MY KTEO

Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022

Κτηματολόγιο: Παράταση για ψηφιακή κατάθεση εγγράφων – Ανέστειλαν την αποχή οι συμβολαιογράφοι


Στο συρτάρι μπαίνει μέχρι τον Νοέμβριο η υποχρέωση ψηφιακής υποβολής των εγγράφων από συμβολαιογράφους και δικηγόρους στο κτηματολόγιο. Αιτία, η αντίδραση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών – Πειραιώς, που υποστήριξε ότι ο κλάδος δεν είναι ακόμα έτοιμος, με ευθύνη του Δημοσίου. Οι συμβολαιογράφοι είχαν εξαγγείλει εικοσαήμερη αποχή από τα καθήκοντά τους για τον Ιούνιο, την οποία τώρα μετέθεσαν για τον Νοέμβριο, αφήνοντας ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να επανεξετάσουν τη στάση τους.

Το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου είχε αποφασίσει ότι από την 1η Ιουνίου η υποβολή εγγράφων από δικηγόρους και συμβολαιογράφους στο κτηματολόγιο θα γίνεται μόνο ψηφιακά. Για να συμβεί αυτό, οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες θα πρέπει να λάβουν, μέσω των συλλόγων τους και του υπουργείου Δικαιοσύνης, ένα είδος ψηφιακής διαπίστευσης. Ωστόσο, η μετάβαση αυτή από τον φυσικό στον ηλεκτρονικό τρόπο υποβολής εγγράφων (που ξεκίνησε πιλοτικά το 2020) κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με το Ελληνικό Κτηματολόγιο, μόλις 5% των εγγράφων υποβάλλονται ηλεκτρονικά (3.856 από τις 67.806 πράξεις το 2022).

Θα επανεξετάσουν τη στάση τους στη νέα γενική συνέλευση στα τέλη Ιουλίου – Μόλις 5% των πράξεων κατα- χωρίζονται στο κτημα- τολόγιο ψηφιακά.

Απαντώντας στην απόφαση του Ελληνικού Κτηματολογίου, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών – Πειραιώς και Νήσων έλαβε απόφαση για αποχή το διάστημα 1-20 Ιουνίου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν πολλά τεχνικά προβλήματα που δεν έχουν λυθεί, ενώ γεννιούνται ζητήματα ασφάλειας των συναλλαγών. Την προηγούμενη εβδομάδα, μπροστά στον κίνδυνο να γίνει μπλακ άουτ στις αγοραπωλησίες ακινήτων, το διοικητικό συμβούλιο του Ελληνικού Κτηματολογίου συνεδρίασε ξανά, αποφασίζοντας να μεταθέσει την εν λόγω υποχρέωση για τους δικηγόρους και τους συμβολαιογράφους την 1η Νοεμβρίου. Ο σκοπός της αναστολής είναι το διάστημα των επόμενων πέντε μηνών να βελτιωθεί η εξοικείωση των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων με τη νέα διαδικασία και να ανταποκρίνονται απρόσκοπτα στις τεχνικές απαιτήσεις, καθώς και στις προθεσμίες για την υποβολή προς καταχώριση στα κτηματολογικά βιβλία των επιμέρους εγγραπτέων πράξεων, αναφέρει η ανακοίνωση του Ελληνικού Κτηματολογίου.

Αμεση ήταν και η αντίδραση των συμβολαιογράφων, που ανέστειλαν την προγραμματισμένη τους αποχή. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσαν, η αποχή μετατίθεται τον Νοέμβριο, ενώ αφήνεται ένα παράθυρο επανεξέτασης στη νέα γενική συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο συμβολαιογραφικός σύλλογος έλαβε διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία χορήγησης ψηφιακών υπογραφών στους επαγγελματίες, ώστε μέχρι το φθινόπωρο να μην υπάρχει ζήτημα πρόσβασης στις ψηφιακές υπηρεσίες. Παράλληλα το Ελληνικό Κτηματολόγιο υπόσχεται ότι θα βελτιώσει τους χρόνους καταχώρισης των πράξεων στο κτηματολόγιο, που σήμερα κυμαίνεται κατά μέσον όρο στους 2-3 μήνες.

Πάντως, το Σωματείο Εργαζομένων στο Κτηματολόγιο (ΣΕΚΤ) εξέδωσε χθες ανακοίνωση, σημειώνοντας ότι παρατηρήθηκε συνωστισμός στα κτηματολογικά γραφεία από δικηγόρους και συμβολαιογράφους που δεν γνώριζαν την αναστολή της υποχρεωτικής ψηφιακής υποβολής εγγράφων και έσπευσαν να καταχωρίσουν οι ίδιοι πράξεις στο κτηματολόγιο.

Ενστάσεις για δασικούς χάρτες
Παράταση 45 ημερών, έως τις 15 Ιουλίου, δίνεται στην υποβολή ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες. Η απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος έρχεται έπειτα από πιέσεις βουλευτών και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους οποίους την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Περιβάλλοντος... διέψευσε κατηγορηματικά, υποστηρίζοντας με ανακοίνωσή του ότι η καταληκτική ημερομηνία θα είναι η 31η Μαΐου. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί περίπου 258.300 αντιρρήσεις, που αφορούν περίπου 1,5 εκατομμύριο στρέμματα, καθώς και 70.000 αιτήσεις για διόρθωση πρόδηλου σφάλματος. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή αντίρρησης ή αίτησης διόρθωσης πρόδηλου σφάλματος γίνεται μόνο ψηφιακά, μέσω της ιστοσελίδας του Ελληνικού Κτηματολογίου. Ο ενδιαφερόμενος πρέπει να καταθέσει στοιχεία που αποδεικνύουν τόσο το έννομο συμφέρον του όσο και αυτό που υποστηρίζει για τον χαρακτήρα της έκτασης (όπως έκθεση φωτοερμηνείας, τοπογραφικό διάγραμμα). Οι αιτήσεις εξετάζονται από τις κατά τόπους Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠΕΑ).


kathimerini.gr