MY KTEO

Σάββατο 4 Ιουνίου 2022

Εφάπαξ πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ πολλοί ιδιοκτήτες


Η μείωση του ΕΝΦΙΑ έως και 45% για 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων έφερε ζεστό χρήμα στα δημόσια ταμεία. Από την πρώτη εκκαθάριση των εσόδων του Μαΐου προκύπτει ότι ένα μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών πλήρωσε εφάπαξ το ποσό του ΕΝΦΙΑ που τους αναλογούσε. Τη στιγμή δηλαδή που το οικονομικό επιτελείο περίμενε να εισπράξει περίπου 250 εκατ. ευρώ στα τέλη του προηγούμενου μήνα από την πρώτη δόση, το ποσό ήταν σημαντικά υψηλότερο, κάτι που αφενός οδηγεί στο γενικό συμπέρασμα ότι η μείωση των φόρων βοηθάει τους φορολογουμένους να πληρώνουν όχι μόνο εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους αλλά και εφάπαξ, αφετέρου σε μια σημαντική συγκυρία αυξάνονται τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Ενδεχομένως το γεγονός ότι η αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ (παρά την ενεργειακή κρίση που προκαλεί αλυσιδωτές αντιδράσεις) αποφασίστηκε να ξεκινήσει στα τέλη Μαΐου αντί του Σεπτεμβρίου να βοήθησε τους φορολογουμένους να πληρώσουν εμπρόθεσμα και εφάπαξ τον ΕΝΦΙΑ. Και αυτό καθώς τον Σεπτέμβριο οι φορολογικές υποχρεώσεις είναι περισσότερες. Εκτός από τον ΕΝΦΙΑ, τρέχει και ο φόρος εισοδήματος, ενώ τα νοικοκυριά ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά και γενικώς είναι η περίοδος μετά τις καλοκαιρινές διακοπές που βρίσκει τους φορολογουμένους με μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα.

Παράλληλα, τραπεζικές πηγές αναφέρουν ότι πολλοί φορολογούμενοι – ιδιοκτήτες ακινήτων επέλεξαν την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας σε 12 άτοκες δόσεις, δηλαδή δύο περισσότερες από ό,τι δίνει το υπουργείο Οικονομικών. Μπορεί οι φορολογούμενοι να πληρώνουν σε δόσεις τον ΕΝΦΙΑ στην τράπεζα, αλλά το ελληνικό Δημόσιο έχει λάβει το σύνολο του οφειλόμενου ποσού. Οσοι πάντως δεν μπορούν να ανταποκριθούν και να πληρώσουν σε 10 δόσεις τον ΕΝΦΙΑ μπορούν να ενταχθούν και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου αποπληρώνοντας τον φόρο σε 24 έντοκες δόσεις.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός ΕΝΦΙΑ που καλούνται να πληρώσουν φέτος οι ιδιοκτήτες ανέρχεται στο ποσό των 2,254 δισ. ευρώ και καταβάλλεται σε 10 ισόποσες δόσεις. Ειδικότερα:

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η μείωση του φόρου για οκτώ στους δέκα φορολογουμένους.

• Ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν φέτος 6.166.701 ιδιοκτήτες ακινήτων (φυσικά και νομικά πρόσωπα) ανήλθε συνολικά σε 2,254 δισ. ευρώ. Είναι μειωμένος κατά 333 εκατ. ευρώ ή κατά 12,8% σε σύγκριση με το 2021.

• Σε 7.135.156 φυσικά πρόσωπα βεβαιώθηκε κύριος φόρος ύψους 2,141 δισ. ευρώ. Μετά τις εκπτώσεις 366,167 εκατ. ευρώ και τις φοροαπαλλαγές ύψους 51,46 εκατ. ευρώ, το ποσό που καλούνται να πληρώσουν 6.105.139 φυσικά πρόσωπα κουρεύτηκε στο 1,723 δισ. ευρώ.

• 1.030.017 φυσικά πρόσωπα απαλλάσσονται πλήρως από την πληρωμή ΕΝΦΙΑ.

• Σε 71.452 επιχειρήσεις βεβαιώθηκε κύριος φόρος 195,93 εκατ. ευρώ και άλλα 335,6 εκατ. ευρώ συμπληρωματικός φόρος, με το συνολικό ποσό που καλούνται να πληρώσουν να ανέρχεται σε 531,53 εκατ. ευρώ.

• Συνολικά η ακίνητη περιουσία φυσικών και νομικών προσώπων ανήλθε στα 755 δισ. ευρώ, από 643 δισ. ευρώ το προηγούμενο έτος, μετά την αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης σε όλη την επικράτεια.



kathimerini.gr