Evia Top: Το «λίφτινγκ» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα πρόσωπα και αμφίπλευρη διεύρυνση

ΚΤΕΟ ΒΑΡΔΑΚΩΣΤΑΣ

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Το «λίφτινγκ» στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ – Νέα πρόσωπα και αμφίπλευρη διεύρυνση

 


Ο Αλέξης Τσίπρας επιθυμεί δίπλα στα δοκιμασμένα στελέχη του κόμματος του να βρεθούν και «φρέσκα» πρόσωπα, τα οποία θα προέρχονται από τον χώρο των επιστημών, την κοινωνία και τον καλλιτεχνικό κόσμο, τα οποία θα προέρχονται από την ευρύτερη Αριστερά, αλλά και από το Κέντρο.

 

Στην Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι εδώ και αρκετούς μήνες ότι βρισκόμαστε σε μία παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Μάλιστα, η εκτίμηση που επικρατεί στην ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως η εκλογές θα γίνουν μέσα στο φθινόπωρο και πιο συγκεκριμένα στις αρχές Οκτωβρίου.

 

Με βάση αυτή την εκτίμηση, έχουν ξεκινήσει ήδη την προετοιμασία τους. Εδώ και μερικές ημέρες έχει αρχίσει η συζήτηση για τα ψηφοδέλτια του κόμματος, τα οποία και θα πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι και τα μέσα Ιουλίου. Αν και προς ώρας δεν υπάρχει κάτι επίσημο, είναι δεδομένο πως ο Αλέξης Τσίπρας θα θελήσει να στείλει ένα σαφέστατο μήνυμα ανανέωσης και «ανοίγματος» του ΣΥΡΙΖΑ μέσα από αυτά.

 

 

Κοινωνία

Μία από τις «πληγές» του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η χαμηλή σε σχέση με την εκλογική του δύναμη, επιρροή στα συνδικάτα. Το τελευταίο διάστημα προσπαθεί να αντιστρέψει αυτή την κατάσταση, συμμαχώντας με δυνάμεις που απεγκλωβίστηκαν τα χρόνια της κρίσης από το ΠΑΣΟΚ.

 

Θεωρείται δεδομένο πως στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα βρεθούν πρόσωπα που θα προέρχονται από το συνδικαλιστικό κίνημα, τα οποία και θα συμβολίζουν τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ με τους χώρους δουλειάς και τον κόσμο της εργασίας.

 

Πάντως, δεν θα προκαλέσει καμία έκπληξη αν στη «αγκαλιά» του ΣΥΡΙΖΑ καταλήξουν και συνδικαλιστές της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται «ξένοι», πλέον, στην Πειραιώς και συνεργάζονται σε σωματεία και συνδικάτα με τις «ροζ» δυνάμεις.

 

Επίσης, ακούγονται και ονόματα από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα οποία δεν είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν στα ψηφοδέλτια των εθνικών ή των αυτοδιοικητικών εκλογών

Αμφίπλευρη διεύρυνση

Ένα ακόμα στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι να πετύχει τη λεγόμενη «αμφίπλευρη διεύρυνση», να συσπειρώσει, δηλαδή, πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Και συγκεκριμένα από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά, μέχρι και το ΠΑΣΟΚ.

 

Πρώτος και καλύτερος σε αυτή την κατηγορία, αναμένεται να είναι ο καθηγητής Γρηγόρης Γεροτζιάφας. Αν και ανήκει στον στενό κύκλο συμβούλων του Αλέξη Τσίπρα -ιδιαίτερα κατά την περίοδο της πανδημίας- αποτελεί ένα εξέχον παράδειγμα της διεύρυνσης του κόμματος, καθώς στο παρελθόν συνεργάζονταν με δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

 

Πάνω, κάτω τα ίδια ισχύουν και για τον ιστορικό Κωστή Καρπόζηλο, που είναι διευθυντής των Αρχείων Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας (ΑΣΚΙ). Έχει ενταχθεί σχετικά πρόσφατα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και προέρχεται από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

 

Ως προς τους προερχόμενους από το ΠΑΣΟΚ; Δεδομένη η υποψηφιότητα του Συμεών Κεδίκογλου στην Εύβοια, καθώς και άλλων προσώπων από την περιφέρεια.

 

«Κλειδωμένη» θεωρείται και η υποψηφιότητα του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ και πρώην υπουργού Άμυνας, Ευάγγελου Αποστολάκη στο Ρέθυμνο, ενώ είναι πιθανό να βολιδοσκοπεί η αντιστράτηγος εν αποστρατεία της ΕΛΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.