MY KTEO

Κυριακή 19 Ιουνίου 2022

Λάθη στις συντάξεις από τη fast track απονομή - Παραδείγματα


Πλήθος από λάθη προκαλεί η γρήγορη διαδικασία έκδοσης και απονομής των συντάξεων που επέλεξε το υπουργείο Εργασίας για να μειώσει το στοκ των δεκάδων χιλιάδων εκκρεμοτήτων. 
Οι εργατολόγοι γίνονται μάρτυρες τις τελευταίες ημέρες αλλεπάλληλων καταγγελιών από συνταξιούχους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η σύνταξή τους είναι αισθητά μικρότερη από εκείνη που ανέμεναν. Όλα αυτά, ενώ έχουν υπομείνει αρκετούς μήνες χωρίς εισόδημα, λόγω καθυστέρησης στην ολοκλήρωση της διαδικασίας. Όπως διαπιστώνεται, οι fast track απονομές συντάξεων μειώνουν τις εκκρεμότητες, αλλά προκαλούν σοβαρά λάθη. 

Την ίδια στιγμή, ο ΕΦΚΑ διόρθωσε με λάθος τρόπο ακόμα και βεβαιωμένο σφάλμα που είχε προκύψει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Το θέμα αναδείχτηκε από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), με την επισήμανση ότι με τον τρόπο αυτό η ταλαιπωρία παρατείνεται για τους ίδιους τους δικαιούχους. 

Όλα αυτά προκαλούν καινούργια προβλήματα για αρκετούς συνταξιούχους, οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν ενστάσεις για να ζητήσουν επανεξέταση των περιπτώσεών τους και εκ νέου διόρθωση των λαθών που ανακύπτουν.  Παραδείγματα   

Για παράδειγμα, διαπιστώθηκε ότι ασφαλισμένος με 33 χρόνια προϋπηρεσία (ΟΓΑ 22 χρόνια και πρώην ΤΕΒΕ 11 χρόνια) έλαβε σύνταξη μόνο για τα έτη ασφάλισης στον ΟΓΑ. Ως αποτέλεσμα, η κύρια σύνταξή του ήταν κοντά στα επίπεδα των 400 ευρώ, ενώ εάν είχαν υπολογιστεί και τα έτη ασφάλισης από το πρώην ΤΕΒΕ, θα μπορούσε να λάβει πάνω από 650 ευρώ. 

Σε άλλη περίπτωση, συνταξιούχος που συνέχιζε να εργάζεται, υπέβαλε αίτηση διακοπής της εργασίας του στον ΕΦΚΑ το 2019. Τρία χρόνια μετά έλαβε κοινοποίηση οφειλής ύψους 7.000 ευρώ, ενώ πρόκειται να ενεργοποιηθεί η διαδικασία μείωσης της σύνταξής του κατά 30%, όπως θα συνέβαινε αν συνέχιζε να εργάζεται. 

Σύμφωνα με τον γνωστό εργατολόγο Κώστα Τσουκαλά, «πράγματι υπάρχει επιτάχυνση του ρυθμού απονομών, όμως διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα των αποφάσεων έχουν γίνει πολύ σημαντικά λάθη, που οδηγούν σε κουτσουρεμένες συντάξεις για τους συνταξιούχους». 

«Τίθεται το ερώτημα αν στο όνομα της έκδοσης πλήθους συντάξεων θα συνεχιστεί με νέα μορφή ο κύκλος ταλαιπωρίας των συνταξιούχων, που θα αναγκάζονται πλέον να υποβάλλουν συνεχώς ενστάσεις και να διαιωνίζονται οι καθυστερήσεις, σε σχέση με το πότε θα λάβουν το ορθό ποσό της σύνταξης τους» προσθέτει. 

Στο σκέλος του επανυπολογισμού, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα το ΕΝΔΙΣΥ, προκύπτει ότι γυναίκα συνταξιούχος -πρώην αεροσυνοδός της Ολυμπιακής Αεροπορίας- λάμβανε ανταποδοτική κύρια σύνταξη 932,31 ευρώ, έχοντας υπολογιστεί με 20% ασφάλιστρο. Μετά από εξώδικο που υπέβαλε προς τον ΕΦΚΑ, η ανταποδοτική σύνταξή της διορθώθηκε και αυξήθηκε στα 1.373,54 ευρώ, καθώς διαπιστώθηκε ότι έπρεπε να υπολογιστεί με 32% ασφάλιστρο. 

Όμως, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ δεν συνυπολόγισαν ότι η συγκεκριμένη συνταξιούχος ήταν για 21 έτη ιπτάμενη, άρα είχε 43,3% ασφάλιστρο. Συνεπώς, η ανταποδοτική σύνταξή της θα έπρεπε να είναι 1.789,38 ευρώ. Έτσι, ακόμα και μετά την παρέμβαση του ΕΦΚΑ, η συγκεκριμένη συνταξιούχος έλαβε 415,84 ευρώ λιγότερα, στο ανταποδοτικό σκέλος της κύριας σύνταξης που δικαιούται, ως μικτά. 

Τα λάθη αυτά αναγκάζουν τους συνταξιούχους να ξεκινήσουν νέο γύρο διεκδικήσεων των ποσών που θεωρούν ότι δικαιούνται. Μόνο που η διαδικασία των ενστάσεων είναι χρονοβόρα και απευθύνεται στις υπηρεσίες που έχουν ήδη εκδώσει τις συντάξεις και έχουν σημαντική έλλειψη προσωπικού. Άρα, είναι πολύ δύσκολο να διορθωθούν άμεσα τα όποια λάθη και οι συνταξιούχοι να λάβουν τα ακριβή ποσά των συντάξεων που τους αναλογούν με βάση τα έτη ασφάλισής τους. Σε όλα τα ανωτέρω δημιουργείται και μια πρόσθετη διεκδίκηση αναδρομικών ποσών που απορρέουν απ’ αυτές τις λάθος αποφάσεις. 



naftemporiki.gr του Βασίλη Αγγελόπουλου