MY KTEO

Παρασκευή 22 Ιουλίου 2022

Δεκατρία χρόνια δουλειάς για ένα σπίτι 100 τ.μ - Πανάκριβη η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα


Πόσων ετών τα εισοδήματα απαιτούνται για την αγορά μίας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων; Έχετε αναρωτηθεί ποτέ;

Την απάντηση στο παραπάνω ερώτημα δίνει η έκθεση του ΟΟΣΑ (Housing taxation in OECD countries), αποτυπώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο το υψηλό κόστος απόκτησης στέγης στη χώρα μας και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι νέοι ώστε να αποκτήσουν το δικό τους «κεραμίδι» πάνω από το κεφάλι τους.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την έκθεση, για να αγοράσει κάποιος μια κατοικία 100 τμ πρέπει να διαθέσει τα εισοδήματα 13 ετών από την εργασία του, τη στιγμή που στις ΗΠΑ απαιτούνται μόλις 4 χρόνια 1 μήνας για να αγοράσει το ίδιο ακίνητο.

Αν και καταγράφεται υψηλό ποσοστό ιδιοκατοίκησης (72%) η αύξηση στις τιμές των κατοικιών και των ενοικίων τα τελευταία χρόνια κάνει όλο και λιγότερο προσιτή την απόκτηση κατοικίας, ιδιαίτερα για τους νεότερους.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα φαίνεται να καταλαμβάνει την 6η υψηλότερη θέση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ μετά τη Νέα Ζηλανδία (18,7 χρόνια), την Κορέα (16,6 χρόνια), την Ιρλανδία (16,1 χρόνια), το Λουξεμβούργο (15,8 χρόνια) και την Αυστραλία (14,4 χρόνια).

Κι αυτό ενώ για την αγορά μιας κατοικίας 100 τετραγωνικών μέτρων το 2000 έπρεπε να διαθέσει κάποιος τα εισοδήματα 11,7 ετών.

Αντίθετα, μετά τις ΗΠΑ όπου κάποιος χρειάζεται τα εισοδήματα 4,1 ετών για την αγορά του ίδιου ακινήτου, ακολουθούν η Λιθουανία (6,5 χρόνια), η Φινλανδία (6,7 χρόνια), η Ιαπωνία (7,5 χρόνια), η Νορβηγία (7,8 χρόνια) και η Ιταλία (8,7 χρόνια).

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απόκτησης κατοικίας εντοπίζεται στους νέους ηλικίας έως 34 ετών. Μόλις 13% των νέων αυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, έχει αποκτήσει δικό του σπίτι, χωρίς να το έχουν κληρονομήσει ή να έχει περάσει στην κατοχή τους με γονική παροχή. Το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο μεταξύ των 28 χωρών του ΟΟΣΑ.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι το 92% της περιουσίας που μεταβιβάζουν οι Έλληνες αφορά ακίνητα κι αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό από τις χώρες του ΟΟΣΑ, με το χαμηλότερο να καταγράφεται στην Ολλανδία με ποσοστό μόλις 19%.


iEidiseis.gr