MY KTEO

Κυριακή 31 Ιουλίου 2022

Φωτιά στην Εύβοια: 10 φωτογραφίες που μας έμειναν ανεξίτηλες


Πέρασε ένας χρόνος από την φονική φωτιά που ξέσπασε στην Εύβοια η οποία έκαψε χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, κατέστρεψε περιουσίες και βύθισε ολόκληρη την χώρα σε θλίψη.

Η φωτιά ξέσπασε την Τρίτη 3 Αυγούστου αλλά ο πρωτοφανής καύσωνας και οι ισχυροί άνεμοι, προκαλούσαν συνεχείς αναζωπυρώσεις σε όλα τα μέτωπα, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν υπεράνθρωπες μάχες τις φλόγες καθημερνά.

Κάτοικοι, εθελοντές και Ρουμάνοι πυροσβέστες που ήρθαν στην χώρα μας για να ενισχύσουν τις πυροσβεστικές δυνάμεις, βρίσκονταν στα μέτωπα και προσπαθούσαν να δαμάσουν τις φλόγες για να σώσουν τα σπίτια τους και να βάλουν ένα τέλος στην βιβλική αυτή καταστροφή.

Οι εικόνες από το τοπίο της πύρινης αποκάλυψης έκαναν τον γύρο του κόσμου σκορπώντας θλίψη σε όλους όσοι είδαν τα στιγμιότυπα της μανίας της φωτιάς που έκανε στάχτη δασικές εκτάσεις και σπίτια.

Φωτορεπόρτερ από πολλά πρακτορεία, όπως EUROKINISSI, INTIME και SOOC βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για να καλύψουν τα γεγονότα και να απαθανατίσουν τις στιγμές, με πολλά από αυτά τα «κλικ» να κάνουν τον γύρο του κόσμου.

Το iEidiseis επέλεξε 10 καρέ για την φωτιά που δεν πρέπει να ξεχάσουμε ποτέ.

Οι φλόγες, που συνέχιζαν να καίνε δασικές εκτάσεις, επεκτάθηκαν λόγω των ισχυρών ανέμων και έφτασαν κοντά σε οικισμούς κάνοντας στάχτη πολλά σπίτια.

Η συγκινητική στιγμή όπου μία διασώστης χαϊδεύει ένα αδέσποτο σκυλάκι το οποίο γλίτωσε από την πύρινη λαίλαπα.

Οι καπνοί από την φωτιά... έκρυψαν τον ήλιο, κάνοντας αποπνικτική την ατμόσφαιρα.

Το βιβλικό τοπίο από την Βόρεια Εύβοια, με τις φλόγες να φαίνονται ακόμα πιο τρομακτικές μόλις έδυσε ο ήλιος και ο ουρανός άρχισε να σκοτεινιάζει.

Υπεράνθρωπες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων, καθώς έδιναν συνεχώς μάχη με τις φλόγες.

Σπίτια παραδόθηκαν στις φλόγες και ο αγώνας κυρίως των κατοίκων έσωσε ολόκληρους οικισμούς.

Το συγκλονιστικό στιγμιότυπο που η Παναγιώτα (Γιούλα) Νουμίδη δεν μπορεί να συγκρατήσει την αγανάκτηση, την θλίψη και την στεναχώρια της βλέποντας τις φλόγες να πλησιάζουν απειλητικά το σπίτι της στις Γούβες Ευβοίας.

Εικόνες αποκάλυψης το βράδυ, με τις φλόγες να φουντώνουν και τους πυροσβέστες να μάχονται κάνοντας υπεράνθρωπες προσπάθειες.

Εθελοντές πυροσβέστες και κάτοικοι βρέθηκαν στα μέτωπα της φωτιάς για να βοηθήσουν την μάχη με τις φλόγες.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα και στην πρωτεύουσα, με του ισχυρούς ανέμους να φέρουν την στάχτη από την φωτιά μέχρι την Αθήνα.



Γράφει ο Δημήτρης Μπάφης