MY KTEO

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Power Pass: Γιατί ακυρώνονται αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα για τα 600 ευρώ


«Καραμπόλα» αιτήσεων με τις δηλώσεις Ε1 - Ποιοι και γιατί πρέπει να αλλάξουν πρώτα το φετινό Ε1 πριν κάνουν την σχετική διόρθωση στην αίτηση για Power Pass.

Σε άμεσο επανέλεγχο και υποβολή εκ νέου της αίτησης για το επίδομα ρεύματος στην πλατφόρμα Power Pass, πρέπει να προβούν όσοι έκαναν εκ των υστέρων τη δήλωση φόρου εισοδήματος Ε1, ή άλλαξαν στοιχεία αυτής στο Taxisnet.

Όπως είχε αποκαλύψει από το Σάββατο το το newmoney.gr η πλατφόρμα Power Pass βρίσκεται σε αλληλεπίδραση με την εφαρμογή υποβολής δηλώσεων Ε1. Και όσοι ήθελαν να κάνουν διόρθωση κύριας κατοικίας για τον μήνα Δεκέμβριο, δεν μπορούσαν να την κάνουν στην πλατφόρμα power pass, εάν είχαν ήδη υποβάλει ήδη τη φετινή δήλωση Ε1 και είχαν δηλώσει άλλη κύρια κατοικία το 2021.

Πρακτικά δηλαδή, υπερισχύει τι έχουν δηλώσει στο Ε1 και «σβήνει» ό,τι γράφεται στην πλατφόρμα Power Pass. Για αυτό πρέπει να αλλάξουν πρώτα το φετινό Ε1, πριν κάνουν την σχετική διόρθωση στην αίτηση για Power Pass.

Ισχύει όμως έτσι, και το ακριβώς αντίθετο: Χιλιάδες φορολογούμενοι που μπήκαν πρώτα στο Power Pass για το επίδομα έπειτα στο Taxisnet για την δήλωση Ε1, ουσιαστικά ακύρωσαν την αίτηση που είχαν κάνει!

Στην περίπτωση αυτή δηλαδή, ενώ τη μια μέρα η αίτησή τους για το επίδομα είχε υποβληθεί οριστικά και έδειχνε «υπό εκκαθάριση», την επομένη και αφού προχώρησαν εκ των υστέρων σε υποβολή της δήλωσης Ε1 , η αίτησή τους «ξεκλειδώθηκε» και μπήκε σε κατάσταση αναμονής «προς υποβολή».

Όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έτσι να ελέγξουν για άλλη μια φορά, εφόσον πρώτα θα έχουν υποβάλει οριστικά το Ε1 στο Taxisnet, εάν η σχετική ένδειξη της αίτησής του στο Power Pass μεταβλήθηκε από «ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ» σε «ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ».

Έτσι, ενώ 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι που δεν έχουν ακόμα υποβάλει φορολογική δήλωση, θα κινδυνεύσουν να χάσουν το Power Pass εάν -μέχρι τις 5 Ιουλίου που δόθηκε παράταση– υποβάλουν πρώτα την αίτηση για το επίδομα και ύστερα την φορολογική τους δήλωση.

Αντιθέτως, αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση και διόρθωση «κεντρικά» από τους φορείς υλοποίησης, από τις 5 Ιουλίου που θα έχει κλείσει η πλατφόρμα Power Pass στις, οι αιτήσεις θα έχουν πλέον «κλειδώσει» οριστικά και δεν θα αλλάζουν από τις φετινές δηλώσεις Ε1.

Υπενθυμίζεται ότι άλλα ζητήματα που έχουν ανακύψει επίσης είναι:
  • αφαίρεση των φόρων αλλά όχι της εισφοράς αλληλεγγύης, από το όριο εισοδήματος των 45.000 ευρώ
  • αυτόματη απόρριψη πριν καν γίνει αίτηση και χωρίς να αναφέρεται καμία αιτία
  • «ασυμβατότητα» στοιχείων μισθωτηρίων για επιδότηση ρεύματος σε φοιτητική στέγη
  • «Φιλοξενία» αντί για «κύρια κατοικία – δωρεάν παραχώρηση»
  • για θανόντες μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Μαΐου 2022 «κλειδώνει» το ΑΦΜ και το χάνουν και οι κληρονόμοι.



newmoney.gr του Κωστή Πλάντζου