MY KTEO

Σάββατο 16 Ιουλίου 2022

Αντέχει η κοινωνία και η οικονομία μια προεκλογική περίοδο 12 μηνών;


Αφού πρώτα πυροδότησε με δηλώσεις του και με διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου τις φήμες για πρόωρες εκλογές τον Σεπτέμβριο, ο πρωθυπουργός εδώ και περίπου μια εβδομάδα επιχειρεί με κάθε τρόπο να «κλείσει» οριστικά αυτό το ενδεχόμενο, τονίζοντας σε κάθε τόνο και ύφος ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, το 2023. Οι πρόσφατες τοποθετήσεις του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη είναι τόσο κάθετες που ήδη έχει πείσει πολλούς ότι μάλλον δεν θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Τουλάχιστον όχι μέσα στο 2022.

 

Όμως, δεδομένου ότι και με ευθύνη της κυβέρνησης αλλά και λόγω των καταιγιστικών εξελίξεων (π.χ., πόλεμος στην Ουκρανία, άμεση περαιτέρω εκτίναξη της ακρίβειας) ο προεκλογικός αγώνας ήδη έχει ξεκινήσει για τους βουλευτές και τα στελέχη όλων των κομμάτων, φυσικά και της ΝΔ, το ερώτημα που τίθεται, είναι το εξής: Μπορεί η ελληνική κοινωνία και η οικονομία να αντέξουν μια προεκλογική περίοδο περίπου 12 μηνών; Και αν δεν μπορούν, θα μπορέσει ο πρωθυπουργός και η ΝΔ να αντέξει μέσα σε αυτό το περιβάλλον, χωρίς να μείνουν ανοικτές «πληγές» τα επόμενα χρόνια;

 

Οι μηχανές είναι ήδη στο «φουλ»

 

Η προεκλογική περίοδος που ξεκίνησε από τα τέλη της Άνοιξης και πήρε χαρακτήρα σχεδόν επίσημο (ειδικά μετά και από τα ενδεχόμενα που άφησε ανοικτά η ηγεσία της κυβέρνησης το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου) δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσει ούτε μετά από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις Μητσοτάκη που δεν αφήνουν ανοικτό, θα έλεγαν οι περισσότεροι, κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Ήδη, σχεδόν όλα τα πολιτικά γραφεία, κάθε κομματικής απόχρωσης, δουλεύουν εντατικά στο πλαίσιο του προεκλογικού αγώνα που έχουν αρχίσει όλοι οι βουλευτές αλλά και όσοι / ες θεωρούν ότι θα έχουν μια θέση στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους. Το ίδιο εξάλλου κάνουν και οι αρχηγοί των κομμάτων, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός, με σχεδόν καθημερινές επισκέψεις δημόσιες και ανοικτές ομιλίες ενώ οι υπουργοί «κόβουν κορδέλες» και κάνουν απολογισμό του έργου τους.

 

Είτε ο πρωθυπουργός το λέει και το εννοεί ότι οι κάλπες θα στηθούν το 2023, στο τέλος της κυβερνητικής θητείας, είτε όχι, όπως έχουν εξελιχθεί οι καταστάσεις σχεδόν καμία σημασία δεν έχει και συγκεκριμένα κανένα αποτέλεσμα δεν έχει και δεν θα έχει ως προς τον διαφαινόμενο σκοπό του πρωθυπουργού, δηλαδή τον τερματισμό της προεκλογικής περιόδου που άρχισε πριν ακόμη κλείσει 3 χρόνια θητείας η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Η χώρα θα παραμείνει σε ρυθμούς προεκλογικούς μέχρι να στηθούν κάλπες, δηλαδή το αργότερο μέχρι τα μέσα του 2023.

 

Αντέχει, όμως, η ελληνική κοινωνία και η οικονομία μια προεκλογική περίοδο περίπου ενός έτους; Η απάντηση που έρχεται μέσα από μια πρώτη σκέψη είναι ρητά: «Όχι».

 

Μετά το πέρας της καλοκαιρινής περιόδου, η συνεχιζόμενη ακρίβεια στα καύσιμα και στα βασικά καταναλωτικά αγαθά θα έχει δημιουργήσει έντονη δυσφορία σε ένα μεγάλο τμήμα των πολιτών, ανεξάρτητα του κόμματος που ψήφισαν στις προηγούμενες εκλογές, για την κυβέρνηση αλλά και για τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Άλλωστε, ένα μεγάλο τμήμα της κοινής γνώμης θεωρεί ότι ευθύνες για τη νέα τραγωδία που βιώνουν οι περισσότεροι πολίτες, έχουν όλοι όσοι κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες.