MY KTEO

Τρίτη 14 Ιουνίου 2022

ΔΕΔΔΗΕ: Βάζει «έξυπνους» μετρητές -Αλλάζει τα ρολόγια για να ελέγχει τα πάντα εξ αποστάσεως


Σήμερα το μεσημέρι ξεκινά και επίσημα η διαδικασία για τους υποψήφιους μνηστήρες του mega project των «έξυπνων μετρητών» του ΔΕΔΔΗΕ.

Ο συγκεκριμένος διαγωνισμός δεν είναι απλά ο μεγαλύτερος του ΔΕΔΔΗΕ, αλλά και ένας από τους μεγαλύτερους «έξυπνων μετρητών» αυτή την περίοδο σε διεθνές επίπεδο.

Όταν έκλεισε, μετά από πέντε παρατάσεις, η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων ενδιαφέροντος, το βράδυ της Παρασκευής, ο ΔΕΔΔΗΕ είχε γίνει αποδέκτης επτά προσφορών από ισχυρούς παίκτες της διεθνούς αγοράς.

Όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα, ο ΔΕΔΔΗΕ επιδιώκει να έχει ολοκληρωθεί η αντικατάσταση των αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές» στη Χαμηλή Τάση σε ορίζοντα πενταετίας, ενώ το όλο project θα εξελιχθεί μέχρι το 2030.

Σχετικά με τα πολλαπλά οφέλη της αντικατάστασης των αναλογικών ρολογιών με «έξυπνους μετρητές», από πλευράς ΔΕΔΔΗΕ ξεχωρίζουν:

-Τη δυνατότητα εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του 24ώρου, ανάλογα με τη διακύμανση του κόστους του ρεύματος (σήμερα υπάρχει η δυνατότητα μόνο για χαμηλή νυχτερινή χρέωση με ξεχωριστό μετρητή) με συνέπεια καλύτερη διαχείριση του φορτίου αιχμής που διευκολύνει την ομαλή διείσδυση της ηλεκτροκίνησης και ωφελεί τη λειτουργία του δικτύου.

-Την κατάργηση των «έναντι» λογαριασμών.

-Οι διακοπές και επανασυνδέσεις καθώς και η μέτρηση της κατανάλωσης θα γίνεται εξ αποστάσεως. Έτσι μειώνεται το λειτουργικό κόστος του Διαχειριστή.

-Τη μείωση των ρευματοκλοπών που επίσης επιβαρύνουν τους καταναλωτές.

-Το περαιτέρω άνοιγμα της αγοράς με την ταχύτερη διαδικασία αλλαγής προμηθευτή.

-Τη μείωση του χρόνου διακοπής ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από τον Διαχειριστή.

– Με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται στον καταναλωτή η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.