, επίσης, να εφαρμόσουν συνήθειες ύπνου ειδικά για την πρόληψη των εφιαλτών. Για παράδειγμα, αποφύγετε να παρακολουθείτε θρίλερ ή να παρακολουθείτε ανησυχητικές ειδήσεις πριν από τον ύπνο, καθώς ένα τέτοιο περιεχόμενο μπορεί να προάγει τους εφιάλτες.

 

Αντιθέτως, σκεφτείτε να αξιοποιήσετε αυτόν τον χρόνο για να γράψετε στο ημερολόγιό σας. Η εκτόνωση του άγχους ή των φόβων μας πριν από τον ύπνο μπορεί να βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι θα μείνουν στο χαρτί και όχι ότι θα αναπηδούν στο μυαλό καθώς πέφτετε για ύπνο. Ομοίως, σε περίπτωση επαναλαμβανόμενου εφιάλτη, η καταγραφή ενός εναλλακτικού τέλους του ονείρου μπορεί να βοηθήσει στην αναπροσανατολισμό του ονείρου τη νύχτα.

 

Τέλος, οι εφιάλτες μπορεί μερικές φορές να σχετίζονται με τη χρήση ορισμένων φαρμάκων, σημειώνει το CNN. Επειδή πολλοί ηλικιωμένοι παίρνουν συνταγογραφούμενα φάρμακα, σκεφτείτε να μιλήσετε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ότι οι εφιάλτες συμβαίνουν σε συνδυασμό με νέες συνταγές ή αλλαγμένες δοσολογίες.