MY KTEO

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Κουτσούμπας: Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία


Σε δήλωσή του, για την τροπολογία που κατέθεσε η κυβέρνηση για τη ΛΑΡΚΟ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αναφέρει τα εξής:

«Το έγκλημα στη ΛΑΡΚΟ, δεν θα περάσει! Η κυβέρνηση της ΝΔ να πάρει τώρα πίσω την επαίσχυντη τροπολογία που κατέθεσε χτες, με την οποία πετάει στο δρόμο τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ προκειμένου να σταματήσει η λειτουργία της το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο.

Η κυβερνητική τροπολογία είναι η επόμενη πράξη ενός εγκληματικού σχεδίου που έχει τη σφραγίδα όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, με στόχο την απαξίωση, εγκατάλειψη, συκοφάντηση και υπερχρέωση μιας στρατηγικής σημασίας επιχείρησης, όπως είναι η ΛΑΡΚΟ. Κι όμως η επιχείρηση αυτή, ήταν και παραμένει ένα πραγματικό χρυσωρυχείο, απόδειξη ότι ο ορυκτός πλούτος που διαθέτει η χώρα μας,  στο πλαίσιο βέβαια μιας άλλης κοινωνικής και οικονομικής οργάνωσης, θα μπορούσε να αξιοποιηθεί προς όφελος του λαού της.

Η ΛΑΡΚΟ μπορεί να παραμείνει ανοιχτή, να αναπτυχθεί και να εκσυγχρονιστεί, αλλά και να διασφαλίσει τη δουλειά και τα δικαιώματα των εργαζομένων της, όπως έχει προτείνει το ΚΚΕ.

Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι εδώ και χρόνια δίνουν έναν μεγαλειώδη ηρωικό αγώνα, δεν είναι μόνοι τους, γιατί ο  αγώνας τους ο οποίος έχει τη στήριξη και την αλληλεγγύη όλων των εργαζομένων, είναι δίκαιος!»

Συναγερμό σημαίνουν οι εργαζόμενοι ενάντια στο έγκλημα της νέας τροπολογίας που κλείνει το εργοστάσιο και τους πετάει στο δρόμο
Εδώ να σημειωθεί ότι σε συνάντηση που είχαν την Πέμπτη τα διοικητικά συμβούλια των Σωματείων με τον ειδικό εκκαθαριστή, τους παρουσιάστηκε η τροπολογία με τις προτάσεις της κυβέρνησης, που ήδη έχουν απορρίψει οι εργαζόμενοι μέσα από συλλογικές διαδικασίες, ενώ τους ξεκαθαρίστηκε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι μέχρι το τέλος Αυγούστου να σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ και να απολυθούν άμεσα όλοι οι εργαζόμενοι.

Η τροπολογία επαναλαμβάνει ότι ο ειδικός εκκαθαριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων των εργαζόμενων, δηλαδή να τους απολύσει όλους, ώστε να παραδοθεί η επιχείρηση «καθαρή» στον επενδυτή. Παράλληλα, και στο πλαίσιο του εκβιασμού προβλέπει μεταξύ άλλων ρυθμίσεις για τις αποζημιώσεις των απολυμένων, αλλά και η «δυνατότητα» μετά τις απολύσεις να επιλέγει ο ειδικός διαχειριστής το «κατά περίπτωση αναγκαίο προσωπικό» με συμβάσεις μηνιαίας ή διμηνιαίας διάρκειας για τη συνέχιση λειτουργίας της εταιρίας. Στην ίδια τροπολογία περιλαμβάνονται οι προβλέψεις για «προγράμματα απασχόλησης» - ανακύκλωσης της ανεργίας σε απολυμένους άνω των 55 ετών, προδιαγράφοντας ότι το πιο έμπειρο εργατικό δυναμικό θα βρεθεί εκτός επιχείρησης.

Τα παραπάνω παρουσιάζονται μάλιστα με θράσος ως «δελεαστικά» από την κυβέρνηση προς τους εργαζόμενους, εκβιάζοντάς τους ότι για να γίνουν πράξη πρέπει τα Σωματεία να παραιτηθούν από τα ασφαλιστικά μέτρα που έχουν καταθέσει κατά της διαδικασίας των ομαδικών απολύσεων και τα οποία θα εκδικαστούν στις 17 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ έχουν κερδίσει με προσωρινή διαταγή του Πρωτοδικείου Αθηνών, το «πάγωμα» της ομαδικής τους απόλυσης μέχρι την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων. Μάλιστα αρχικά η εκδίκαση είχε προγραμματιστεί για τις 6 Μάη, αλλά η κυβέρνηση αιτήθηκε την αναβολή της εκδίκασης.

24ωρη απεργία και συλλαλητήριο στις 14 Ιούνη στην Βουλή
Σε ξεσηκωμό για την απεργιακή κινητοποίηση και το συλλαλητήριο στην Αθήνα την Τρίτη 14 Ιούνη για να μη συζητηθεί στη βουλή η τροπολογία που κλείνει τη ΛΑΡΚΟ και πετά τους εργαζόμενους στο δρόμο, καλούν ο πρόεδρος και τα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ Λάρυμνας.


902.gr