MY KTEO

Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Φωτιές: Ήδη σε πανικό η κυβέρνηση – Τα κακά μηνύματα και οι εκπαιδεύσεις για τη μέθοδο του «αντιπύρ»


Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 40 δασικές πυρκαγιές, με τις περισσότερες – ευτυχώς – να αντιμετωπίζονται άμεσα και μάλιστα στο αρχικό τους στάδιο.

Τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών διερευνούν τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ). Στην κυβέρνηση δεν κρύβουν τον πανικό τους καθώς και οι πυρκαγιές είναι πολλές και συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν γνωρίζουν ακόμη και σήμερα σε ποιο βαθμό είναι έτοιμη η Πολιτική Προστασία. 

Δείγμα της ανετοιμότητας είναι και το γεγονός ότι τώρα, μέσα στο καλοκαίρι, βρίσκεται σε εξέλιξη το σχέδιο για την επιστράτευση του «αντιπύρ» ως μεθόδου κατάσβεσης δασικών πυρκαγιών από την Πυροσβεστική. 

Στελέχη της Πυροσβεστικής θα ταξιδέψουν το επόμενο διάστημα στην Ισπανία για να παρακολουθήσουν πρόγραμμα εκπαίδευσης. Η Ισπανία, όπως επίσης η Ιταλία και η Γαλλία, συγκαταλέγεται στις χώρες της Ε.Ε. που κάνουν χρήση τόσο της μεθόδου της ελεγχόμενης καύσης όσο και επιβραδυντικού υγρού.

Υπενθυμίζεται ότι η χρήση φωτιάς ως κατασβεστικό μέσο υπαίθριων πυρκαγιών ψηφίσθηκε από τη Βουλή στις 23 Μαρτίου και σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών. Όπως όμως μαθαίνουμε η εκπαίδευση γίνεται μέσα Ιουνίου. 

Αναλυτικά τι προβλέπει η διάταξη (άρθρο 91 νόμος 4916/2022) για τη χρήση φωτιάς ως κατασβεστικό μέσο υπαίθριων πυρκαγιών:Σε περίπτωση υπαίθριας εν εξελίξει πυρκαγιάς, η οποία λαμβάνει διαστάσεις ή ενέχει κίνδυνο περαιτέρω εξάπλωσης, εξαιτίας της οποίας υφίσταται κοινός κίνδυνος για πρόσωπα, πράγματα ή το φυσικό περιβάλλον και κρίνεται επιχειρησιακά αναγκαίο, επιτρέπεται η χρήση φωτιάς από το Πυροσβεστικό Σώμα για την κατάσβεσή της, υπό τους ειδικότερους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας.


topontiki.gr