MY KTEO

Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ερώτηση Ζεμπίλη στη Βουλή για επίσπευση αποζημιώσεων κρατικής αρωγής σε επιχειρήσεις της Β. Εύβοιας


Στη Βουλή φέρνει ο Θανάσης Ζεμπίλης το θέμα της επίσπευσης καταβολής των αποζημιώσεων προς τις πυρόπληκτες επιχειρήσεις της Βόρειας Εύβοιας από το Ταμείο Κρατικής Αρωγής. Ειδικότερα, με την αρ.πρωτ.:5749/10-6-2022 Ερώτησή του προς τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη και τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, ο Βουλευτής Ευβοίας αναφέρει τα εξής:   

«Από την ημέρα που ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στη Βόρεια Εύβοια έχουν περάσει 10 μήνες. Όλη αυτή την περίοδο, οι επιχειρήσεις και τα άτομα της περιοχής προσπαθούν να ορθοποδήσουν. Η κυβέρνηση έχει καταβάλει σημαντική προσπάθεια για την επούλωση των πληγών. Επειδή, όμως, οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν είναι τεράστιες, οι διαδικασίες αποζημιώσεων και στήριξης των επιμέρους κλάδων θα πρέπει να επισπευστούν.  

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τον κλάδο των επιχειρήσεων, που θα πρέπει να επανεκκινήσουν τάχιστα την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Για το σκοπό αυτό οι σχετικοί φάκελοι για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων επιχειρήσεων συντάσσονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και αποστέλλονται για έγκριση στην Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής. Μέχρι σήμερα, από τις 45 επιχειρήσεις που έχουν υποβάλει φάκελο έχουν αποζημιωθεί 22 επιχειρήσεις. Ενώ, αναφορικά με τις επιχειρήσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων, που αποτελούν και την πλειοψηφία των δικαιούχων, εκκρεμούν 120 επιχειρήσεις που περιμένουν να ολοκληρωθεί η ελεγκτική διαδικασία για να λάβουν τα χρήματα.    

Δεδομένου ότι σε δύο μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την μεγάλη οικολογική καταστροφή, όλες οι εκκρεμότητες αποζημιώσεων και στηρίξεων των πυρόπληκτων κλάδων, θα πρέπει να κλείσουν το συντομότερο.  

Βάσει των ανωτέρω, ερωτούνται ο κ. Υπουργός και ο κ. Υφυπουργός:  

           Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων κρατικής αρωγής στους δικαιούχους;».