MY KTEO

Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Covid-19: Πότε θα φανεί η αύξηση της διασποράς; - Οι προβλέψεις Εξαδάκτυλου - Σαρηγιάννη


Την επιστημονική τους άποψη για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, εξέφρασαν ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), Αθανάσιος Εξαδάκτυλος και o καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καλώντας παράλληλα τους πολίτες να προσέξουν το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Εξαδάκτυλος υπογράμμισε ότι «Αισθητή είναι η αύξηση κρουσμάτων και αναπόφευκτα οι συνθήκες διακοπών είναι κατάλληλες για άνοδο. Η πρόβλεψη Σαρηγιάννη για 50 θανάτους την ημέρα υποθέτω ότι βασίζεται στην Πορτογαλία. Εμείς μπορούμε να μην ακολουθήσουμε τον ίδιο δρόμο», επεσήμαινε για την πρόβλεψη που έκανε νωρίτερα ο κ. Σαρηγιάννης. 

Ωστόσο, «Βρισκόμαστε «στην αρχή ενός κύματος και πρέπει να αποφύγουμε την κορύφωση», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης, προσθέτοντας ότι «Η αύξηση της διασποράς θα φανεί σε 3 εβδομάδες», αναφερόμενος στα λύματα που δείχνουν αύξηση στη Θεσσαλονίκη αλλά όχι και στην Αττική. 

«Η διασπορά της Όμικρον 4 και Όμικρον 5 έχει αρχίσει να δείχνει το αποτύπωμα της και μιλάμε για στελέχη που διαφεύγουν συστηματικά της ανοσίας και επαναμολύνουν εμβολιασμένους και μη», είπε. 

Το ότι δεν υπάρχει πλέον πρόστιμο δεν σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιούμε μάσκα, επανέλαβε ο κ. Εξαδάκτυλος, υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια προστατεύουν μόνο από βαριά νόσηση ενώ αυξάνονται οι επαναμολύνσεις. 

«Κανείς δεν επιβεβαιώνει ότι εάν πέρασε ελαφρά την Όμικρον θα την ξαναπεράσει ελαφρά καθώς η άμυνα είναι μικρότερη όσο απομακρυνόμαστε από την τελευταία δόση εμβολίου», συμπλήρωσε. 

Ο κ. Σαρηγιάννης συμφώνησε ότι «είναι στο χέρι μας να ξεφύγουμε. Ωστόσο δεν πιστεύω ότι θα φτάσουμε στο επίπεδο των 100 θανάτων την ημέρα», αν και έκανε λόγο για 50 ημερησίως. 

«Οι σκληροί δείκτες είναι αποτέλεσμα κρουσμάτων πριν από 15 ημέρες. Ήδη βλέπουμε αύξηση στις νοσηλείες. Αν δούμε αύξηση στις ΜΕΘ θα δούμε και στους θανάτους», δήλωσε χαρακτηριστικά.


naftemporiki.gr