MY KTEO

Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

«Reunion» πλανητών μετά από 18 χρόνια: Πώς θα το δείτε με γυμνό μάτι


Το μεγαλύτερο «πλανητικό πάρτι» που έχει παρατηρηθεί εδώ και 18 χρόνια ξεκίνησε και θα διαρκέσει για όλο τον Ιούνιο! Το καλύτερο μέρος, είναι ότι θα είναι ορατό με... γυμνό μάτι! Τα βλέμματα λοιπόν στρέφονται στον ουρανό, καθώς μιλάμε για την ευθυγράμμιση πέντε πλανητών (Ερμής, Αφροδίτη, Άρης, Δίας και Κρόνος), οι οποίοι θα πλησιάσουν στην ίδια «γειτονιά» του διαστήματος.

Καθ' όλη τη διάρκεια του Ιουνίου, κοιτώντας τον ουρανό, θα μπορούμε να δούμε τους πέντε πιο κοντινούς γείτονες της Γης στη σειρά. Περίπου μισή ώρα πριν την ανατολή του ηλίου, θα είναι ευθυγραμμισμένοι στη φυσική τους σειρά από τον ήλιο, που εκτείνεται σε διαγώνιο, ξεκινώντας χαμηλά στα ανατολικά. Σημειώνεται, ότι στις 3 και 4 Ιουνίου, η απόσταση μεταξύ του Ερμή και του Κρόνου ήταν μόνο 91 μοίρες.

«Οι πλανήτες συχνά πλησιάζουν ο ένας τον άλλον και απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον, αλλά αυτό είναι απλώς σύμπτωση», είπε η Μισέλ Τάλερ, αστρονόμος της NASA. «Είναι μια πραγματικά διασκεδαστική περιήγηση στο ηλιακό σύστημα που μπορείτε να κάνετε δωρεάν», πρόσθεσε.

Όταν τα ουράνια σώματα εμφανίζονται κοντά μεταξύ τους από τη Γη, οι αστρονόμοι αποκαλούν το θέαμα ως «σύνοδο». Όλοι οι πέντε πλανήτες ευθυγραμμίζονται μόνο μία φορά κάθε δύο δεκαετίες. Η τελευταία φορά που οι πέντε πλανήτες μπήκαν σε ευθεία ήταν τον Δεκέμβριο του 2004 και η επόμενη ευθυγράμμιση δεν θα συμβεί πριν το 2040. Λόγω διαφορετικών τροχιών και κλίσεων, και οι οκτώ πλανήτες δεν θα είναι ποτέ τέλεια ευθυγραμμισμένοι.

Πώς θα δείτε πλανητικό υπερθέαμα
Ενώ το τηλεσκόπιο ή τα κιάλια μπορούν να βοηθήσουν στην παρατήρηση του ουρανού, οι πλανήτες θα λάμπουν πιο φωτεινά από τα γύρω αστέρια και έτσι θα είναι εύκολο να εντοπιστούν με γυμνό μάτι.

Η συγκεκριμένη σύνοδος θα είναι ορατή από κάθε γωνιά του πλανήτη: Στο βόρειο ημισφαίριο, θα δούμε τους πλανήτες από τον ανατολικό έως νοτιοανατολικό ορίζοντα, ενώ όσοι βρίσκονται στο νότιο ημισφαίριο θα θαυμάσουν το θέαμα βορειοανατολικά.

Απλώς χρειάζεται να βγείτε περίπου 30 λεπτά πριν την ανατολή του ηλίου και να ελπίζετε για έναν καθαρό ορίζοντα! Οι πιο σκοτεινοί ουρανοί είναι καλύτεροι, αλλά οι πλανήτες θα ξεχωρίζουν ακόμα και πάνω από τα φώτα της πόλης.

Ο Ερμής είναι ο πιο δύσκολος από τους πλανήτες να δει κανείς λόγω της εγγύτητάς του στον ήλιο. Ο μικρός αμυδρός πλανήτης συνήθως χάνεται στη λάμψη της ανατολής ή της δύσης του ηλίου, αλλά θα ταξιδεύει προοδευτικά πιο μακριά από αυτόν καθώς περνά ο μήνας.

Η καλύτερη ευκαιρία για να δείτε τους πέντε πλανήτες θα είναι στις 24 Ιουνίου. Ως «μπόνους», η φθίνουσα ημισέληνος θα βρίσκεται επίσης σε ευθυγράμμιση μεταξύ της Αφροδίτης και του Άρη την ίδια ημέρα.

Οι παρατηρητές θα μπορούν να δουν την εντυπωσιακή θέα των έξι ουράνιων σωμάτων με την εξής σειρά: Ερμής, Αφροδίτη, φεγγάρι της Γης, Άρης, Δίας και Κρόνος. Η απόσταση μεταξύ του Ερμή και του Κρόνου θα είναι 107 μοίρες, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

Η Τάλερ επεσήμανε ότι η σπάνια πλανητική ευθυγράμμιση δεν ενέχει κανένα κίνδυνο για τους ανθρώπους στη Γη, αλλά η βαρυτική έλξη από όλους τους πλανήτες στη μία πλευρά μπορεί να παρατηρηθεί τόσο ελαφρά μέσω της παλίρροιας στη Γη. Λόγω της απόστασής της, η Αφροδίτη ασκεί τη μεγαλύτερη παλιρροϊκή δύναμη στη Γη, αν και είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα σε σύγκριση με το φεγγάρι μας. Όπως δήλωσε, τα διαστημόπλοια μπορούν επίσης να αισθανθούν εξαιρετικά μικρές δυνάμεις - στην κλίμακα των κλασμάτων ενός ατόμου - καθώς η βαρύτητα από τους πλανήτες τα έλκει.


Πηγή: Washington Post