MY KTEO

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2022

Ολοκληρώθηκε η μεγάλη δράση καθαρισμού βυθών και παραλιών στο Νησί με 15 εθελοντές δύτες της Aegean Rebreath!


Η συνεργασία του Λιμενικού ταμείου Σκύρου με την Aegean Rebreath ξεκίνησε το 2021 με τη δημιουργία από το Λιμενικό Ταμείο σταθμού συγκέντρωσης άχρηστων αλιευτικών διχτυών και παράκτιων απορριμμάτων στο Λιμάνι !

Στο σταθμό μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί περισσότερα από 2000 ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και περισσότερο από έναν (1) τόνο δίχτυα αλιείας προς ανακύκλωση.

Η πολύτιμη συνεργασία είχε ως προγραμματισμένη δράση τον υποθαλάσσιο καθαρισμό της ευρύτερης περιοχής του Λιμένα και συγκεκριμένους ύφαλους στους οποίους είχαν μπλεχτεί αλιευτικά δίχτυα τα οποία εξακολουθούσαν να “ψαρεύουν”.

Όμως η πρόσφατη εξέλιξη με την πρωτοφανή καταιγίδα της 9ης Ιουλίου που έπληξε το νησί, τροποποίησε το σχεδιασμό της ομάδας, στον οποίο συμπεριλήφθηκε και ο καθαρισμός της θαλάσσιας περιοχής στις Αχερούνες ώστε να απαλλαγεί ο βυθός από τα υλικά του κατέληξαν στη θάλασσα μέσω των χειμάρρων.

· Αυτή ήταν η πρώτη δράση της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath στη Σκύρο η οποία πρόσφατα βραβεύτηκε στα “Hellenic Responsible Business Awards2022” ως η ΜΚΟ της χρονιάς για το πρόγραμμα “Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα”!

Oι καταδύσεις έγιναν κατά το διάστημα του Σαββάτου και της Κυριακής 16 και 17 Ιουλίου και ανασύρθηκαν υλικά και δίχτυα από την περιοχή της Αχερούνας, από το εγκαταλειμμένο και επιβαρυμένο λιμάνι «Αχιλλι» από τον όρμο της Λιναριας, ενώ επιχείρηση αξιολόγησης υλοποιήθηκε και σε ύφαλο στη νησίδα Βαλάξα. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και ερευνητικές εργασίες καθώς μέλη της οργάνωσης προχώρησαν σε συλλογή ιζήματος από το βυθό του λιμανιού αλλά και σε μετρήσεις για την ύπαρξη μικροπλαστικών σε ακτές.

Μεγάλος ογκος υλικών ανασύρθηκαν από το Αχίλλι και τις Αχερούνες ενώ η οργάνωση συμπέρανε πως η επιβάρυνση του λιμανιού ήταν περιορισμένη. το Λιμάνι ήταν σχετικά καθαρό.
Η συνεργασία λιμενικού ταμείου Σκύρου με την Aegean Rebreath μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στη Σκύρο. Να σημειωθεί πως η Σκύρος μέσω του κρατικού Λιμενικού Ταμείου είναι μέλος του δικτύου Μπλε Δήμων που αριθμεί 18 μέλη σε όλη την Ελλάδα λαμβάνοντας την αιγίδα του Υπουργείου Πειβάλλοντος.

Στη δράση της Σκύρου η ομάδα της Aegean Breeze κατέφθασε με 15 εθελοντές δύτες και εξωτερικούς συντονιστές οι οποίοι ανέλαβαν να νοικοκυρέψουν τους βυθούς στους οποίους δραστηριοποιήθηκαν και να τους απαλλάξουν από πλαστικά μπουκάλια δίχτυα σχοινιά, λάστιχα ΙΧ, ποδήλατα ! και ένα σωρό άλλα αντικείμενα τα οποία αλλά είναι επιβλαβή για το περιβάλλον (πχ μπαταρίες-πλαστικά – μικροπλαστικά), άλλα κι άλλα επικίνδυνα για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας.

Ο συνολικός όγκος των αντικειμένων που ανασύρθηκαν μεταφέρθηκαν με όχημα από τις άλλες περιοχές σε κρηπίδωμα του λιμανιού ώστε να καταμετρηθούν – καταγραφούν προκειμένου να προκύψουν τα αναλυτικά συμπεράσματα σχετικά με την κατάσταση των περιοχών της δραστηριοποίησης.

Τα αντικείμενα που ανασύρονται από το βυθό και εκτίθενται για μικρό διάστημα σε δημόσια θέα ώστε πέραν της καταγραφής τους να ευαισθητοποιούν και τους πολίτες ώστε να «μεταφέρεται» εικόνα των βυθών και από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

Προφανώς ο χρόνος για περισσότερες καταδύσεις ήταν σαφώς περιορισμένος όμως βρισκόμαστε στην έναρξη της συνεργασίας μας η οργάνωση θα έχει τη Σκύρο στο πρόγραμμά της για μελλοντικές καταδύσεις και αποκαταστάσεις βυθών.

Η Φιλοξενία 15 ατόμων στο νησί ήταν μία δύσκολη υπόθεση για το Λιμενικό ταμείο Σκύρου και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους του εθελοντές δύτες και τον επί κεφαλής της Aegean Rebreath κο Γιώργο Σαρελάκο, το ίδρυμα Στεφανίδη και τον πρόεδρο του κ Χάρη Μεταλληνό για την φιλοξενία ενός τμήματος της ομάδας τη Ναυτική εταιρεία Σκύρου Skyros Shipping Co. για τη υποστήριξη της, τον Δημήτρη Παναγιώτου για τη διάθεση οχήματος του και τον Δήμο Σκύρου www.skyros.gr για την αποκομιδή των υλικών που συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι.