MY KTEO

Κυριακή 5 Ιουνίου 2022

«Πονοκέφαλος» για το TAXISnet η… αρρυθμία των δηλώσεων


Με… έμφραγμα κινδυνεύει το TAXISnet, καθώς η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων συνεχίζεται με ρυθμούς «χελώνας». 

Στο υπουργείο  Οικονομικών έχει σημάνει συναγερμός, καθώς απομένουν μόνο 27 ημέρες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς παρατάσεις. Είναι αξιοσημείωτο ότι μέχρι χθες είχε υποβληθεί μόλις το 31% των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, με αποτέλεσμα το υπόλοιπο 69% να πρέπει να υποβληθεί έως και τις 30 Ιουνίου, γεγονός που σημαίνει ότι καθημερινά πλέον πρέπει να υποβάλλονται περίπου 165.000 δηλώσεις, αφού από τα περίπου 6,5 εκατ. δηλώσεις που πρέπει να κατατεθούν από τους υπόχρεους μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 2.053.676 δηλώσεις. 

Όλα αυτά δε τη στιγμή που τις επόμενες ημέρες το TAXIS βάζει στο φουλ τις μηχανές του προκειμένου να αναρτηθούν οι «λογαριασμοί» των επιστρεπτέων προκαταβολών σε περίπου 700.000 επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα «τρέχει» και τα προγράμματα διασταυρώσεων για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγούνται λόγω ακρίβειας σε εκατομμύρια πολίτες. 

Παρά το γεγονός ότι ο κίνδυνος για να μπλοκάρει το σύστημα είναι και φέτος ορατός, το οικονομικό επιτελείο δεν κάνει, προς το παρόν τουλάχιστον, λόγο για καμία παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. 

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΙΚ είναι σε γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις και ως εκ τούτου, με βάση και τη «γραμμή» που έχει ακολουθηθεί μέχρι σήμερα, δεν θα αφήσει τους φορολογούμενους να πέσουν στην «παγίδα» των εκπρόθεσμων δηλώσεων που κρύβουν πρόστιμα και προσαυξήσεις. 

Από την εκκαθάριση των 2,035 εκατ. δηλώσεων προκύπτει ότι το 55,9% αυτών ήταν μηδενικές, το 13,93% πιστωτικές, με συνολικό ποσό επιστροφής 96,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 30,17% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι χρεωστικό, με συνολικό ποσό πρόσθετου φόρου 490 εκατ. ευρώ. 



naftemporiki.gr του Γιώργου Κούρου