MY KTEO

Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Τι θέματα έθεσε ο Δήμαρχος Σκύρου στην συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας


Στη Σκύρο, το Σάββατο 4 Ιουνίου 2022, συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας, με διευρυμένη σύνθεση καθώς κλήθηκαν και συμμετείχαν Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι από όλη τη Στερεά Ελλάδα.

Ο Δήμαρχος Σκύρου, κ. Νίκος Μαυρίκος, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. για την πρωτοβουλία τους, να συνεδριάσουν στο νησί της Σκύρου, αναφέρθηκε στα σημαντικότερα προβλήματα που απασχολούν τον Δήμο του. Ο Δήμαρχος ζήτησε:

1.         Να υπάρχει ισοκατανομή του αριθμού των ανεμογεννητριών στα νησιά του Αιγαίου. «Δεν είμαστε κατά των καθαρών πηγών ενέργειας, αλλά η εγκατάσταση ανεμογεννητριών πρέπει να γίνεται με σχέδιο και να μην πέφτει το βάρος σε μεμονωμένα νησιά. Παρακάμφθηκαν όλες οι διαδικασίες και αδειοδοτήθηκαν 60 ανεμογεννήτριες στο νησί μας και αυτή είναι μόνο η αρχή. Ως Δήμος και ως κάτοικοι της Σκύρου δεν θα επιτρέψουμε αυτόν τον παραλογισμό», τόνισε ο Δήμαρχος Σκύρου.

2.         Να επιταχυνθούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του δρόμου πρόσβασης (Στόμιο – Πλατάνα) προς το λιμάνι της Κύμης και να ανοίξει το συντομότερο δυνατό για τους πολίτες.

3.         Να αναβαθμιστεί η οδική σύνδεση Χαλκίδας – Κύμης, με σκοπό αφενός να διευκολυνθεί η μετακίνηση των πολιτών και αφετέρου να αξιοποιηθεί το Λιμάνι της Κύμης, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως «εθνικής εμβέλειας» και να εξυπηρετήσει τα νησιά του Κεντρικού Αιγαίου, τα οποία βρίσκονται πολύ πιο κοντά στην Κύμη απ’ ότι στα λιμάνια της Αττικής.

4.         Να υπάρξει χρηματοδότηση για τη συνολική αναβάθμιση του οδικού δικτύου του νησιού και κυρίως των σημείων που πλήττονται από κατολισθήσεις.

5.         Να ενισχυθεί στελεχιακά ο Δήμος καθώς επίσης και το Πολυδύναμο Κέντρο Υγείας της Σκύρου.

6.         Να επιτραπεί στον Δήμο Σκύρου και να χρηματοδοτηθεί η σύναψη συμβολαίου με ασφαλιστική εταιρεία για την αεροδιακομιδή επειγόντων περιστατικών ασθενών. Στο πρόσφατο παρελθόν η δαπάνη κρίθηκε μη νόμιμη καθώς αποτελεί αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ, φορείς οι οποίοι δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τα περιστατικά σε όλα τα νησιά, με τα υπάρχοντα μέσα.

Κατά τη συνεδρίαση τοποθετήθηκε επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος και Αντιπρόεδρος της Ναυτικής Εταιρείας Σκύρου, κ. Ιωάννης Φτούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει ο Δήμος και η Ναυτική Εταιρεία για τη διατήρηση της καθημερινής σύνδεσης του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα, μετά και την αύξηση των τιμών των καυσίμων. Ζήτησε από την Π.Ε.Δ. να συνδράμει στη διεκδίκηση για μεγαλύτερη επιδότηση από το Υπουργείο Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, προκειμένου τα δρομολόγια να μπορούν να εκτελούνται, με ένα λογικό αντίτιμο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ε.Δ. υιοθέτησε ομόφωνα τα αιτήματα του Δήμου Σκύρου και αποφάσισε την προώθησή τους στα αρμόδια κέντρα αποφάσεων.

Συμπληρωματικά στο θέμα των ανεμογεννητριών, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει το γενικό «πάγωμα» νέων αδειοδοτήσεων και εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα, μέχρις ότου υπάρξει σχετική ισορροπία μεταξύ των Περιφερειών σε εθνικό επίπεδο. Η απόφαση εδράζεται στο γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων, αφού φιλοξενεί πάρκα ισχύος 1.837 MW (41%), ενώ ακολουθεί η Πελοπόννησος με 619 ΜW (14%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 501 MW (11%) (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ). Αναγκαία προϋπόθεση για τις νέες αδειοδοτήσεις – αφού υπάρξει η ανωτέρω αναφερόμενη σχετική ισορροπία - να είναι η επικαιροποίηση/ εξορθολογισμός του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σε σχέση με την οδική πρόσβαση στην Κύμη, το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα η όχλησή του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να αφορά τη συνολική αναβάθμιση των βασικών οδικών αξόνων της Εύβοιας, ήτοι Βόρειος Οδικός Άξονας, Νότιος Οδικός Άξονας και Οδικός Άξονας Ερέτριας – Κύμης.