MY KTEO

Πέμπτη 9 Ιουνίου 2022

Αδήλωτα τετραγωνικά: Ποιοι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πάρουν πίσω υπέρογκα πρόστιμα


Ευνοϊκές ρυθμίσεις για ιδιοκτήτες ακινήτων προβλέπει η νέα ρύθμιση για τα αδηλωτα τετραγωνικά από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ρύθμιση-κόφτη για δημοτικά τέλη και πρόστιμα που πληρώθηκαν από ιδιοκτήτες ακινήτων για αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Κερδισμένοι από τη ρύθμιση για τα αδήλωτα τετραγωνικά οι χιλιάδες πολίτες που υπέβαλαν δηλώσεις οικειοθελούς αποκάλυψης των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους στους δήμους κατά το διάτσημα από 1η Ιανουαρίου έως 23 Μαρτίου 2022 και κλήθηκαν να καταβάλουν δημοτικά τέλη, δημοτικούς φόρους και πρόστιμα αναδρομικά για χρονικά διαστήματα έως και 14 ετών.

Η ρύθμιση προβλέπει μείωση κατά πολύ μεγάλο ποσοστό των ποσών που τους καταλογίστηκαν καθώς οι επιπλέον δημοτικοί φόροι και τα επιπλέον δημοτικά τέλη που αναλογούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα τα οποία δήλωσαν, θα επανυπολογιστούν μόνο για τις περιόδους από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων.

Όσο για τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, η ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών για τα αδήλωτα τετραγωνικά προβλέπει ότι θα μειωθούν στο 20% των αναλογούντων φόρων και τελών.

Συγκεκριμένα η ρύθμιση προβλέπει ότι η παράταση που δόθηκε έως τις 30 Ιουνίου 2022 για την διόρθωση των τετραγωνικών ακινήτων αφορά και τις δηλώσεις που υποβλήθηκαν κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου έως και τις 23 Μαρτίου 2022, δηλαδή την προηγούμενη της ημερομηνίας δημοσίευσης σε νόμο της σχετικής διάταξης.

Η ηλεκτρονική εφαρμογή μέσα από την οποία είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά άνοιξε στις 26 Απριλίου και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 30 Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία λήγει η σχετική προθεσμία.

Όσο για την εξόφληση των οφειλών που προκύπτουν από την εκκαθάριση των δηλώσεων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, αυτή πρέπει να γίνει σε 24 ισόποσες μηνιαίες δόσεις με το ελάχιστο όριο κάθε μηνιαίας δόσης πλην της τελευταίας να ορίζεται στα 10 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα και τα 50 ευρώ για νομικά πρόσωπα.

Μηνιαίες δόσεις με ποσό μικρότερο αυτών των δύο ορίων που έχουν ήδη καταβληθεί ή βεβαιωθεί μέχρι την έναρξη ισχύς του νέου υπό ψήφιση νόμου, διατηρούνται σε ισχύ.


newsbomb.gr