Evia Top: ΟΑΕΔ: Επιβάλλει ποινές σε όσους δικαιούχους δεν πάνε κοινωνικό τουρισμό

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Τετάρτη 1 Ιουνίου 2022

ΟΑΕΔ: Επιβάλλει ποινές σε όσους δικαιούχους δεν πάνε κοινωνικό τουρισμό


Η Δ.ΥΠ.Α (πρώην ΟΑΕΔ) επιβάλει ποινές σε όσους δικαιούχους πάρουν επιταγή κοινωνικού τουρισμού και δεν την χρησιμοποιήσουν και τους αποκλείει για δύο χρόνια από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Αυτό καταγγέλλουν σε ανακοίνωση του, εργαζόμενοι του Οργανισμού. Ειδικότερα η «ΑΔΕΣΜΕΥΤΗ ΦΩΝΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΟΑΕΔ» σε ανακοίνωση της σημειώνει:

Σύμφωνα με την Ετήσια έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία που παρουσιάστηκε χθες καταγράφεται ανεξέλεγκτη αύξηση στις τιμές των βασικών τροφίμων που πλήττει τα φτωχότερα νοικοκυριά. Οι τιμές των δωματίων στις τουριστικές περιοχές είναι στα ύψη αφού οι ξενοδόχοι αφενός επιδιώκουν να αντισταθμίσουν τα μειωμένα έσοδα από τα 2 χρόνια της πανδημίας και αφετέρου η αλματώδη αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού έχει σαν αποτέλεσμα την υψηλή πληρότητα και την γενικευμένη ακρίβεια στο φαγητό, στα καύσιμα, στα ακτοπλοϊκά κ.α

Δυστυχώς οι διακοπές για λίγες ημέρες θα αποτελέσουν ένα όνειρο θερινής νυκτός αφού οι περισσότεροι έχουμε αφήσει απλήρωτους μέχρι και τους λογαριασμούς ρεύματος. Ο τ.ΟΑΕΔ από το 2012 διαχειρίζεται τις εισφορές των εργαζομένων υπέρ Εργατικής Εστίας με σκοπό να υλοποιεί προγράμματα που θα ανακουφίζουν όσους έχουν ανάγκη στήριξης από την ακρίβεια.

Θα περίμενε κανείς οι προϋποθέσεις του προγράμματος του Κοινωνικού Τουρισμού να ενισχύουν τους χαμηλότερα αμειβόμενους για να καταφέρουν να κάνουν διακοπές οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Δυστυχώς όμως όσοι αποφασίζουν σχετικά με τους όρους του προγράμματος φαίνεται ότι δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Αντί να ενισχύσουν τους κοινωνικούς τουρίστες σε όλα τα έξοδα μετακίνησής τους και να καταργήσουν την απαγόρευση ενεργοποίησης των επιταγών στον ίδιο Νομό, αποφάσισαν να απαγορέψουν τη συμμετοχή για τις δύο επόμενες χρονιές σε όσους τυχερούς επιλεχθούν φέτος να λάβουν επιταγές αλλά δεν τις ενεργοποιήσουν.

Προφανώς δεν έχουν καταλάβει ότι όσοι δεν τις ενεργοποιήσουν θα το κάνουν εξαιτίας της αδυναμίας πληρωμής των εξόδων παραμονής τους και της ακρίβειας που επικρατεί. Με απίστευτη τιμωρητική πολιτική μάλιστα τους αποκλείουν και για τα επόμενα δύο χρόνια δείχνοντας ένα ανάλγητο και αντικοινωνικό Κράτος σε ανέργους και χαμηλόμισθους.


ΛΑΘΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Τί ισχύει
Αύξηση της επιδότησης του ΟΑΕΔ κατά 20% για τον μήνα Αύγουστο μόνο, με σκοπό την ενίσχυση χορήγησης δωματίων από τις επιχειρήσεις στους κοινωνικούς τουρίστες και την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων

Πρόταση εργαζομένων
Επιχορήγηση των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει της χαμηλής, μέσης και υψηλής περιόδου έτσι ώστε να συμπεριλαμβάνεται και το δεύτερο 15νθήμερο του Ιουλίου στην αυξημένη επιχορήγηση αφού όλα τα ξενοδοχεία το ενσωματώνουν στην υψηλή περίοδο

Χορήγηση των επιταγών αρχές του χρόνου (δεύτερο 15νθήμερο Ιανουαρίου) έτσι ώστε οι δικαιούχοι να προγραμματίζουν εγκαίρως τις διακοπές και να πραγματοποιούνται οι κρατήσεις σε χαμηλές τιμές. Η υφιστάμενη χορήγηση των vouchers στα μέσα Ιουλίου είναι δώρο άδωρο αφού σχεδόν κανείς δεν βρίσκει δωμάτια για τον Αύγουστο

Τί ισχύει
Επιχορήγηση ΜΟΝΟ των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για την μείωση του κόστους μετάβασης των κοινωνικών τουριστών

Πρόταση εργαζομένων
Χορήγηση voucher καυσίμων για την μείωση των εξόδων μετακίνησης με Ι.Χ και μείωση των εισιτηρίων στα υπεραστικά λεωφορεία και στα τρένα έτσι ώστε να ενισχυθεί και ο ηπειρωτικός τουρισμός ιδιαίτερα την συγκεκριμένη χρονιά που τα γενικότερα έξοδα διαβίωσης στα νησιά είναι στα ύψη

Αφαίρεση του περιοριστικού όρου μή ενεργοποίησης των επιταγών στον ίδιο Νομό δεδομένου ότι πολλοί δικαιούχοι δεν έχουν καν τα χρήματα για τη μετάβαση εκτός Νομού. Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα για παράδειγμα οι τουρίστες της Αττικής να κάνουν ολιγοήμερες διακοπές στη Σαρωνίδα, στο Λαύριο κ.α

Θα έπρεπε τον τελευταίο μήνα κάθε ετήσιου προγράμματος αφού η Δ.ΥΠ.Α διαπιστώσει τον αριθμό επιταγών που δεν ενεργοποιήθηκαν να δίνει χρονικές παρατάσεις ενεργοποίησης των επιταγών όπως αντίστοιχα κάθε χρόνο αποφασίζει και κάνει ο ΟΓΑ-ΟΠΕΚΑ για τον κοινωνικό τουρισμό της Αγροτικής Εστίας.

Για την αύξηση της ενεργοποίησης των επιταγών θα πρέπει για τους μεμονωμένους δικαιούχους να χορηγούνται διπλές επιταγές όπως αντίστοιχα ίσχυε επί υλοποίησης του προγράμματος της Εργατικής Εστίας πριν το 2012 καθώς και να χορηγούνται και σε συνταξιούχους.

Την εποχή που ο ΟΑΕΔ συνεργάζεται με μεγάλες επιχειρήσεις κολοσσούς όπως η Amazon και η Google το γεγονός να μην έχει ενεργοποιήσει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα καταχωρούνται τα διαθέσιμα δωμάτια για τον κοινωνικό τουρισμό από τις επιχειρήσεις για να μπορούν οι δικαιούχοι να κάνουν κράτηση on line, αποτελεί προφανώς ένα δυσάρεστο συμπέρασμα. Η εφαρμογή οn line πλατφόρμας θα συνέβαλε στον έλεγχο των επιχειρήσεων από την Δ.ΥΠ.Α για το εάν διαθέτουν τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό κλινών για τους κοινωνικούς τουρίστες και θα ενίσχυε το αίσθημα δικαίου των δικαιούχων.

Δυστυχώς τα μισά χρήματα των εργαζομένων κάθε χρονιά του Κοινωνικού Τουρισμού αντί να διατεθούν στο σύνολό τους για τον σκοπό που παρακρατούνται, επιστρέφουν στα ταμεία και στους λογαριασμούς του ΟΑΕΔ. Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι τα κονδύλια που δεν εκταμιεύονται τελικώς κάθε χρονιά παρότι ο ΟΑΕΔ τα προϋπολογίζει, δεν διατίθενται για άλλα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού όπως για παράδειγμα στην εκπόνηση ενός νέου 4ημερου εκδρομικού προγράμματος με συνοδούς για άτομα που έχουν ανάγκη και συνταξιούχους.

Μέχρι πότε τελικά οι διακοπές στην Ελλάδα θα είναι μόνο για όσους μένουν εκτός Ελλάδας;aftodioikisi.gr