MY KTEO

Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Προσωπικός Γιατρός: 1η Αυγούστου ξεκινούν οι εγγραφές


Έτοιμο σε σημαντικό βαθμό φαίνεται να είναι το πρόγραμμα "Γιατρός για όλους" όπου καθιερώνεται ο προσωπικός γιατρός για κάθε Έλληνα Πολίτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα της πλατφόρμας για την εγγραφή των πολιτών οι οποίοι θα επιλέγουν το γιατρό τους, θα γίνει την 1η Αυγούστου, αν και σε 3-4 περιφέρειες αυτό δεν θα είναι εφικτό και θα δοθεί παράταση, μεταξύ των οποίων αναμένεται να είναι και η Αττική.

Το Υπουργείο Υγείας μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις. Ειδικότερα όπως ανέφερε την Παρασκευή ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, "Οι εγγραφές των ιατρών στο νέο θεσμό του Προσωπικού Ιατρού συνεχίζονται και μέχρι στιγμής στην πλειοψηφία των Περιφερειών της χώρας έχει ήδη καλυφθεί ο απαιτούμενος αριθμός ιατρών. Η δυνατότητα που προστέθηκε με τη ψήφιση του Ν. 4958/22 ΦΕΚ 142/Α είναι σε κάθε ιατρό που νόμιμα ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα. Διευκρινίζεται ότι δε δίνεται και ούτε είναι στις προθέσεις του Υπουργείου Υγείας η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ".

Για τις περιφέρειες όπου δεν θα ανοίξει πλατφόρμα λόγω μη επάρκειας ιατρών, θα δοθεί παράταση τόσο για την εγγραφή γιατρών στο πρόγραμμα, όσο και για τους πολίτες. Να επισημάνουμε ότι σίγουρα έχουν εγγραφεί πάνω από 500 γιατροί, αριθμός που δεν είναι ιδιαίτερα υψηλός, και ότι μόνο όσοι γιατροί υπογράψουν σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ μπορούν να γίνουν Προσωπικοί. Ιδιώτες μη συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ δεν μπορούν να συμμετέχουν.

Τι αλλάζει με τον προσωπικό γιατρό
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι ο προσωπικός γιατρός θα είναι πλέον εκείνος στον οποίο θα απευθύνονται οι πολίτες και δωρεάν θα συνταγογραφούν φάρμακα, θα παίρνουν οδηγίες, και σε επίπεδο πρόληψης, παραπεμπτικό για εξετάσεις ή για νοσηλεία όταν υπάρχει ανάγκη. Όλες οι υπηρεσίες θα είναι δωρεάν για τους πολίτες.

Ο προσωπικός γιατρός μπορεί να είναι:

α) γιατρός Κέντρου Υγείας, Τοπικής Μονάδας Υγείας (Το.Μ.Υ.) ή άλλης δημόσιας δομής ΠΦΥ,

β) οικογενειακός γιατρός που παρέχει ήδη τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας όπως προβλέπει ο νόμος 4461/2017,

γ) γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, καθώς και ιδιώτης γιατρός. Θα είναι γενικοί γιατροί ή παθολόγοι αλλά δεν αποκλείονται γιατροί άλλων ειδικοτήτων που παρακολουθούν χρονίως πάσχοντες.

Οι πολίτες που εγγράφονται υποχρεωτικά σε προσωπικό ιατρό, δύνανται να εγγράφονται σε αυτόν μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων.

Οδηγίες για την εγγραφή
Ο πολίτης εισέρχεται στην πλατφόρμα εγγραφής πολιτών σε προσωπικό ιατρό με τους κωδικούς taxisnet. Η διεύθυνση είναι προκαταχωρημένη από το μητρώο του ΑΜΚΑ με δυνατότητα διόρθωσης των στοιχείων αυτής.

Εμφανίζεται λίστα όλων των εγγεγραμμένων στο πρόγραμμα προσωπικών ιατρών. Οι προσωπικοί ιατροί που έχουν συμπληρώσει το όριο εγγραφών τους εμφανίζονται με την ένδειξη «μη διαθέσιμος».

Ο πολίτης επιλέγει προσωπικό ιατρό και ολοκληρώνει την εγγραφή του σε αυτόν. Με την ολοκλήρωση της εγγραφής ο πολίτης λαμβάνει ενημερωτικό SMS ή/και email για την ολοκλήρωση της εγγραφής του στον συγκεκριμένο προσωπικό ιατρό καθώς και τους προσωπικούς κωδικούς του για την ηλεκτρονική πρόσβαση στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας του.



News247.gr