MY KTEO

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Αίτημα μελών του ΔΣ του ΕΚΕ προς το Δικηγορικό Σύλλογο Εύβοιας


Τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας Καραμπέτσου Ασημίνα, Ντούλτσα Πελαγία, Ντούρμας Κώστας, Σλακώνης Κώστας, Τζαβάρας Γιάννης, με επιστολή τους στο Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας ζητούν να τους κοινοποιούνται στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ως ουδέτερο όργανο) τους διορισμούς των εκάστοτε Δικαστικών Αντιπροσώπων.

ΠΡΟΣ: Δικηγορικό Σύλλογο Χαλκίδας

Θέμα: Για τους διορισμούς δικηγόρων ως Δικαστικών Αντιπροσώπων στις αρχαιρεσίες των εργατικών σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι είμαστε μέλη της προσωρινά ορισμένης διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, η οποία καθήκον της έχει να οδηγήσει το Εργατικό Κέντρο σε εκλογοαπολογιστικό συνέδριο και εκλογές για ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Ελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων για τη ΓΣΕΕ. Το συνέδριο έχει οριστεί για το Σάββατο 25/6/2022.

Στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου παίρνουν μέρος αντιπρόσωποι οι οποίοι έχουν εκλεγεί από τις αρχαιρεσίες που πραγματοποιούν τα πρωτοβάθμια σωματεία της δύναμής του.

Με την παρούσα επιστολή απευθυνόμαστε στο φορέα σας καθώς μέλη του ορίζονται πλέον με βάση τον νόμο ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι στις αρχαιρεσίες των σωματείων – μελών του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας προκειμένου να διασφαλίζουν τη νομιμότητά τους (ταυτοπροσωπία των προσερχόμενων στις αρχαιρεσίες, το ομαλό της διαδικασίας και σε κάθε περίπτωση ότι το κάθε σωματείο προχωράει νόμιμα σε αυτές, συντάσσουν πρακτικό σύμφωνα με τα πραγματικά γεγονότα κοκ). Μάλιστα, τα μέλη σας που ορίζονται ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι έχουν το ρόλο του Προέδρου της εκάστοτε Εφορευτικής Επιτροπής που έχει την ευθύνη της διενέργειας των αρχαιρεσιών.

Σας ενημερώνουμε ότι το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται αρχαιρεσίες σε σωματεία οι οποίες συμπίπτουν με γεγονότα που εγείρουν αμφιβολίες για την τήρηση της νομιμότητας των διαδικασιών. Τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το εξής γεγονός:

Στις 7 Ιουνίου 2022, στις 6μμ περίπου, και ενώ ήμασταν στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας, είδαμε να μπαίνει σε αυτό δικηγόρος που γνωρίζουμε ότι είναι στη λίστα δικηγόρων που διορίζονται ως Δικαστικοί Αντιπρόσωποι στις αρχαιρεσίες των σωματείων.

Ρωτώντας το λόγο της παρουσίας δικηγόρου στο κτήριο του Εργατικού Κέντρου και πιο συγκεκριμένα αν η παρουσία αυτή είχε να κάνει με αρχαιρεσίες σωματείου, μας διαβεβαίωσε ότι κάτι τέτοιο δε συμβαίνει.

Ωστόσο την επόμενη ημέρα, Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022, επικοινωνήσαμε με τη γραμματεία σας, η οποία σε αντίθεση με τα λεγόμενα του δικηγόρου μας ενημέρωσε ότι υπήρξε διορισμός δικηγόρου ως Δικαστικού Αντιπροσώπου για τις 7/06/2022 και ώρα 6μμ για συγκεκριμένο σωματείο της δύναμης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας.

Από εκείνη τη στιγμή προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με τον Πρόεδρο του εν λόγω σωματείου με σκοπό την εγγραφή εργαζομένων που απευθύνθηκαν σε εμάς και ζητούν να γίνουν μέλη και να πάρουν μέρος στις αρχαιρεσίες του σωματείου, όμως η επικοινωνία αυτή δεν έχει καταστεί δυνατή καθώς ο πρόεδρος δεν απαντάει ούτε στις δικές μας τηλεφωνικές κλήσεις ούτε στις κλήσεις των ενδιαφερόμενων εργαζομένων.

Αντιλαμβάνεστε ότι γεγονότα σαν αυτό που σας περιγράφουμε υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν το κύρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκίδας.

Τα παραπάνω θα είχαν αποφευχθεί εάν ήταν γνωστό εκ των προτέρων ποιός δικηγόρος είχε οριστεί ως Δικαστικός Αντιπρόσωπος (για παράδειγμα, θα μπορούσαν οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι να απευθυνθούν σε αυτόν - ως Πρόεδρο της Εφορευτικής Επιτροπής - για την εγγραφή τους ή την αίτηση υποψηφιότητας), ο τόπος και ο χρόνος που θα λάμβαναν χώρα οι αρχαιρεσίες.

Επειδή λοιπόν τα πρωτοβάθμια σωματεία μέσα από τις αρχαιρεσίες που διεξάγουν ή έχουν σκοπό να διεξάγουν εκλέγουν αντιπροσώπους για το δευτεροβάθμιο όργανο στη Διοίκηση του οποίου είμαστε μέλη, συνεπώς έχουμε έννομο συμφέρον να ενημερωνόμαστε για τη διεξαγωγή των εκάστοτε αρχαιρεσιών,

Επειδή πρέπει να διασφαλίζεται η ίση μεταχείριση προς τους συναδέλφους που επιθυμούν να γίνουν μέλη του κάθε σωματείου και να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες του,

Επειδή πρέπει να διασφαλίζεται συνολικά η νομιμότητα των αρχαιρεσιών,

Για τους λόγους αυτούς,

Σας ζητούμε να κοινοποιείτε στη Γραμματεία του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας (ως ουδέτερο όργανο) τους διορισμούς των εκάστοτε Δικαστικών Αντιπροσώπων καθώς και για τον τόπο και τον χρόνο διεξαγωγής των συγκεκριμένων αρχαιρεσιών, έτσι ώστε όποιος έχει έννομο συμφέρον (μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, ενδιαφερόμενος εργαζόμενος κτλ) να μπορεί να ενημερώνεται για αυτά τα δεδομένα.

Τα μέλη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας

Καραμπέτσου Ασημίνα

Ντούλτσα Πελαγία

Ντούρμας Κώστας

Σλακώνης Κώστας

Τζαβάρας Γιάννης