MY KTEO

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Σίμος Κεδίκογλου: Η Βόρεια Εύβοια ξαναγεννιέται, χτίζεται το μέλλον της σε καλύτερες βάσεις


Χαιρετισμός στην 4η Συνάντηση με τους Θεσμούς και τους πολίτες της Β.Εύβοιας

Τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και ειδικών κατηγοριών επαγγελμάτων, τις δράσεις ενίσχυσης

αναπτυξιακού χαρακτήρα και τα αναπτυξιακά σχέδια που εντάσσονται στο σχέδιο ολικής ανασυγκρότησης της Βόρεια Εύβοια, ανέπτυξε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στην ομιλία του στην 4η Συνάντηση με τους Θεσμούς και τους πολίτες της Β.Εύβοιας στην Αιδηψό.

«Η Βόρεια Εύβοια ξαναγεννιέται, χτίζεται το μέλλον της σε καλύτερες βάσεις σε σχέση με το παρελθόν, οπότε ευχαριστώ τον Πρωθυπουργό, τον Σταύρο Μπένο, τους υπουργούς, Υφυπουργούς και βουλευτές συναρμόδιων υπουργείων και φυσικά όλους τους τοπικούς παράγοντες και φορείς, τον απλό κόσμο και τους εργάτες (δασεργάτες, ρητινοσυλλέκτες κ.α.) που χάρη σε αυτούς καταφέρνουμε να κάνουνε πράξη το όραμά μας για ανασυγκρότηση», ανέφερε και στη συνέχεια ανέλυσε τα έργα που έχουν γίνει μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές:

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του αναφορικά με τις δράσεις και τα αναπτυξιακά έργα:

         έως τώρα έχουν διατεθεί/πιστωθεί/δεσμευθεί προς την περιοχή περισσότερα από 230.000.000 ευρώ.

         Κατά το τελευταίο εξάμηνο, έχουν δρομολογηθεί - πραγματοποιηθεί τα κάτωθι:

1.         Αντιδιαβρωτικά – αντιπλημμυρικά έργα δασικών περιοχών, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, 20.000.000 ευρώ.

2.         Έχουν ήδη ενταχθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, πιστώσεις ύψους 39.700.000 ευρώ στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος για μεγάλης κλίμακας εργασίες αντιπλημμυρικής προστασίας και για αποκατάσταση βλαβών στις υποδομές των περιοχών αρμοδιότητας, εντός των Δήμων Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας και Ιστιαίας - Αιδηψού.

3.         Έκτακτη χρηματοδότηση μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών προς την Περιφέρεια και τους Δήμους για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές και δίκτυα, ύψους 13.630.000 ευρώ.

4.         Εγκρίθηκε η ένταξη προς χρηματοδότηση των τελευταίων τριών έργων αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής θωράκισης από το πακέτο των συνολικά πέντε συν ένα (1) έργων για τους Δήμους Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας και Ιστιαίας-Αιδηψού μέσω της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, συνολικού ύψους 48.885.000 ευρώ.

5.         Δημοπράτηση έργου παράκαμψης Χαλκίδας και παράκαμψης Ψαχνών, προϋπολογισμού 210.000.000 ευρώ.

6.         Σε διαδικασία ωρίμανσης μπαίνει και το έργο του Βόρειου Οδικού Άξονα Εύβοιας, προϋπολογισμού 200.000.000 ευρώ. Το έργο αναμένεται μελετητικά να ωριμάσει μέσα στον επόμενο 1,5 χρόνο και εν συνεχεία να βγει προς δημοπράτηση.

7.         Αναβάθμιση εξοπλισμού στα αλιευτικά καταφύγια διαχείρισης ΟΛΝΕ, προϋπολογισμού 1.275.636 €.

8.         Διαμόρφωση χερσαίων χώρων  για τα αλιευτικά καταφύγια Αμαρύνθου - Ερέτριας,  Αιδηψού - Ιστιαίας  και Αγίων Αποστόλων - Αλιβερίου, προϋπολογισμού 1.519.082 €.

9.         Έχει συμβασιοποιηθεί και υλοποιείται το νέο αλιευτικό καταφύριο Αγίας Άννας με προϋπολογισμό 4.266.180,62 € (αρχικός π/υ 7.175.518,20 €), ενώ έχει υποβληθεί προς αξιολόγηση ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού καταφυγίου Αγ. Γεωργίου Λιχάδας με προϋπολογισμό 5,1 εκ. €.

ΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΕΩΝ

           Διάθεση 12.100.000 ευρώ προς τους δικαιούχους των πυρόπληκτων περιοχών.

           Αποζημίωση 213 πυρόπληκτων επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων με το συνολικό ποσό των 1.590.934 ευρώ, ως αποζημίωση του 70% της εκτιμηθείσας ζημιάς τους, σε συνέχεια και της χορήγησης πρώτης αρωγής μέχρι και 8.000 ευρώ στους πληγέντες, και έπεται συνέχεια έκδοσης νέων ΥΑ.

           Ενίσχυση δικαιούχων του ειδικού καθεστώτος ενίσχυσης επιχειρήσεων, λόγω COVID-19 και οικονομικών απωλειών λόγω πυρκαγιών.

Αριθμός επιχειρήσεων            1.326

Ποσά ενίσχυσης (€)    7.717.502,31

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, με τη συνεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), προχώρησαν σε τροποποίηση του ειδικού καθεστώτος για τη στήριξη των επιχειρήσεων στους Δήμους Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας και Ιστιαίας – Αιδηψού της Βόρειας Εύβοιας.

Με την τροποποίηση αυτή διευρύνονται οι δικαιούχοι και αυξάνεται ο προϋπολογισμός του καθεστώτος σε 11.500.000 ευρώ.

           Καθεστώς αναστολής πληρωμών για επιταγές επιχειρήσεων.

           Μη επιστροφή του επιστρεπτέου μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής για το σύνολο των επιχειρηματιών και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στους δύο πληγέντες δήμους της Β. Εύβοιας.

           Απαλλαγή από την καταβολή ΕΝΦΙΑ.

           Σημαντική μείωση στο κόστος παραχώρησης απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας στη Β. Εύβοια.

           Επέκταση του καθεστώτος αναστολής της σύμβασης εργασίας για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.

           Ενίσχυση του επιδόματος λουτροθεραπείας για την επόμενη περίοδο.

           Λειτουργία του Υδροθεραπευτηρίου στα Λουτρά Αιδηψού κατά τη χειμερινή περίοδο.

           Επιχορήγηση υφιστάμενων επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία σε περιοχές που υπέστησαν μεγάλες φυσικές καταστροφές.

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΗΓΟΡΙΩΝ

1. Ρητινοκαλλιεργητές

           Επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους ρητινοκαλλιεργητές για το 2021 ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της οικονομικής ενίσχυσης των 2,3 εκατ. ευρώ για το 2020.

           Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, η Κοινή Υπουργική Απόφαση, για την κατάρτιση ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών σε Υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, βάσει του οποίου οι ρητινεργάτες της Βόρειας Εύβοιας  θα απασχοληθούν για επτά χρόνια στις οικείες δασικές υπηρεσίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του ΟΑΕΔ. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα συνολικού ύψους 63 εκατ. ευρώ για 590 ωφελούμενους, που θα ξεκινήσει σε κύκλους, ώστε να καλύψει όλους τους ενδιαφερόμενους και θα διαρκέσει από το 2022 έως το 2031.

           Στις 5 Απριλίου ενεργοποιήθηκε από τον ΟΑΕΔ ο πρώτος κύκλος του ειδικού προγράμματος απασχόλησης ρητινεργατών που αφορά στις πρώτες 199 θέσεις πλήρους απασχόλησης, από τις συνολικά 590 θέσεις.

2.         Δασικοί Συνεταιρισμοί

           Οι δασικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση, τόσο από το Πράσινο Ταμείο, όσο και από ιδιώτες, συνολικού ύψους 0,7 εκατ. ευρώ  για τη συμμετοχή τους στα αρχικά έργα καθαρισμού από τα καμένα δένδρα των περιοχών εκατέρωθεν του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου.

           Κατά προτεραιότητα συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών και δη των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής, στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή, και τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΜΕΛΙΣΣΟΚΟΜΩΝ

           Ο ΕΛΓΑ προχωρά,  στην άμεση χορήγηση αποζημίωσης των ασφαλισθέντων στον οργανισμό, η οποία θα αντιστοιχεί στο 100% της προβλεπόμενης κάλυψης, δηλαδή 84 ευρώ για κάθε κυψέλη, περιλαμβάνοντας και τα μελισσοσμήνη αυτής.

           Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ των απωλειών σε μελισσοσμήνη λόγω αναγκαστικής μεταφοράς

           Κάλυψη από τον ΕΛΓΑ και των απωλειών μετακινούμενων μελισσοκόμων.

           Επιχορήγηση των μελισσοκόμων για την απώλεια εξοπλισμού, πρώτων υλών και μέσων παραγωγής από το πλαίσιο της κρατικής αρωγής προς επιχειρήσεις.

           Ειδική πρόβλεψη για την οικονομική στήριξη της μελισσοκομίας. Συγκεκριμένα, για τους πληττόμενους νομάδες-μελισσοκόμους θα επιτραπεί η ένταξη στην εν λόγω δράση των μελισσοκόμων με τουλάχιστον 30 κατεχόμενες/ασφαλισμένες κυψέλες, ενώ θα ληφθεί μέριμνα ειδικά για τους μελισσοκόμους των πυρόπληκτων περιοχών ως προς το ύψος της ενίσχυσης.

           Οικονομική στήριξη εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού  (COVID-19).

           Παροχή μελισσοτροφής για τη χειμερινή περίοδο.

           Δημιουργία μελισσοκομικών πάρκων στις πυρόπληκτες περιοχές.

           Φύτευση μελισσοκομικών φυτών διαδοχικής ανθοφορίας κατά την αποκατάσταση του δάσους στις πυρόπληκτες περιοχές.

           Προσεκτική μελισσοκομική αξιοποίηση των δασών της Εύβοιας.

           Επιδότηση στοχευμένων ακτοπλοϊκών μετακινήσεων για τη νομαδική μελισσοκομία.

           Δημιουργία ειδικού καθεστώτος για την αποκατάσταση των μελισσιών με την ένταξή τους στο προβλεπόμενο θεσμικό πλαίσιο.

           Δημιουργία Εθνικής Επιτροπής για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Μελισσοκομίας στην Ελλάδα.

 ΔΡΑΣΕΙΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

           Προώθηση των επενδυτικών σχεδίων του ξενοδοχειακού Ομίλου Club Med Ελλάς στο Γρεγολίμανο της Βόρειας Εύβοιας, σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία.

           Συντονισμός των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το Φράγμα Ψαχνών. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο έχει προβεί σε προένταξη του έργου στο πρόγραμμα ΥΔΩΡ 2.0, ενώ η Περιφέρεια ολοκληρώνει την ωρίμανση των απαραίτητων μελετών.

           Υλοποιείται ένα όραμα χρόνων, με τη δρομολόγηση δημιουργίας δημόσιου σφαγείου στη Βόρεια Εύβοια. Η λειτουργία μιας τέτοιας δομής θα προσδώσει μεγάλα οφέλη στην ευρύτερη περιοχή. Ο Δήμος Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας εξασφάλισε τον κατάλληλο χώρο στην τοπική κοινότητα Παππάδων, στη δημοτική κοινότητα Νηλέως, για την εγκατάσταση του σφαγείου που θα εκτείνεται σε μια έκταση που θα ξεπερνά τα 5 στρέμματα, με μελλοντική εγκατάσταση για μεταποίηση κρεάτων και δημιουργία κρεοπωλείου. Θα αποτελέσει αναμφίβολα ισχυρό πόλο έλξης για τον κτηνοτροφικό κόσμο αλλά και για τους επισκέπτες.

           Συνεργασία ΥΠΑΑΤ και Υπουργείου Ναυτιλίας σχετικά με το πρόγραμμα θαλάσσιου τουρισμού.

«Από τον Σεπτέμβριο του 2021 οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή του πακέτου στήριξης για τους πληγέντες με στόχο να ακολουθηθούν fasttrack διαδικασίες, έχουμε συμβάλει τα μέγιστα για την οργάνωση και υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδίου για την ολιστική αποκατάσταση μιας περιοχής με σημαντικές απώλειες στον πρωτογενή τομέα και σοβαρές συνέπειες σε περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο», κατέληξε ο ΥφΑΑΤ.