MY KTEO

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Ο Δήμος Χαλκιδέων για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος-Αναβάθμιση και δημιουργία χώρων πρασίνου και πράσινες λύσεις


Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πόσο άρρηκτα συνδέεται η ζωή μας και η υγεία μας με την υγεία του πλανήτη.

Ο Δήμος Χαλκιδέων, με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, αναβαθμίζει και δημιουργεί νέους χώρους πρασίνου με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά και έχει υποβάλλει προς χρηματοδότηση ολοκληρωμένες πράσινες λύσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων:

1. Εξασφάλισε, μέσω του ΚΑΠΕ από το ΕΠ ΥΜΕΠΕΡΑΑ 2014-2020, χρηματοδότηση και θα δημοπρατήσει εντός του 2022, την προμήθεια και εγκατάσταση κοινόχρηστων ηλεκτροκίνητων ποδηλάτων μαζί με τους σταθμούς στάθμευσής τους, στο πλαίσιο της προώθησης της αστικής μικροκινητικότητας.

2. Βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης, η απόφαση ένταξης στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η πρόταση του Δήμου για την προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία 23 Πολυκέντρων και Γωνιών Ανακύκλωσης, για τα ανακυκλώσιμα αστικά απορρίμματα-απόβλητα, καθώς και η προμήθεια του κατάλληλου απορριμματοφόρου συλλογής τους.

3. Βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης η Απόφαση Ένταξης στο ΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2014-2020, η πρόταση του Δήμου για την κατασκευή και την προμήθεια εξοπλισμού Λειτουργίας του Χώρου "Πράσινου Σημείου Χαλκίδας", όπου εκεί αναμένεται να συγκεντρώνονται και να εναποτίθενται, από τους πολίτες, 8.000 tn ετησίως περίπου, πάσης φύσεως ανακυκλώσιμων και επαναχρησιμοποιούμενων υλικών (χαρτί, γυαλί, πλαστικό, αλουμίνιο, σίδηρος, μπαταρίες, κλαδεμένο πράσινο, ξύλο, βιβλία, ρουχισμός, βρώσιμα λίπη, έλαια και άλλα).

4. Έχει υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, η δημιουργία πρότυπου "οικογενειακού περιβαλλοντικού πάρκου αναψυχής" στο πάρκο Ελευθερίας Χαλκίδας.

5. Έχει προεγκριθεί πρόταση χρηματοδότησης από Ταμείο Ανάκαμψης, για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό του Δήμου, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται η προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία ψηφιακών προγραμμάτων, όπως: Α) καταγραφής και παρακολούθησης της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος, εξοικονόμησης ενέργειας και μείωσης των εκπομπών CO2, για την βελτίωση του κλίματος στους δημοτικούς δημόσιους ανοικτούς χώρους και Β) ψηφιακό πρόγραμμα "έξυπνων κάδων", για την καταγραφή, παρακολούθηση και συλλογή των ποσοτήτων οργανικών και ανακυκλώσιμων απορριμμάτων-αποβλήτων στους κάδους του Δήμου.

6. Στο πλαίσιο της αστικής αναζωογόνησης και Περιβαλλοντικής αναβάθμισης της Χαλκίδας, δημοπρατούνται άμεσα τα έργα ανακατασκευής, ανάπλασης και δημιουργίας νέου πράσινου, ποδηλατοδρόμων, πεζοδρομίων και φωτισμού, με υλικά βιοκλιματικών χαρακτηριστικών, στον οδικό άξονα από Αγγελή Γοβιού έως κόμβο Αγ.Στεφάνου και στις Οδούς γύρω από την πλατεία Αγοράς, Κριεζώτου, Γαζέπη, Περικλέους Σταύρου και Αντωνίου, περιοχής Open Mall και ΣΒΑΑ Χαλκίδας.

7. Εντός του Ιουνίου 2022, παραλαμβάνεται η οριστική μελέτη θέσεων και χώρων για την εγκατάσταση Σταθμών Φόρτισης Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων (ΣΦΗΟ), που χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

8. Υπογειοποιεί κάδους

Έχει δημοπρατηθεί και βρίσκεται στο στάδιο της υπογραφής σύμβασης η υπογειοποίηση 6 κάδων απορριμμάτων από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ, με στόχο την αισθητική αναβάθμιση και την αποτροπή έκθεσης των απορριμμάτων.

9. Εγκρίθηκε, από το Πράσινο Ταμείο, η χρηματοδότηση εκπόνησης μελέτης, για το "Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας" του Δήμου, στο οποίο θα προβλέπεται το σύνολο των απαιτούμενων ή και προτεινόμενων παρεμβάσεων, σε επίπεδο δικτύων περιπατητικών, ποδηλατικών και κυκλοφορίας οχημάτων, διαδρομών με οριζόντιες και κάθετες σημάνσεις, πρόσβασης πάσης φύσης και δραστηριότητας σε ανοικτούς και κλειστούς χώρους.

10. Από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, εγκρίθηκε το οριστικό Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας(ΣΒΑΚ) του Δήμου, το οποίο στοχεύει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, με τη χρήση του ποδηλάτου και του περιπάτου, ως βασικών μέσων μετακίνησης μέσα στην πόλη.

Όλοι μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε την καθημερινότητά μας, προς όφελος του ίδιου μας του πλανήτη, της ζωής μας.