MY KTEO

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Λάρκο: Παραλαμβάνουν τις απολύσεις τους 1060 εργαζόμενοι


Στα μέσα της  εβδομάδας, πιθανότατα την Πέμπτη 28 Ιουλίου, αναμένεται να κοινοποιηθούν από τον ειδικό διαχειριστή οι απολύσεις των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις τους, συνολικού ύψους περίπου 23 εκατ. ευρώ. Το χρονοδιάγραμμα του «ξαφνικού θανάτου» της μεταλλουργίας περιλαμβάνει και την επαναπρόσληψη των απολυθέντων με συμβάσεις 1 ή 2 μηνών και για μέχρι πέντε μήνες, διάστημα για το οποίο παρατείνεται η ειδική διαχείριση, σύμφωνα με τη διάταξη που ψηφίστηκε στις αρχές Ιουλίου. Η διακοπή της παραγωγικής δραστηριότητας της ΛΑΡΚΟ, με το σβήσιμο των δύο περιστροφικών καμίνων παραγωγής σιδηρονικελίου, που κατά τις κυβερνητικές οδηγίες τοποθετούνταν στο τέλος του μήνα, ίσως μετατεθεί για λίγες μέρες τον Αύγουστο. Μέχρι τότε θα έχει φανεί αν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον για τη μεταλλουργία και τον ορυκτό πλούτο της, με την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών στους δύο παράλληλους διαγωνισμούς πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που διενεργούν ο ειδικός διαχειριστής και το ΤΑΙΠΕΔ.

 

Τα τελευταία δεδομένα για την κυβερνητική επιχείρηση απαξίωσης της μεταλλουργίας προέκυψαν από τις συναντήσεις που είχαν χθες οι εκπρόσωποι των εργαζομένων διαδοχικά με τον ειδικό διαχειριστή και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα. Η εικόνα που αποκόμισαν από τις συναντήσεις αφενός επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση μένει αμετακίνητη στον σχεδιασμό της, παρά τις «παρενέργειες» που έχει στην εκλογική περιφέρεια δύο κορυφαίων υπουργών της (Σταϊκούρας, Οικονόμου), αφετέρου καθιστά μονόδρομο τον δικό τους σχεδιασμό κινητοποιήσεων, που θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη 21/7, στη σύσκεψη που οργανώνουν στη Λάρυμνα, με τη συμμετοχή δεκάδων φορέων (εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, επιτροπές αγώνα, σύλλογοι από 6 νομούς κ.ά.) και σύνθημα «Για να μην επιτρέψουμε να παγώσει η τζιμινιέρα της ΛΑΡΚΟ μια για πάντα».

 

Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ, δεσμευμένη και η ίδια από τον χρηματοδοτικό στραγγαλισμό που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, με διαθέσιμα μόλις 7 εκατ. ευρώ για τη συνέχιση μιας υποτυπώδους λειτουργίας μέχρι να τελεσφορήσουν οι διαγωνισμοί, περίπου μέχρι το τέλος του χρόνου, προβάλλει το επιχείρημα της ασύμφορης λειτουργίας της μεταλλουργίας, που καθιστά μονόδρομο το σβήσιμο των δύο καμινιών. Το επιχείρημα είναι ότι η διεθνής τιμή του νικελίου έχει πέσει στα 19.000 δολάρια ο τόνος, από τα 35.000 και πάνω που είχε εκτοξευτεί τον περασμένο Μάρτιο. Ωστόσο, ακόμη και αυτή η «χαμηλή» τιμή είναι 60% υψηλότερη από τις αρχές του 2020, όταν η κυβέρνηση της Ν.Δ. επέμεινε να θέσει σε ειδική διαχείριση τη ΛΑΡΚΟ.

 

Ωστόσο, όπως προκύπτει από το αίτημα συντηρητικής κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων της ΛΑΡΚΟ που έχουν καταθέσει οι εργαζόμενοι (συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Πρωτοδικείο Αθήνας και αναμένεται απόφαση), μόνο τα εξορυγμένα μεταλλευτικά αποθέματα της ΛΑΡΚΟ που είναι έτοιμα για φόρτωση αξίζουν περίπου 20 εκατ. δολάρια. Για την ακρίβεια μιλάμε για περίπου 300 τόνους κράματος σιδηρονικελίου (5 εκατ. δολάρια), 5.000 τόνους σκραπ σιδηρονικελίου (10 εκατ. δολάρια) και 14.000 τόνους γαιάνθρακα (αξίας 5,6 εκατ. δολ.), που αποτελεί ενδιάμεσο υλικό της παραγωγικής διαδικασίας.

 

Ισως και μόνο αυτά τα αποθέματα καθιστούν τη ΛΑΡΚΟ περισσότερο ελκυστική απ’ όσο θέλει να την παρουσιάζει η κυβέρνηση και κρατά ενεργούς τους διεκδικητές της στα εικονικά δωμάτια δεδομένων (VDR) των δύο διαγωνισμών πώλησης των περιουσιακών στοιχείων της. Τόσο το ΤΑΙΠΕΔ όσο και η Ειδική Διαχείριση διαβεβαιώνουν ότι, δέκα μέρες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας κατάθεσης δεσμευτικών προσφορών (29/7), και οι τρεις (κοινοπραξία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ/ AD Holdings, Commodity & Mining Insight UK, Μυτιληναίος, που έχει δημόσια δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρεται) εμφανίζουν κινητικότητα, αν και σε διαφορετική ένταση.