MY KTEO

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

Το σενάριο για πρόωρες κάλπες


Οι ίδιες πηγές επιμένουν ότι πρώτη φορά ο Μητσοτάκης εμφανίζεται όχι μόνο να ακούει τις εισηγήσεις για εκλογές το φθινόπωρο αλλά και να τις συζητάει, ενώ κάποιοι τον θέλουν να προβληματίζεται από αυτά που του λένε οι δικοί του άνθρωποι για τον εκλογικό νόμο.

 

Το σενάριο θέλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τις 20 Αυγούστου και μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου να εξαγγέλλει τις εκλογές. Με δεδομένο ότι η χώρα θα πάει σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις, όλα δείχνουν ότι θα φτάσουμε μέχρι και τα μέσα ή το τέλος του Οκτωβρίου.

Εάν πάντως και από τη δεύτερη κάλπη δεν προκύψει κυβέρνηση, τότε υποστηρίζουν πολλοί ότι ο Μητσοτάκης – εάν εν τω μεταξύ δεν έχει αλλάξει τον εκλογικό νόμο – δεν θα διστάσει να πάει και σε τρίτες κάλπες, όπως είχε κάνει άλλωστε στο παρελθόν και ο πατέρας του.

 

Πάντως σχετικά πρόσφατα, στις αρχές Μαΐου, σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε εμφανιστεί πάλι κάθετος και σε ό,τι αφορά στο ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου: «Δεν αλλάζω τους κανόνες του παιχνιδιού και δεν τους προσαρμόζω στις τρέχουσες συνθήκες και στις δικές μου προτεραιότητες» είχε πει ο πρωθυπουργός.

Είχε επαναλάβει μάλιστα την πάγια θέση του ότι «θα ήταν μέγιστο θεσμικό πλήγμα για τη δημοκρατία μας. Ξέρουμε ποιος είναι ο στόχος και μπορούμε να πετύχουμε την αυτοδυναμία με τον νόμο που έχουμε ψηφίσει, τον οποίο θεωρώ σωστό και δίκαιο».